Φόροι στα κέρδη από τις μετοχές και τα stock options

Φόρους στις κερδοσκοπικές κινήσεις των επενδυτών κεφαλαίων θα επιδιώξει να βάλει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης, ο οποίος αναζητεί τα μέτρα εκείνα που θα αυξήσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού που βυθίζονται εξαιτίας της διεθνούς κρίσης και της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν τους «τζογαδόρους» του Χρηματιστηρίου, αλλά και θα φορολογούν τις έξτρα αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων.

Φόρους στις κερδοσκοπικές κινήσεις των επενδυτών κεφαλαίων θα επιδιώξει να βάλει ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης, ο οποίος αναζητεί τα μέτρα εκείνα που θα αυξήσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού που βυθίζονται εξαιτίας της διεθνούς κρίσης και της επιβράδυνσης του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδιάζονται μέτρα τα οποία θα επιβαρύνουν τους «τζογαδόρους» του Χρηματιστηρίου, αλλά και θα φορολογούν τις έξτρα αμοιβές υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον υπουργό, στόχος είναι να εξευρεθούν πόροι χωρίς να αυξηθεί η γενική φορολογία των εισοδημάτων ώστε να χρηματοδοτηθούν οι όποιες αποφάσεις για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων που πλήττονται από την κρίση. Οπως προανήγγειλε ο ίδιος ο κ. Αλογοσκούφης με συνέντευξή του, ορισμένα από τα μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα, όπως για παράδειγμα η φορολόγηση των stock options των στελεχών και η επιβολή φόρου στις υπεραξίες των χρηματιστηριακών συναλλαγών, ενώ δεν απέκλεισε να υπάρξουν και έκτακτα μέτρα. Οι δύο προτάσεις για τη φορολογία των κερδών από μετοχές υποβλήθηκαν από το ΣΕΒ προς τον υπουργό Οικονομίας και μελετώνται αυτή τη στιγμή, έτσι ώστε να περιληφθούν σε φορολογικό νομοσχέδιο που θα τύχει άμεσης εφαρμογής.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών οι συντελεστές θα είναι υψηλότεροι για εκείνους που προχωρούν σε βραχυπρόθεσμες αγοραπωλησίες και αρκετά χαμηλότεροι για όσους διακρατούν τις μετοχές επί μεγάλο χρονικό διάστημα. Η νέα φορολογία θα βασίζεται στη φιλοσοφία του φόρου αυτόματου υπερτιμήματος που εφαρμόζεται από το 2006 στις αγοραπωλησίες παλαιών ακινήτων, ενώ η εφαρμογή της θα σημάνει την κατάργηση του φόρου 1,5 τοις χιλίοις που επιβάλλεται σήμερα σε κάθε πράξη πώλησης μετοχών.

«Ο,τι κάνουμε στη φορολογία θα είναι πάντα στη λογική και της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι «οι κύριες διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν είναι πάντως προς την κατεύθυνση ενίσχυσης αυτών που πλήττονται από μια τέτοια κρίση».

Τα ως άνω μέτρα αποτελούν μέρος συνολικού πακέτου, το οποίο θα υλοποιηθεί σταδιακά από το φθινόπωρο του 2008. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να προχωρήσει σε αύξηση της τάξεως του 10%15% των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, τα οποία παραμένουν αμετάβλητα από το 2006.

Πάντως, μέρος των εισπράξεων από τα τέλη κυκλοφορίας καταλήγουν στα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού καθώς σημαντικό ποσοστό εισπράττουν δήμοι και κοινότητες. Για τον λόγο αυτό το συγκεκριμένο μέτρο βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της σχετικής λίστας, με τις προτεινόμενες ενέργειες για αύξηση των εσόδων. Σε κάθε περίπτωση τα έσοδα για τα τέλη κυκλοφορίας του 2009 θα εισπραχθούν ως το τέλος του 2008 και θα βοηθήσουν τον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Επίσης, κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, αναμένεται να ενταθούν οι φορολογικοί έλεγχοι σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, αφού διατρέχουν τον κίνδυνο τέλη του έτους αρκετές ανέλεγκτες φορολογικές χρήσεις να παραγραφούν. Υπάρχουν όμως σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών να δοθεί εκ νέου παράταση, ειδικά για τις ανέλεγκτες χρήσεις της περιόδου 2000- 2003. Αν δεν προλάβουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να ελέγξουν το σύνολο των επιχειρήσεων για τις οποίες παραγράφονται οι χρήσεις, είναι πολύ πιθανόν, τελικά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να «υποκύψει» στα αιτή ματα των επιχειρήσεων για νέα περαίωση των ανέλεγκτων υποθέσεων, χωρίς έλεγχο αλλά με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Αν τα έσοδα από το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τη «μαύρη τρύπα» του 1,5 δισ. ευρώ- το πρώτο εξάμηνο του 2008-, τότε δεν αποκλείεται ο επιχειρήσεις να κληθούν να πληρώσουν υπό τύπον έκτακτης εισφοράς κάποια ποσά καθώς τα τελευταία τρία χρόνια έχουν ήδη ευνοηθεί σημαντικά λόγω μείωσης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες των φορολογικών συντελεστών τους.

Ως έσχατη λύση συζητείται ακόμη και η διπλή αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ. Δηλαδή προς τα πάνω για όσα αγαθά και υπηρεσίες υπάγονται σήμερα στον συντελεστή ΦΠΑ 19% και θεωρούνται πολυτελή και προς τα κάτω για αυτά που φορολογούνται με 9% και είναι πρώτης ανάγκης.

Πάντως ο υπουργός Οικονομίας δεσμεύεται ότι οι τελικές αποφάσεις θα «βασίζονται στη λογική» και ότι δεν θα υπάρχουν αντικίνητρα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Οσον αφορά τον προϋπολογισμό του νέου έτους το υπουργείο Οικονομικών θα επικεντρωθεί στη λήψη μέτρων τα οποία θα κατατείνουν σε αύξηση των εσόδων, επηρεάζοντας άμεσα τα οικονομικά επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Εξετάζεται:

1. Η αύξηση του συντελεστή ΕΤΑΚ των νομικών προσώπων (σήμερα είναι 0,6%).

2. Η κλιμάκωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για τα φυσικά πρόσωπα ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας (μίνι επαναφορά του ΦΜΑΠ).

3. Η φορολόγηση ορισμένων επαγγελμάτων με βάση τη φορολογική κλίμακα και όχι με συντελεστές αυτοτελούς φορολογίας.

4. Η αύξηση της προκαταβολής φόρου για τις ανώνυμες εταιρείες ως και 100%.

5. Η διεύρυνση των τεκμηρίων διαβίωσης.

6. Η εντατικοποίηση των ελέγχων για την κάλυψη του «Πόθεν έσχες», και 7. Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία θα επηρεάσει άμεσα τις εισπράξεις από το ΕΤΑΚ. Το ποσοστό της αύξησης θα εξαρτηθεί από το ποσόν των χρημάτων που θα πρέπει να εισπράξει το επόμενο έτος το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να μη διατρέξουν κίνδυνο τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk