«Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για παραθεριστικές κατοικίες στην Ελλάδα, όμως είναι ανάγκη να προφυλαχτούμε από άσχημες καταστάσεις, που δημιουργήθηκαν σε άλλες χώρες, όπου υπήρξε επιβάρυνση του περιβάλλοντος,όπως η Ισπανία» . Τη δήλωση αυτή έκανε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς αμέσως μετά τη χθεσινή συνάντησή του με την υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη ΠάλληΠετραλιά και εκπροσώπους τουριστικών φορέων. Σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά και την κυρία Πετραλιά σε 2,5-3 μήνες θα ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό, στο τέλος της οποίας θα υπάρξει δεύτερη διευρυμένη συνάντηση- ανάλογη της χθεσινής- όπου από κοινού με τους εκπροσώπους των φορέων θα οριστικοποιηθεί το χωροταξικό του τουρισμού.

«Το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό,όπου συμπεριλαμβάνονται όλες οι προτάσεις του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης, αποτελεί βαθιά τομή στα τουριστικά πράγματα» ανέφερε η κυρία Πετραλιά επικαλούμενη τη συνηγορία των εκπροσώπων των φορέων. «Στο αμέσως επόμενο διάστημα κοινή ομάδα εργασίας των δύο συναρμόδιων υπουργείων, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τουριστικών φορέων, θα εργαστεί με σκοπό την κωδικοποίηση προτάσεων και προτεινόμενων αλλαγών».

Από τη πλευρά των φορέων πάντως, η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κατέθεσε «πακέτο εννέα προτάσεων» για αλλαγές στο ειδικό χωροταξικό. Συγκεκριμένα, η ΠΟΞ προτείνει μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

▅ Η κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου χρειάζεται περαιτέρω μελέτη και εξειδίκευση για την ορθή κατάταξη της κάθε περιοχής ή νησιού. Η ΠΟΞ διαφωνεί με τη λογική ότι το σύνολο του εμβαδού όλων των νησιών (πλην Ρόδου- Κέρκυρας- Κρήτης) πρέπει να υπάγεται σε συγκεκριμένη ομάδα. Σε νησιά σημαντικού μεγέθους και κλίμακας πρέπει να γίνουν περαιτέρω επιμέρους χωρικές εξειδικεύσεις.

▅ Τα όρια αρτιότητας ανά κατηγορία χρειάζονται περισσότερη συζήτηση και εξειδίκευση. Ορισμένες μέγιστες πυκνότητες κλινών ανά στρέμμα πρέπει να αναθεωρηθούν, αφενός διότι δεν συμφωνούν με τις υφιστάμενες τεχνικές προδιαγραφές των ξενοδοχειακών καταλυμάτων 3, 4 και 5 αστεριών, αφετέρου ανακύπτει, σε αρκετές περιπτώσεις, και θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων.

▅ Το όριο των 100 κλινών για μικρές ξενοδοχειακές μονάδες εντός οικισμών στον νησιωτικό χώρο, ενώ θεωρείται ικανοποιητικό για την ομάδα Ι, είναι ιδιαίτερα χαμηλό για τις ομάδες ΙΙ και ΙΙΙ. Επίσης, θα πρέπει να επανεξεταστεί το καθεστώς ανάπτυξης οργανωμένων κατασκηνώσεων, εκτός ορίων οικισμών, στις περιοχές της ομάδας Ι.