Η Ηewlett-Ρackard (ΗΡ) συμφώνησε για την εξαγορά της Εlectronic Data Systems (ΕDS) αντί 12,6 δισ. δολαρίων (8,14 δισ. ευρώ). Με την απόκτηση της ΕDS, μιας από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις υπηρεσιών πληροφορικής στον κόσμο με έδρα το Τέξας των ΗΠΑ, η ΗΡ αποσκοπεί στη δημιουργία ενός κολοσσού στον τομέα των υπηρεσιών πληροφορικής ο οποίος θα μπορεί άμεσα να ανταγωνιστεί την ΙΒΜ. ΗΡ και ΕDS ανακοίνωσαν χθες ότι τα διοικητικά τους συμβούλια ενέκριναν ομόφωνα τη συμφωνία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο «ντιλ» που πραγματοποιεί η μεγαλύτερη κατασκευάστρια εταιρεία προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο τα έξι τελευταία χρόνια. Η τελευταία ηχηρή κίνηση της ΗΡ ήταν η εξαγορά της Compaq Computer το 2002 αντί 19 δισ. δολαρίων (12,28 δισ. ευρώ).

Η σημαντική συμφωνία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και αναμένεται να διπλασιάσει τα έσοδα της ΗΡ από την παροχή υπηρεσιών τα οποία άγγιξαν τα 16,6 δισ. δολάρια (10,73 δισ. ευρώ) το 2007. Αντίστοιχα, ο τζίρος της ΕDS από την παροχή υπηρεσιών σε επιχειρήσεις και κυβερνήσεις ανά τον κόσμο ανήλθε το 2007 στα 22,13 δισ. δολάρια (14,27 δισ. ευρώ). Οι δύο εταιρείες απασχολούν συνολικά 210.000 υπαλλήλους. Ωστόσο αναλυτές σημείωναν χθες στο Αssociated Ρress ότι αναμένουν περικοπή θέσεων εργασίας και λειτουργιών από πλευράς ΗΡ στις 80 και πλέον χώρες όπoυ δραστηριοποιείται.

Η ζήτηση για υπηρεσίες πληροφορικής σημειώνει κατακόρυφη αύξηση τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Οι μεγάλες επιχειρήσεις του πλανήτη βασίζουν πλέον σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία τους στα συστήματα πληροφορικής και στρέφονται στις εταιρείες του κλάδου για τη διαχείριση των συστημάτων τους. Ο τζίρος της κυρίαρχης ως σήμερα στον κλάδο ΙΒΜ ανήλθε το 2007 στα 54 δισ. δολάρια (34,86 δισ. ευρώ).