Εχει μέλλον ο τραπεζικός Γολγοθάς

O ρισμένοι ειδικοί περί τα τραπεζικά αναλυτές σπεύδουν να προαναγγείλουν την αρχή του τέλους της κρίσης των ζοφερών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου- είναι τα διαβόητα subprimes… Ωστόσο παράγοντες της αγοράς- μεταξύ των οποίων και οι ίδιες οι τράπεζες- προχωρούν σχεδόν καθημερινώς σε νέες αποκαλύψεις αναφορικά με το βάθος και την έκταση της κρίσης. Χθες αναλυτές της JΡ Μorgan Chase & Co. ανακοίνωσαν μελέτη τους, σύμφωνα με την οποία πελάτες της κορυφαίας σε ενεργητικό τράπεζας της ηπειρωτικής Ευρώπης UΒS ΑG θα «σηκώσουν» συνολικά 41 δισ.

Εχει μέλλον ο τραπεζικός Γολγοθάς | tovima.gr

O ρισμένοι ειδικοί περί τα τραπεζικά αναλυτές σπεύδουν να προαναγγείλουν την αρχή του τέλους της κρίσης των ζοφερών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου- είναι τα διαβόητα subprimes… Ωστόσο παράγοντες της αγοράς- μεταξύ των οποίων και οι ίδιες οι τράπεζες- προχωρούν σχεδόν καθημερινώς σε νέες αποκαλύψεις αναφορικά με το βάθος και την έκταση της κρίσης. Χθες αναλυτές της JΡ Μorgan Chase & Co. ανακοίνωσαν μελέτη τους, σύμφωνα με την οποία πελάτες της κορυφαίας σε ενεργητικό τράπεζας της ηπειρωτικής Ευρώπης UΒS ΑG θα «σηκώσουν» συνολικά 41 δισ. ελβετικά φράγκα (39,3 δισ. δολάρια) το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Δηλαδή πελάτες της κορυφαίας ελβετικής τράπεζας θορυβημένοι από τη μεγάλη έκθεσή της στην αμερικανική subprime market έσπευσαν να αποσύρουν ομαδικά καταθέσεις και επενδύσεις σε «προϊόντα» της UΒS. Ταυτόχρονα ο Τζον Πόλσον, ιδρυτής της Ρaulson & Co. (πρόκειται για μια εταιρεία που διαχειρίζεται hedge funds) προέβλεψε ότι οι ζημιές του παγκόσμιου τραπεζικού κλάδου από την κρίση των subprimes θα φθάσει τελικώς στα 1,3 τρισ. δολάρια, θα ξεπεράσουν δηλαδή σαφώς τα 945 δισ. δολάρια που έχει προβλέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέδριο διαχειριστών hedge funds που διοργανώθηκε χθες στο Μονακό, ο Πόλσον είπε ότι έχουμε διανύσει μόνο το ένα τρίτο του ζημιογόνου δρόμου που προέκυψε για τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα μετά το σκάσιμο της φούσκας των δανείων που πούλησαν οι αμερικανικές τράπεζες σε εντελώς ανυπόληπτους δανειολήπτες. Ως γνωστόν οικογένειες με εντελώς ασταθή εισοδήματα και ευκαιριακή απασχόληση, μεσήλικοι που ζούσαν σε τροχόσπιτα, έλαβαν κατόπιν… έντονων πιέσεων από τις εταιρείες χορήγησης στεγαστικών δανείων κατά μέσον όρο 200.000 δολάρια για να αγοράσουν σπίτι. Πολλοί από αυτούς έπειτα από την παρέλευση κάποιου χρόνου δήλωσαν στάση πληρωμών…

«Τ α προβλήματα του κλάδου είναι πολύ μεγάλα και θα συνεχιστούν καθ΄ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Δεν βλέπω κανένα σημάδι σταθεροποίησης της αγοράς… Η πτώση θα συνεχιστεί και το 2009 και ο κίνδυνος ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας εξαιτίας της κάμψης της καταναλωτικής ζήτησης θα αυξάνεται» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πόλσον. Ο ηλικίας 52 ετών διαχειριστής κεφαλαίων (υπολογίζεται ότι διαχειρίζεται περί τα 33 δισ. δολάρια) χαρακτήρισε «αναπόφευκτο» το περαιτέρω ξεφούσκωμα της φούσκας των ακινήτων και των επενδυτικών προϊόντων που στηρίζονται στα αμερικανικά θαλασσοδάνεια. Σημειωτέον ότι ο Πόλσον έβγαλε μεγάλα ποσά στοιχηματίζοντας στο σκάσιμο της φούσκας των subprimes. Η απόδοση ενός από τα funds του Πόλσον που πόνταρε στην… καταστροφή είχε πέρυσι απόδοση 591%!

Δυστυχώς δεν είχε και η UΒS την ίδια προνοητικότητα. Ο μεγαλύτερος χρηματοπιστωτικός όμιλος στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διαχείριση κεφαλαίων ευκατάστατων καταθετών και επενδυτών- είναι ως γνωστόν η «τράπεζα των πλουσίων»- έχει διαγράψει από την αρχή του έτους ζημιές 19 δισ. δολαρίων που σχετίζονται με επενδύσεις στα αμερικανικά θαλασσοδάνεια. Και η JΡ Μorgan προβλέπει ότι θα αναγκαστεί να διαγράψει επιπλέον ζημιές 5 δισ. ελβετικών φράγκων (4,8 δισ. δολαρίων). Σημειωτέον ότι το πρώτο τρίμηνο του 2008 οι πελάτες της UΒS απέσυραν επενδύσεις 12,8 δισ. φράγκων (12,3 δισ.

δολαρίων). Πρόκειται για την πρώτη μείωση των επενδυόμενων κεφαλαίων που εμφανίζει η τράπεζα εδώ και περίπου οκτώ χρόνια, δηλαδή από την εποχή που έσκασε η φούσκα του Ιnternet.

Γ ια να μαζέψει τα… νερά, ο διευθύνων σύμβουλος της UΒS Μαρσέλ Ρονέρ εφαρμόζει ένα πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της τράπεζας το οποίο προβλέπει απολύσεις και κλείσιμο γραφείων στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής, που είναι άλλωστε ζημιογόνος εδώ και τρία συναπτά τρίμηνα.

Παρά τις πρωτοβουλίες της διοίκησης, η μετοχή της UΒS έχει χάσει το 46% της αξίας της από την αρχή του έτους και η χρηματιστηριακή αξία της γιγαντιαίας τράπεζας έχει περιοριστεί στα 73,2 δισ. φράγκα (70,28 δισ. δολάρια). Χθες η JΡ Μorgan αναθεώρησε και άλλο (προς το πιο απαισιόδοξο βεβαίως…) τις προβλέψεις της για την πορεία της μετοχής της UΒS: προέβλεψε για το 2008 ζημιές 4,55 φράγκων ανά μετοχή, ενώ η προηγούμενη πρόβλεψή της ήταν ζημιές 3,33 φράγκων ανά μετοχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk