Επέκταση σε νέες γεωγραφικές περιοχές από τον όμιλο Βιοχάλκο

Oι διακυμάνσεις στις τιμές πρώτων υλών, η δυσμενής για τις εξαγωγές ισοτιμία ευρώ- δολαρίου, οι αυξητικές πιέσεις στο κόστος παραγωγής και μεταφοράς, καθώς επίσης και η επιβράδυνση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στις αγορές των ΗΠΑ επηρέασαν αρνητικά τα μεγέθη του ομίλου εταιρειών Βιοχάλκο τόσο το 2007 όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2008. Σε ενοποιημένη βάση, το 2007, τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας του μεγαλύτερου ελληνικού μεταλλουργικού ομίλου μειώθηκαν από 113 εκατ.

Oι διακυμάνσεις στις τιμές πρώτων υλών, η δυσμενής για τις εξαγωγές ισοτιμία ευρώ- δολαρίου, οι αυξητικές πιέσεις στο κόστος παραγωγής και μεταφοράς, καθώς επίσης και η επιβράδυνση της κατασκευαστικής δραστηριότητας στις αγορές των ΗΠΑ επηρέασαν αρνητικά τα μεγέθη του ομίλου εταιρειών Βιοχάλκο τόσο το 2007 όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2008. Σε ενοποιημένη βάση, το 2007, τα καθαρά κέρδη μετά τους φόρους και τα δικαιώματα μειοψηφίας του μεγαλύτερου ελληνικού μεταλλουργικού ομίλου μειώθηκαν από 113 εκατ. ευρώ σε 83 εκατ. ευρώ, και το πρώτο τρίμηνο του 2008 από 37 εκατ. ευρώ σε 17 εκατ. ευρώ.

Οπως έγινε γνωστό στην ετήσια γενική συνέλευση της εταιρείας, θετικό στοιχείο αποτέλεσαν οι δυναμικοί ρυθμοί ανάπτυξης των αγορών της Κίνας, της Ινδίας, αλλά και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, στην οποία η είσοδος νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου κύκλου ανάπτυξης της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Για αυτόν τον λόγο, ο στρατηγικός προσανατολισμός των εταιρειών της Βιοχάλκο επικεντρώθηκε στην υλοποίηση επενδυτικών προγραμμάτων, επενδύοντας μόνο το 2007 περίπου 215 εκατ. ευρώ, με στόχο « την ενίσχυση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων σε επίπεδο παραγωγής και την περαιτέρω ανάπτυξη σε νέες γεωγραφικές αγορές». Υπενθυμίζεται ότι το 72,4% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών του ομίλου πραγματοποιείται στο εξωτερικό, ενώ οι εξαγωγές αντιστοιχούν περίπου στο 10% του συνόλου των εξαγωγών της Ελλάδας. Εντός του 2008 ο στρατηγικός σχεδιασμός περιλαμβάνει «τη σωστή διαχείριση αποθεμάτων,την περαιτέρω μείωση του κόστους, την υλοποίηση νέων παραγωγικών επενδύσεων, τον εμπλουτισμό του προϊοντικού μείγματος και την εμπορική εδραίωση στις νέες αγορές». Παράλληλα, συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος ανάπτυξης της ακίνητης περιουσίας των εταιρειών της Βιοχάλκο, στο πλαίσιο του οποίου ενοικιάζεται ήδη ένα κεντρικό ξενοδοχείο στην πλατεία Καραϊσκάκη και ένα εμπορικό κέντρο επί της λεωφόρου Κηφισού στην Αθήνα, ενώ στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται και το κτίριο γραφείων που κατασκευάζεται στη λεωφόρο Κηφισιάς. Η γενική συνέλευση των μετόχων που πραγματοποιήθηκε ενέκρινε τη διανομή μερίσματος 0,125 ευρώ ανά μετοχή για τη χρήση του 2007, ποσό αυξημένο κατά 56% σε σχέση με το μέρισμα της χρήσης του 2006.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk