Επίθεση του ΣΕΒ στην κυβέρνηση για την ακρίβεια

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΕΒ για την ακρίβεια, εκφράζοντας την άποψη ότι 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται από την κρίση και ότι όχι μόνο οι χαμηλόμισθοι αλλά και όλες οι επιχειρήσεις πλήττονται από την ακρίβεια. Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει το κόστος της γραφειοκρατίας που στην Ελλάδα φθάνει τα 15 δισ. ευρώ (περίπου 6,8% του ΑΕΠ) σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση του κόστους και των τιμών. Ο ΣΕΒ ζητεί από την κυβέρνηση να περιορίσει την κρατική σπατάλη και να ξεκινήσει ολοκληρωμένο έλεγχο στους ΟΤΑ, όπου, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, «κυοφορείται μια νέα δημοσιονομική κρίση».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο ΣΕΒ για την ακρίβεια, εκφράζοντας την άποψη ότι 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις απειλούνται από την κρίση και ότι όχι μόνο οι χαμηλόμισθοι αλλά και όλες οι επιχειρήσεις πλήττονται από την ακρίβεια. Ο Σύνδεσμος υπενθυμίζει το κόστος της γραφειοκρατίας που στην Ελλάδα φθάνει τα 15 δισ. ευρώ (περίπου 6,8% του ΑΕΠ) σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συμβάλλει τα μέγιστα στην αύξηση του κόστους και των τιμών. Ο ΣΕΒ ζητεί από την κυβέρνηση να περιορίσει την κρατική σπατάλη και να ξεκινήσει ολοκληρωμένο έλεγχο στους ΟΤΑ, όπου, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του, «κυοφορείται μια νέα δημοσιονομική κρίση». Ζητεί τη δραστηριοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού με έρευνες σε όλους τους βασικούς τομείς που απορροφούν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και όπου παρουσιάζονται στρεβλώσεις (υγεία, μεταφορές, εστίαση, στέγαση, εκπαίδευση). Στον Σύνδεσμο παραδέχονται ότι η ακρίβεια «πνίγει» τα νοικοκυριά και προτείνουν ως πρώτη φροντίδα τη στήριξη με άμεσες ενισχύσεις των οικονομικά ασθενέστερων τάξεων, αίτημα που θέτει η ΓΣΕΕ.

Αντίθετα, ο ΣΕΒ υπερασπίζεται τη θέση των επιχειρήσεων στην ακρίβεια, λέγοντας ότι σε καμία χώρα του κόσμου δεν έχουν ανακηρύξει το επιχειρηματικό κέρδος πρωταίτιο της ακρίβειας, ενώ κατηγορεί για την ακρίβεια την πολιτική αβελτηρία και ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Τονίζει μάλιστα ότι όσες μεγάλες επιχειρήσεις είχαν τη δυνατότητα απορρόφησαν μέρος του αυξημένου κόστους. Στην Ξενοφώντος θεωρούν ότι η κρίση απειλεί σοβαρά πάνω από 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τη μείωση της ζήτησης και δεν τίθεται θέμα κέρδους αλλά ζήτημα επιβίωσης γι΄ αυτές.

Στη συνέχεια ο Σύνδεσμος εξαπολύει σφοδρή επίθεση λέγοντας ότι το κράτος αποτελεί στη χώρα μας την πρώτη και βασική πηγή ακρίβειας, αφού καθορίζει τις τιμές 95 βασικών υπηρεσιών, προϊόντων και αμοιβών κλειστών κυρίως επαγγελμάτων και, σε όλες τις περιπτώσεις, η παρέμβασή του οδηγεί σε μείωση του ανταγωνισμού και σε αύξηση των τιμών, η οποία εκτρέφει τον πληθωρισμό.

« Πάνω από τα μισά χρήματα που βγαίνουν κάθε μήνα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό πάνε σε λογαριασμούς του κράτους και υπόκεινται σε πληθωριστικές στρεβλώσεις που προκαλεί η παρέμβαση του κράτους » τονίζεται στην προσέγγιση του ΣΕΒ.

Επίσης ζητεί την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ώστε να δημιουργηθεί ανταγωνισμός και να μειωθούν οι τιμές.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ ζητεί να τεθεί το θέμα της ακρίβειας στην ατζέντα του Μόνιμου Βήματος διαλόγου των κοινωνικών εταίρων.

Υπέρ του διαλόγου για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τάχθηκε η ΓΣΕΕ υπογραμμίζοντας την ευθύνη ορισμένων επιχειρηματιών για τη σημερινή ένταση του προβλήματος. Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΕ θέτει το αίτημα για έκτακτη ενίσχυση ύψους 1.000 ευρώ υπέρ των χαμηλόμισθων που πλήττονται ιδιαίτερα από την ακρίβεια.

Στην απαντητική επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΕΒ κ. Δ.Δασκαλόπουλο ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Ι. Παναγόπουλος επισημαίνει τα εξής: «Ελαβα τη σχετική με το ζήτημα της ακρίβειας επιστολή σας.Από το περιεχόμενό της είναι προφανές ότι αποτελεί ανταπόκριση στο δημόσιο κάλεσμα που απευθύναμε στις εργοδοτικές οργανώσεις για την κατά προτεραιότητα συζήτηση στο “Βήμα Διαλόγου” του ζητήματος της ακρίβειας.Ταυτόχρονα θέλουμε να θέσουμε και το αίτημά μας για έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των χαμηλόμισθων.Θεωρώ αναγκαίο στον διάλογο αυτόν να συμμετάσχουν ενεργά και οι εργοδοτικές οργανώσεις επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) και εμπόρων (ΕΣΕΕ).Αντιλαμβάνεστε βεβαίως ότι η γενική επίκληση των κοινωνικών δυνάμεων τις οποίες πλήττει η ακρίβεια υπάρχει κίνδυνος να συσκοτίσει τις πραγματικές ευθύνες.Πρέπει να είναι σαφές ότι οι μισθωτοί,οι συνταξιούχοι,οι άνεργοι ουδόλως ευθύνονται αλλά αποκλειστικά θίγονται.Ως εκ τούτου στην όποια συζήτηση δεν τίθεται θέμα αντιπαροχών και συμψηφισμών. Αντιθέτως η πλειονότητα των επιχειρηματιών (προφανώς και μελών σας) φέρουν βαριά ευθύνη για την ακρίβεια.Βαρύτατη είναι και η ευθύνη της κυβέρνησης,αφενός γιατί δεν ασκεί τις ενδεικνυόμενες δημόσιες πολιτικές παρεμβάσεις αλλά επικοινωνιακά διαχειρίζεται “μέτρα” και αφετέρου γιατί με την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ “τροφοδοτεί” και την ακρίβεια και απαράδεκτες πολιτικές υπέρ ενίσχυσης της επικέρδειας (χαρακτηριστικό το παράδειγμα των τραπεζών).Σε κάθε περίπτωση πάντως ο διάλογος είναι αναγκαίος».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk