Επικίνδυνη νευρικότητα στις αγορές

Μία ακόμη ημέρα με δραματικές διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Οι αδυσώπητοι φόβοι για την υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα παγκοσμίως έγιναν, για μία ακόμη φορά, η αιτία μιας εξαιρετικά νευρικής συνεδρίασης στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου. Τη ζημιά έκαναν χθες οι δηλώσεις του Γουίλιαμ Πούουλ, πρώην προέδρου της Fed της Πολιτείας Σεν Λούις, ότι έχουν χρεοκοπήσει οι εταιρείες Fannie Μae και Freddie Μac. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις δύο από τις σημαντικότερες- και υποστηριζόμενες από την αμερικανική κυβέρνησηεταιρείες για τη στεγαστική πίστη, καθώς κατέχουν ή έχουν εγγυηθεί σχεδόν το ήμισυ από τα 12 τρισ.

Μία ακόμη ημέρα με δραματικές διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές. Οι αδυσώπητοι φόβοι για την υγεία του χρηματοπιστωτικού τομέα παγκοσμίως έγιναν, για μία ακόμη φορά, η αιτία μιας εξαιρετικά νευρικής συνεδρίασης στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του κόσμου. Τη ζημιά έκαναν χθες οι δηλώσεις του Γουίλιαμ Πούουλ, πρώην προέδρου της Fed της Πολιτείας Σεν Λούις, ότι έχουν χρεοκοπήσει οι εταιρείες Fannie Μae και Freddie Μac. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τις δύο από τις σημαντικότερες- και υποστηριζόμενες από την αμερικανική κυβέρνησηεταιρείες για τη στεγαστική πίστη, καθώς κατέχουν ή έχουν εγγυηθεί σχεδόν το ήμισυ από τα 12 τρισ. δολάρια των εκκρεμών ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ.

Καθώς, όμως, οι μετοχές τους κατέρρεαν- οι μετοχές της Freddie Μac έχαναν γύρω στο 28% της αξίας τους χθες, ενώ προχθές είχαν πέσει 24% και οι μετοχές της Fannie Μae έχαναν γύρω στο 17% χθες και προχθές άλλο ένα 13% και είχαν παρασύρει και τις άλλες μετοχές όχι μόνο του χρηματοπιστωτικού τομέα-, ήλθαν οι καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Χανκ Πόλσον και του προέδρου της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι και διέσωσαν την τραγική κατάσταση στη Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones, αλλά και οι άλλοι δύο κύριοι αμερικανικοί δείκτες (ο Standard & Ρoor΄s 500 και ο Νasdaq), ανέκαμψε και κατέγραφε κέρδη γύρω στο 1% περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Τα χρηματιστήρια, όμως, της Ευρώπης δεν ανέκαμψαν και έκλεισαν με νέες απώλειες πάνω από 2%. Ωστόσο η κατάσταση παραμένει κρίσιμη και όχι μόνο για τις δύο σχεδόν χρεοκοπημένες εταιρείες. Ολα τα μάτια είναι πλέον στραμμένα στη Lehman Βrothers. Την τρέχουσα εβδομάδα οι μετοχές της σημειώνουν πτώση κατά 26%, δηλαδή τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων 14 ετών, εξαιτίας της κατάρρευσης των μετοχών της Fannie Μae και της Freddie Μac. Την κατάσταση, ωστόσο, επιδείνωσαν οι φήμες ότι το πανίσχυρο κεφάλαιο του Ρimco έχει μειώσει τις εργασίες του με τη Lehman Βrothers. Ο εκπρόσωπος της επενδυτικής τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες, ενώ ο εκπρόσωπος του Ρimco δήλωσε ότι

Προσπάθησαν να ηρεμήσουν τους Αμερικανούς με τις καταθέσεις τους στο Κογκρέσο χθες ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Χανκ Πόλσον (στο βάθος, κρατάει το κεφάλι του) και ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάνκι και κατάφεραν να διασώσουν την τραγική κατάσταση στη Wall Street

συνεχίζεται η συνεργασία τους.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ προσπάθησε χθες να ηρεμήσει τους ευρύτατους φόβους ως προς την οικονομική κατάσταση της Fannie Μae και της Freddie Μac, διαβεβαιώνοντας το Κογκρέσο «για την κεφαλαιακή τους επάρκεια». Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε προς την Οικονομική Επιτροπή της Βουλής ότι «η Fannie Μae και η Freddie Μac λειτουργούν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.Διαδραματίζουν έναν σπουδαίο ρόλο στην αγορά κατοικίας μας σήμερα και είναι ανάγκη να συνεχίσουν να παίζουν αυτόν τον σπουδαίο ρόλο και στο μέλλον.Ο ελεγκτής τους διαβεβαίωσε για την κεφαλαιακή τους επάρκεια». Καταθέτοντας, επίσης στο Κογκρέσο, ο πρόεδρος της Fed κ. Μπερνάνκι διαβεβαίωσε ότι η προσοχή τους και οι προσπάθειές τους είναι στραμμένες προς τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος όσο θα συνεχίζεται η θυελλώδης αυτή κρίση στις πιστωτικές αγορές.

Ωστόσο οι δηλώσεις του Γουίλιαμ Πούουλ έκαναν ανεπανόρθωτη ζημιά. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο πρώην αμερικανός κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το Κογκρέσο πρέπει να αποδεχθεί ότι έχουν χρεοκοπήσει οι δύο αυτές εταιρείες και να μην επιτρέψει σε αυτές τις φίρμες να συνεχίσουν να υπάρχουν ως προπύργια προνομίων και να τις χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι» . Δεν είναι, όμως, η πρώτη φορά που ο κ. Πούουλ ζητεί από τους αμερικανούς νομοθέτες να ξηλώσουν τα προνόμια της Fannie Μae και της Freddie Μac. Ηδη από το 2003 υποστήριζε ότι και οι δύο εταιρείες δεν διαθέτουν την απαιτούμενη κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να αντιμετωπίσουν μια κρίση στις πιστωτικές αγορές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk