Εισάγουμε τώρα ρεύμα και από την Τουρκία

Το έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, που φθάνει τα 1.200 Μεγαβάτ εξαιτίας των καθυστερήσεων της ΔΕΗ στις επενδύσεις παραγωγής που έπρεπε να κάνει, οδήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης σε εισαγωγές και από τη γειτονική Τουρκία. Για τον σκοπό αυτό, πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα του ηλεκτρισμού για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, με ισχύ ως 200 ΜW, υπέγραψαν χθες στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ.

Το έλλειμμα στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας, που φθάνει τα 1.200 Μεγαβάτ εξαιτίας των καθυστερήσεων της ΔΕΗ στις επενδύσεις παραγωγής που έπρεπε να κάνει, οδήγησε το υπουργείο Ανάπτυξης σε εισαγωγές και από τη γειτονική Τουρκία.

Για τον σκοπό αυτό, πρωτόκολλο συνεργασίας στον τομέα του ηλεκτρισμού για την ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των δύο χωρών, με ισχύ ως 200 ΜW, υπέγραψαν χθες στην Κωνσταντινούπολη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Μεχμέτ Γκιουλέρ. Η συμφωνία αφορά την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα από την Τουρκία κατά τους θερινούς μήνες τόσο φέτος όσο και του χρόνου (που το πρόβλημα θα είναι οξύτερο), καθώς επίσης και την επιστροφή αυτής της ποσότητας στην Τουρκία το χειμώνα, που η Ελλάδα έχει λιγότερη ανάγκη, εφόσον φυσικά δεν ενσκήψει βαρύς χειμώνας στη χώρα μας.

Η εισαγωγή ρεύματος τώρα που το ελληνικό σύστημα την έχει απόλυτη ανάγκη και η μελλοντική ανταλλαγή ηλεκτρισμού με την Τουρκία, μπορεί πλέον να γίνει πραγματικότητα ύστερα από την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας και Τουρκίας από το ΚΥΤ Νέας Σάντας στη Θράκη μέχρι τον υποσταθμό του Βabaeski στην Τουρκία. Πέρυσι το καλοκαίρι η ίδια κίνηση είχε γίνει δοκιμαστικά με καλώδιο 200 Κιλοβόλτ, ενώ εφέτος μπορεί να γίνει με μεγαλύτερη μεθοδικότητα. Πάντως, για σοβαρή έλλειψη προσφοράς ηλεκτρισμού τα επόμενα χρόνια στη χώρα μας έχει ήδη προειδοποιήσει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). Σύμφωνα με την ΙΕΑ, ο κίνδυνος μπλακάουτ, ειδικά τον Ιούλιο που η ζήτηση ηλεκτρισμού φθάνει στο ζενίθ, είναι ορατός, καθώς ως το 2010 θα πρέπει κανονικά κάθε χρόνο να εντάσσεται στο σύστημα μία μονάδα παραγωγής των 400 ΜW για να καλυφθεί η ζήτηση. Αλλά από το 2005 η ΔΕΗ δεν έβαλε ούτε μία μονάδα στο σύστημα και το πρόβλημα είναι τεράστιο, δεδομένου ότι ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο νέα ηλεκτροπαραγωγική μονάδα δεν αναμένεται να λειτουργήσει πριν από το 2009. Το πρόβλημα στο ισοζύγιο θα αντιμετωπιστεί αναγκαστικά με εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, όπως και πέρυσι το καλοκαίρι.

Η ΙΕΑ, η οποία είναι ο ενεργειακός «βραχίονας» το ΟΟΣΑ, προβλέπει ότι η ζήτηση αιχμής εφέτος στην Ελλάδα θα φθάσει στα 10.672 ΜW με το συντηρητικό σενάριο, στα 10.882 ΜW με το σενάριο βάσης και στα 11.183 ΜW με το υψηλό σενάριο, το λεγόμενο σενάριο αιχμής. Το τρίτο σενάριο που είναι πλέον και το επικρατέστερο (αφού εφέτος μπήκαν 400.000 νέα κλιματιστικά σε λειτουργία) φέρνει το σύστημα στα όριά του, γεγονός που καθιστά οφθαλμοφανή τον κίνδυνο λειτουργίας του «στην κόψη του ξυραφιού». Αλλωστε είναι γνωστό ότι οι εισαγωγές ρεύματος από τις βόρειες διασυνδέσεις και σε περίπτωση ανάγκης από τη γραμμή Ελλάδας- Ιταλίας βοηθούν μεν στη διαχείριση της κατάστασης, αλλά δεν λύνουν οριστικά το πρόβλημα, γι΄ αυτό και ο κ. Φώλιας έσπευσε να κλείσει τη συμφωνία με τους Τούρκους.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk