Στο άτυπο Συμβούλιο του Εco/Fin, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, αναμένεται να γίνει δεκτή η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης

Ελπίδες για ΦΠΑ 9% στα γεωργικά μηχανήματα

Στο 9% από 19%, που είναι σήμερα, αναμένεται να «κλειδώσει» το επόμενο διάστημα ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει τα αγροτικά μηχανήματα. Στο άτυπο Συμβούλιο του Εco/Fin, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα με τη συμμετοχή υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναμένεται κατ΄ αρχάς να γίνει δεκτή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα γεωργικά μηχανήματα, ενώ δεν προβλέπεται να γίνει το ίδιο για τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα κράνη και στους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Στο 9% από 19%, που είναι σήμερα, αναμένεται να «κλειδώσει» το επόμενο διάστημα ο συντελεστής ΦΠΑ που επιβαρύνει τα αγροτικά μηχανήματα. Στο άτυπο Συμβούλιο του Εco/Fin, που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα με τη συμμετοχή υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναμένεται κατ΄ αρχάς να γίνει δεκτή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα γεωργικά μηχανήματα, ενώ δεν προβλέπεται να γίνει το ίδιο για τον ΦΠΑ που εφαρμόζεται στα κράνη και στους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η ελληνική πλευρά θα θέσει βέτο σε άλλες αποφάσεις που σχετίζονται με μείωση συντελεστών ΦΠΑ άλλων ευρωπαϊκών χώρων αν δεν γίνει δεκτό το αίτημα για μείωση των συντελεστών ΦΠΑ τουλάχιστον για τα γεωργικά μηχανήματα. Αλλωστε, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών κ. Αντ.Μπέζας είχε δώσει σαφείς κατευθύνσεις στους εκπροσώπους της Ελλάδας, οι οποίοι συμμετείχαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ομάδας Φορολογικών Θεμάτων, παρουσία εμπειρογνωμόνων από κράτη-μέλη της ΕΕ, με αντικείμενο την εξέταση της εφαρμογής μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, ώστε να προωθηθεί το ελληνικό αίτημα κατά προτεραιότητα για τα γεωργικά μηχανήματα και ακολούθως για τα κράνη και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Αξίζει να σημειωθεί πως, λόγω του ότι οι αποφάσεις αναφορικά με τη μείωση συντελεστών ΦΠΑ χρονοτριβούν, η ελληνική πλευρά προσπαθεί να συνδέσει το δικό της αίτημα με τα αντίστοιχα της Γαλλίας και της Πολωνίας, καθώς οι κυβερνήσεις των εν λόγω κρατών ζητούν τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα εστιατόρια και στις επισκευές κατοικιών αντίστοιχα. Ουσιαστικά θέτει όρο ότι, για να συμφωνήσει στη μείωση των παραπάνω συντελεστών, θα πρέπει να δεχθούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ το ελληνικό αίτημα για μείωση του ΦΠΑ κυρίως στα γεωργικά μηχανήματα.

Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από σχετικό κείμενο, έχει ταχθεί υπέρ της εφαρμογής ενός απλού συστήματος συντελεστών που θα λαμβάνει υπόψη αναγκαιότητες ενιαίας αγοράς αλλά και πολιτικές προτεραιότητες των κρατών-μελών για την επίτευξη σχετικών πολιτικών. Αναφορικά με τις προτάσεις άλλων κρατών-μελών για χρήση άμεσων επιδοτήσεων που αποσκοπούν στην ενίσχυση τομεακών πολιτικών, αντί των μειωμένων συντελεστών, η Ελλάδα θεωρεί ότι υπάρχουν δυσκολίες εφαρμογής και συμβατότητας με λοιπές κοινοτικές πολιτικές, καθώς και αδιαφάνεια του μέτρου.

Πάντως η Γερμανία, η Δανία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Λιθουανία θεωρούν απαραίτητη την πραγματοποίηση πολιτικής συζήτησης σε επίσημο Συμβούλιο Εco/Fin πριν από οποιαδήποτε περαιτέρω εξέταση συγκεκριμένων προτάσεων, προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες κατευθύνσεις λόγω δημοσιονομικών επιπτώσεων που οι σχετικές προτάσεις επιφέρουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk