Τα άδεια ταμεία περιορίζουν τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στα επιδόματα θέρμανσης και φτώχειας για λίγους

Φόροι και συμπάθεια αντί για παροχές στη ΔΕΘ

Φόρους και… συμπάθεια κρύβει το «πακέτο» της οικονομικής πολιτικής που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Με τα ταμεία άδεια, τα ελλείμματα του Δημοσίου να κινούνται πάνω από το κρίσιμο όριο (3% του ΑΕΠ) της επιτήρησης από τις Βρυξέλλες και το δημόσιο χρέος να βρίσκεται στα 252 δισ. ευρώ, η εφετινή ομιλία του Πρωθυπουργού αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι παραγωγικές τάξεις θέλουν να γνωρίζουν την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, ενώ οι εργαζόμενοι …

Φόρους και… συμπάθεια κρύβει το «πακέτο» της οικονομικής πολιτικής που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Με τα ταμεία άδεια, τα ελλείμματα του Δημοσίου να κινούνται πάνω από το κρίσιμο όριο (3% του ΑΕΠ) της επιτήρησης από τις Βρυξέλλες και το δημόσιο χρέος να βρίσκεται στα 252 δισ. ευρώ, η εφετινή ομιλία του Πρωθυπουργού αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. Οι παραγωγικές τάξεις θέλουν να γνωρίζουν την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής, ενώ οι εργαζόμενοι προβάλουν διεκδικήσεις για μείωση της φορολογίας και αύξηση των αποδοχών προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες που έχουν από την έκρηξη του πληθωρισμού και τις αυξήσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ.

Η διεθνής συγκυρία και οι επιπτώσεις
Ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει για τη διεθνή συγκυρία και τις επιπτώσεις στην οικονομία που δεν επιτρέπουν να προχωρήσει σε γενικευμένες παροχές. Οπως λένε οι πληροφορίες, θα ανακοινώσει την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης για τη Βόρεια Ελλάδα και επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης της τάξεως των 500 ευρώ τον χρόνο σε φτωχά νοικοκυριά (ανέργους – απόρους- μονογονεϊκές οικογένειες). Βεβαίως στην ομιλία του θα αναγνωρίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και θα προβάλει τις περυσινές αποφάσεις για τις αυξήσεις στα επιδόματα ανεργίας, στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ. Θα προετοιμάσει το κοινό για το πακέτο των νέων φορολογικών μέτρων, στα οποία δεν πρόκειται να αναφερθεί εκτενώς, και θα αποδώσει τη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας στη διεθνή συγκυρία.

Ηδη ο υπουργός Οικονομίας κ. Γ.Αλογοσκούφης έχει έτοιμη την εισήγησή του με τα φορολογικά μέτρα που προβλέπουν ακόμη και την αλλαγή της κλίμακας φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών που κατά τεκμήριο φοροδιαφεύγουν, προκειμένου να στηρίξει τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού. Νωρίτερα θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συγκράτηση των δαπανών στους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία και την απόφαση για την ένταξη στον τακτικό προϋπολογισμό των ειδικών λογαριασμών ύψους 4,5 δισ. ευρώ που διαχειρίζονται χωρίς να λογοδοτούν οι υπουργοί. Η αρχή της συνυπευθυνότητας
Ο υπουργός Οικονομίας υποστηρίζει την άποψη ότι συνυπεύθυνοι για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι όλοι οι υπουργοί και για πρώτη φορά βρίσκει υποστηρικτή τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Π.Δούκα, ο οποίος βεβαίως έχει ιδία πείρα από τη θέση του στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το μήνυμα, δεδομένου ότι όλοι οι υπουργοί πιέζουν για «χαλάρωση» ζητώντας κονδύλια για προσλήψεις στον τομέα τους, θα δώσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής, μαζί με τα σημειώματα υπουργών για τις προτεραιότητες του υπουργείου τους, δέχεται και εισηγήσεις να προχωρήσει σε κυβερνητικές αλλαγές αλλά στην παρούσα φάση φαίνεται ότι θα στηρίξει τις επιλογές της οικονομικής πολιτικής, δεδομένου ότι πριν από έναν χρόνο προχώρησε σε εκλογές για να αντιμετωπίσει αυτά τα προβλήματα, του προϋπολογισμού και της οικονομίας.

Το ταμειακό έλλειμμα των 10,2 δισ. ευρώ
Τα φορολογικά μέτρα και οι περικοπές δαπανών θεωρούνται αναγκαίες, καθώς, όπως εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομίας, μόνον έτσι μπορεί να εξασφαλιστούν πόροι για να μειωθεί το δημόσιο χρέος που αυξήθηκε κατά 17 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο. Η κατάσταση όμως είναι δύσκολη καθώς θα πρέπει να ανακοπεί πρώτα η αύξηση των ελλειμμάτων, τα οποία σε ταμειακή βάση ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο σε 10,2 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ) αλλά και να αντιστραφεί και η αυξητική τάση του ελλείμματος του ισοζυγίου πληρωμών που ανήλθε στο τέλος Ιουνίου στα 19 δισ. ευρώ και απεικονίζει την απώλεια ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Μάλιστα στην κυβέρνηση δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και ότι « ο προϋπολογισμός του 2009 είναι ο πλέον κρίσιμος των τελευταίων ετών ».

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι εφέτος το Δημόσιο θα πρέπει να δανειστεί περί τα 40 δισ. ευρώ (ήδη ως σήμερα έχει δανειστεί 34 δισ. ευρώ) για να καλύψει τρέχουσες ανάγκες και να καταβάλει χρεωλύσια στις τράπεζες. Η αρχική πρόβλεψη για τον εφετινό δανεισμό ήταν να ανέλθει στα 37 δισ. ευρώ. Κατεύθυνση οι μεταρρυθμίσεις
Αυτό που αναζητεί η κυβέρνηση είναι η κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής. Η αρχή της δημοσιονομικής σταθερότητας, δηλαδή της συγκράτησης των ελλειμμάτων κάτω από το 3% του ΑΕΠ που είναι η υποχρέωση της Ελλάδας έναντι της συμμετοχής της στην ευρωζώνη, δεν λέει τίποτε στον πολίτη ή στον επιχειρηματία. Κατά ορισμένους κυβερνητικούς κύκλους, πέραν της απώλειας δημοτικότητας, η Νέα Δημοκρατία κινδυνεύει να απολέσει και την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών αν δεν λάβει μέτρα.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία η κυβέρνηση πιέζεται από τα αιτήματα για παροχές, οι οποίες έχουν όμως μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, πιέζεται για αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να ενισχύσει τον αναπτυξιακό ρυθμό, και από την άλλη πιέζεται εσωτερικά για «μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο» και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις. Τις αποφάσεις θα λάβει ο Πρωθυπουργός και το μείγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει θα τεθεί σε δοκιμασία, αφού το φθινόπωρο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη εποχή για όλους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk