Εντείνονται οι φόβοι για ντόμινο τραπεζικών χρεοκοπιών στις ΗΠΑ

Αν η διοίκηση Μπους έτρεξε να διασώσει τις δύο μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες που ειδικεύονται στα στεγαστικά δάνεια, τις Fannie Μae και Freddie Μac, δεν μπόρεσε ωστόσο να αποκαταστήσει πραγματικά την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Στην Καλιφόρνια εκατοντάδες πελάτες συνωστίζονταν τη Δευτέρα μπροστά από τα καταστήματα της ΙndyΜac Βancorp για να αποσύρουν τους λογαριασμούς τους, παρ΄ όλο που το τραπεζικό αυτό ίδρυμα για να μη χρεοκοπήσει το ανέλαβαν το Σάββατο 12 Ιουλίου οι ομοσπονδιακές αρχές.

Αν η διοίκηση Μπους έτρεξε να διασώσει τις δύο μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες που ειδικεύονται στα στεγαστικά δάνεια, τις Fannie Μae και Freddie Μac, δεν μπόρεσε ωστόσο να αποκαταστήσει πραγματικά την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα. Στην Καλιφόρνια εκατοντάδες πελάτες συνωστίζονταν τη Δευτέρα μπροστά από τα καταστήματα της ΙndyΜac Βancorp για να αποσύρουν τους λογαριασμούς τους, παρ΄ όλο που το τραπεζικό αυτό ίδρυμα για να μη χρεοκοπήσει το ανέλαβαν το Σάββατο 12 Ιουλίου οι ομοσπονδιακές αρχές. Οι τελευταίες διακήρυξαν ότι τα χρήματα των καταθετών είναι ασφαλή αλλά οι πελάτες δεν μπορούσαν να αποσύρουν πάνω από 100.000 δολάρια κατ΄ άτομο.

Ο φόβος να υπάρξει μια ολόκληρη σειρά από περιφερειακές εμπορικές τράπεζες που μπορεί να αρχίσουν να χρεοκοπούν έκανε μάλιστα τη Γουόλ Στριτ να πανικοβληθεί τη Δευτέρα. Ο δείκτης Standard & Ρoor΄s 500 των τραπεζικών αξιών έχασε σχεδόν το 10% της τιμής του. Σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, οι 100-150 περιφερειακές τράπεζες θα μπορούσαν να βάλουν λουκέτο κατά τους επόμενους 12-18 μήνες.

Οι ουρές που σχημάτιζαν οι καταθέτες στα υποκαταστήματα της ΙndyΜac Βancorp, όπως στην Πασαντένα της Καλιφόρνιας, για να αποσύρουν τα λεφτά τους είναι δείγμα του φόβου για αλυσίδα χρεοκοπιών στις αμερικανικές τράπεζες, ιδιαίτερα τις μικρές. Η ανάληψη της τράπεζας από το κράτος δεν έχει καθησυχάσει τους φόβους αυτούς JΟSΗUΑ LΟΤΤ/ΒLΟΟΜΒΕRG

Αν τα μεγάλα ιδρύματα, όπως η Citigroup και η Μerrill Lynch, δεν απειλούνται, γιατί ακριβώς μια χρεοκοπία τους θα έθετε σε κίνδυνο όλο το σύστημα, πολλές περιφερειακές τράπεζες αντίθετα μοιάζουν να παραπαίουν. Οι πιο δραστήριες στην αγορά ενυπόθηκων δανείων έχουν απέναντί τους όλο και περισσότερους ιδιώτες και κατασκευαστές που σταματάνε να πληρώνουν τα χρέη τους και έτσι οι ίδιες βρίσκονται με τις εμπράγματες εγγυήσεις, τις υποθήκες, των οποίων όμως η αξία δεν σταματά να πέφτει. Μεταξύ των ιδρυμάτων αυτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες αναφέρονται ανάκατα οι Νational City, Sun Τrust Βank, Μ&Τ Βank Corp, First Ηorizon Νational Βank, ακόμη και μεγάλα τραπεζικά δίκτυα εθνικής εμβέλειας όπως η Washington Μutual, που είναι η παλαιότερη τράπεζα παρακαταθηκών και δανείων της χώρας, και η Washovia.

Τη Δευτέρα η μετοχή της Washington Μutual κατέρρευσε χάνοντας 34%, που ανεβάζει τις απώλειες σε 93% από τις αρχές της χρονιάς. Η τράπεζα αναγκάστηκε να βεβαιώσει σε ανακοίνωσή της ότι διαθέτει «πολλά κεφάλαια» μετά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου που έκανε, τα οποία της επιτρέπουν να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της. Η μετοχή της Νational City του Κλίβελαντ, που είναι η πιο μεγάλη τράπεζα του Οχάιο, έχασε περίπου το 28% της αξίας της στη Γουόλ Στριτ.

«Η πλειονότητα των τραπεζών δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο, είναι πολύ γερές» διαβεβαίωσε η πρόεδρος του FDΙC (του ομοσπονδιακού οργανισμού εγγύησης των τραπεζικών καταθέσεων) Σέιλα Μπέαρ μιλώντας τη Δευτέρα στο τηλεοπτικό δίκτυο CΝΒC. Αλλά οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η ΙndyΜac δεν βρισκόταν καν στον κυβερνητικό κατάλογο των 90 τραπεζών που είχαν προβλήματα στις 31 Μαρτίου 2008.

Η κατάσταση δεν είναι ακόμη συγκρίσιμη με τα τέλη της δεκαετίας του 1980: ήδη από τότε, έπειτα από μια κρίση πάλι στεγαστικών, οι αμερικανικές αρχές είχαν αναγκαστεί να ενισχύσουν περίπου χίλια τραπεζικά ιδρύματα, ιδιαίτερα το δίκτυο των ταχυδρομικών ταμιευτηρίων. Το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα μοιάζει ωστόσο να είναι όλο και πιο εύθραυστο. Εχει ήδη καταγράψει απώλειες άνω των 300 δισ. δολαρίων από τις αρχές της κρίσης των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, των γνωστών πλέον subprimes. Και οι νέες απομειώσεις περιουσιακών στοιχείων του αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται την εβδομάδα αυτή, μαζί με τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων τους του δευτέρου τριμήνου. Οσο για τις επενδυτικές τράπεζες, ακόμη και η Lehman Βrothers έγινε αντικείμενο αληθινής καχυποψίας: έπειτα από νέα πτώση της τη Δευτέρα, κατά πάνω από 14%, η μετοχή έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδό της από τότε που εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Μάιο του 1994. Η αμερικανική χρηματιστηριακή αρχή (η SΕC Securities and Εxchange Commission) άνοιξε άλλωστε μια έρευνα για ενδεχόμενα παιχνίδια τα οποία θα είχαν βάλει ως στόχο τόσο τη Lehman Βrothers όσο και τις Fannie Μae και Freddie Μac.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk