Διπλασιάστηκε το χρέος τα τελευταία οκτώ χρόνια

Με 63 δισ. ευρώ έχουν χρεώσει οι δύο κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας την Ελλάδα στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής τους. Το δημόσιο χρέος από 184,5 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2004, εφέτος έχει ανέλθει στο πρώτο τρίμηνο σε 247,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 34%. Η… κούρσα του χρέους συνεχίζεται, αφού μπορεί, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να μειωθεί το 2008 στο 91%, όπως προβλέπει η κυβέρνηση προς το παρόν, σε απόλυτους αριθμούς, όμως, η άνοδος θα είναι μεγάλη.

Διπλασιάστηκε το χρέος τα τελευταία οκτώ χρόνια | tovima.gr

Με 63 δισ. ευρώ έχουν χρεώσει οι δύο κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας την Ελλάδα στα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησής τους. Το δημόσιο χρέος από 184,5 δισ. ευρώ, που ήταν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2004, εφέτος έχει ανέλθει στο πρώτο τρίμηνο σε 247,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 34%. Η… κούρσα του χρέους συνεχίζεται, αφού μπορεί, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να μειωθεί το 2008 στο 91%, όπως προβλέπει η κυβέρνηση προς το παρόν, σε απόλυτους αριθμούς, όμως, η άνοδος θα είναι μεγάλη. Αλλωστε, η υποχώρηση που έχει καταγράψει το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά 9,6% προς τα πάνω. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι από το 2000 ως και σήμερα το δημόσιο χρέος έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Το κατά πόσο επηρεάζει τους επενδυτές το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υπέρογκο χρέος, φαίνεται και από τη διεύρυνση, τους τελευταίους μήνες, των spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, δηλαδή η διαφορά των αποδόσεων. Μάλιστα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η αύξηση των δαπανών για τα επιτόκια δανεισμού τού Δημοσίου θα φτάσει εφέτος το 9% έναντι της αρχικής προβλέψης για άνοδό τους κατά 7,2%.

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στους επενδυτές, όπως είναι αναμενόμενο. Ετσι, για να αγοράσουν ομόλογα, ζητούν μεγαλύτερες εγγυήσεις και όταν πρόκειται να κατευθυνθούν στα ομόλογα χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα, όπως η Ελλάδα, (υψηλό χρέος, μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα, υψηλό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας), τότε αυξάνεται και το επιτόκιο των ομολόγων. Αυτό για τη χώρα μας σημαίνει ότι αναγκάζεται να δανείζεται ακριβότερα από ό,τι παλιότερα, με αποτέλεσμα να χρεώνει ακόμη περισσότερο τους προϋπολογισμούς των επόμενων ετών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κατάστασης αυτής είναι ότι τους τελευταίους μήνες τα spreads των ελληνικών δεκαετών ομολόγων με το αντίστοιχο γερμανικό κινούνται στα υψηλά επίπεδα των 60-65 μονάδων βάσης. Στις αρχές Ιουνίου η διαφορά των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων (spreads) ήταν στις 54 μονάδες βάσης, ενώ το υψηλότερο σημείο που έχει φτάσει το ελληνικό spread είναι οι 75 μονάδες βάσης και είχε σημειωθεί στις αρχές της άνοιξης.

Αρνητική πρωτιά
Η Ελλάδα κατείχε το 2007 τη δεύτερη θέση στον σχετικό κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών με το υψηλότερο δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, μετά την Ιταλία. Πέρυσι το χρέος διαμορφώθηκε στο 94,5% του ΑΕΠ, ενώ της Ιταλίας ήταν στο 104% του ΑΕΠ και τρίτο στην κατάταξη ήταν το Βέλγιο με χρέος στο 84,9% του ΑΕΠ του. Στον αντίποδα, με το μικρότερο δημόσιο χρέος, βρίσκονται η Εσθονία (34% του ΑΕΠ), το Λουξεμβούργο (6,8% του ΑΕΠ) και η Λετονία (9,7% του ΑΕΠ).

Το μέγεθος του προβλήματος γίνεται αντιληπτό αν αναλογιστεί κανείς ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει το χρέος των χωρώνμελών της να προσεγγίζει- αν όχι να βρίσκεται χαμηλότερα- από το 60% του ΑΕΠ της κάθε χώρας.

Τα επιπλέον χρήματα που θα κληθούμε να δώσουμε εφέτος- άρα και να χρεωθούμε ως χώρα- θα κατευθυνθούν προς την κάλυψη του ελλείμματος, την εξόφληση των υποχρεώσεων του κράτους προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και τους ΟΤΑ, την υλοποίηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας αλλά και προς την κάλυψη της έκτακτης εισφοράς της Ελλάδας στην ΕΕ, η οποία προέκυψε από την αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk