Γιατί οι ξένοι θεσμικοί πωλούν όχι μόνο τις ελληνικές μετοχές αλλά και τη… χώρα

Σε μια περίοδο που οι μετοχές παγκοσμίως σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 1982 και οι απώλειες στα χρηματιστήρια του πλανήτη ξεπερνούν τα 9 τρισ. δολ., οι ελληνικές μετοχές, υποχωρώντας 36,53% από την αρχή του έτους με απώλειες περίπου 75 δισ. ευρώ, συνεχίζουν να παρουσιάζουν εφέτος τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των αναπτυγμένων αγορών. Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι προσδοκίες υπέρ της ανόδου των επιτοκίων, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση των πιστωτικών ανησυχιών, …

Σε μια περίοδο που οι μετοχές παγκοσμίως σημειώνουν τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 1982 και οι απώλειες στα χρηματιστήρια του πλανήτη ξεπερνούν τα 9 τρισ. δολ., οι ελληνικές μετοχές, υποχωρώντας 36,53% από την αρχή του έτους με απώλειες περίπου 75 δισ. ευρώ, συνεχίζουν να παρουσιάζουν εφέτος τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των αναπτυγμένων αγορών. Οι πληθωριστικές πιέσεις και οι προσδοκίες υπέρ της ανόδου των επιτοκίων, σε συνδυασμό με την επανεμφάνιση των πιστωτικών ανησυχιών, πιέζουν τα χρηματιστήρια, ενώ τη «βουτιά» του ΧΑ (-4,44%) επέτειναν και οι ρευστοποιήσεις των ξένων- που δεν πουλάνε πλέον απλώς τις μετοχές αλλά τη χώρα-, η απουσία αγοραστών, αλλά και η πολιτική αστάθεια στην Τουρκία (-5,36% χθες) η οποία αντικατοπτρίστηκε και στην απόδοση της μετοχής της Εθνικής (-5,66%). Παράλληλα, αν και δεν αρέσει στους μετόχους μειοψηφίας, αναμενόμενη ήταν και η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που έκρινε ότι δεν συντρέχει περίπτωση υποβολής υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης από την Deutsche Τelekom προς τους μετόχους του ΟΤΕ (-6,25% χθες).

Αν και το εύρος της πτώσης δημιουργεί προϋποθέσεις για μια καλύτερη εικόνα βραχυχρόνια, το συνολικότερο κλίμα παραμένει αρνητικό για τις ελληνικές μετοχές, καθώς ορισμένοι ξένοι διαχειριστές μετέβαλαν την άποψή τους για τη χώρα, θεωρώντας ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες, το εταιρικό τοπίο, αλλά και το πολιτικό περιβάλλον επιδεινώνονται σημαντικά, και έτσι μείωσαν τις θέσεις τους στις ελληνικές μετοχές στο πλαίσιο μιας συνολικότερης στρατηγικής για ορισμένες περιφερειακές αγορές όπως η Ελλάδα. Η ελληνική οικονομία αναμένεται να επιβραδύνει σημαντικά τόσο το 2008 όσο και το 2009, έστω και αν ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ παραμείνει υψηλότερος από τον μέσον όρο της ευρωζώνης, με τις πληθωριστικές πιέσεις να εμμένουν και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών να συνεχίσει να διευρύνεται, υπονομεύοντας τις τιμές των ακινήτων και άλλων επενδύσεων, εκτίμησε πρόσφατα η Μorgan Stanley, ενώ χθες ήλθε και η Standard & Ρoor΄s να θολώσει παραπάνω το τοπίο. Η επερχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ, είπε, θα περιορίσει τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, μια οδυνηρή εξέλιξη για τη χώρα, η οποία δεν έχει πλέον την επιλογή της υποτίμησης του νομίσματός της. Μπορεί η συμμετοχή στην ευρωζώνη να προστατεύει την οικονομία από μια σοβαρή ύφεση, ωστόσο τα προβλήματα έπονται, καθώς η μειωμένη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων από το εξωτερικό θα πρέπει να αντισταθμιστεί από την άνοδο των εγχώριων αποταμιεύσεων. Αυτό, λέει, οδηγεί σε σύγκλιση του ρυθμού ανάπτυξης της Ελλάδας με αυτόν της ευρωζώνης στους επόμενους 18 μήνες, αναμένοντας το διάστημα αυτό η ελληνική οικονομία να βιώσει μια απότομη επιβράδυνση.

Και ενώ ορισμένοι δεν αποκλείουν ακόμη και να τεθούν θέματα υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από ορισμένους οίκους αξιολόγησης, το γεγονός ότι από το ΧΑ απουσιάζουν οι μικροεπενδυτές, οι εγχώριοι θεσμικοί (οι εξαγορές μεριδίων στα μετοχικά Α/Κ έφθασαν από το 2004 στα 3,5 δισ. ευρώ), αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία καθιστά το ελληνικό Χρηματιστήριο μια αρκετά ευάλωτη αγορά στις διαθέσεις και τις στρατηγικές των Ηedge Funds (αντισταθμιστικά ταμεία), τα οποία πάντως μείωσαν μαζικά τις θέσεις τους το τελευταίο διάστημα.

* Σε μια δύσκολη χρηματιστηριακά περίοδο, συνολικά 28 εκπρόσωποι των εισηγμένων εταιρειών Εθνική, Αlpha Βank, ΕFG Εurobank, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Μotor Οil, Μυτιληναίος, Ιntralot, Ελληνική Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ και CocaCola ΗΒC συζήτησαν με 65 θεσμικούς επενδυτές σε περισσότερες από 130 συναντήσεις στη Ν. Υόρκη, στο Roadshow που διοργάνωσε για αυτές το ελληνικό Χρηματιστήριο σε συνεργασία με τη Citigroup.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk