«Βελονοθεραπεία» προκειμένου να πέσει η κατανάλωση των καυσίμων στην Κίνα

Η απρόσμενη κίνηση της Κίνας να προχωρήσει σε αύξηση κατά 18% στις τιμές λιανικής του πετρελαίου και της βενζίνης από σήμερα- είναι η πρώτη αύξηση τους τελευταίους οκτώ μήνες- έριξε την τιμή του αργού πάνω από 4 δολάρια το βαρέλι, παρέχοντας έτσι σημαντική στήριξη στη Wall Street. Οι εκτιμήσεις ότι μετά την κίνηση αυτή θα μειωθούν οι ρυθμοί ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα μετέβαλαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με συνέπεια η προθεσμιακή τιμή του αργού χάνοντας 4,018 δολάρια το βαρέλι να πέσει στα 132,50 δολάρια.

Η απρόσμενη κίνηση της Κίνας να προχωρήσει σε αύξηση κατά 18% στις τιμές λιανικής του πετρελαίου και της βενζίνης από σήμερα- είναι η πρώτη αύξηση τους τελευταίους οκτώ μήνες- έριξε την τιμή του αργού πάνω από 4 δολάρια το βαρέλι, παρέχοντας έτσι σημαντική στήριξη στη Wall Street. Οι εκτιμήσεις ότι μετά την κίνηση αυτή θα μειωθούν οι ρυθμοί ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα μετέβαλαν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, με συνέπεια η προθεσμιακή τιμή του αργού χάνοντας 4,018 δολάρια το βαρέλι να πέσει στα 132,50 δολάρια. Λέγεται ότι η αντιδημοφιλής αυτή απόφαση που έλαβε το Πεκίνο μόλις δύο μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων οφείλεται στη δραματική αγωνία της κινεζικής ηγεσίας να θέσει υπό έλεγχο τον καλπάζοντα πληθωρισμό, που έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 ετών.

Η πτώση της τιμής του αργού δημιουργώντας κάποιες προσδοκίες στους επενδυτές ως προς τις καταναλωτικές δαπάνες απάλυνε τις αρνητικές εντυπώσεις που είχαν προκαλέσει τόσο οι προειδοποιήσεις του επιτελικού οικονομικού στελέχους της Citigroup Γκάρι Κριτέντεν για περισσότερες διαγραφές ζημιών εξαιτίας της subrpime κρίσης όσο και τα ασθενή στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας. Στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones κατάφερε να μηδενίσει τις αρχικές απώλειες και να περάσει σε κέρδη περίπου δύο ώρες πριν από το κλείσιμο των συναλλαγών. Ωστόσο όλα, μικρά και μεγάλα, τα χρηματιστήρια της Ευρώπης έκλεισαν με πτώση. Το Λονδίνο, η Φραγκφούρτη και το Παρίσι έκλεισαν με πτώση 0,84%, 0,59% και 0,12%, αντίστοιχα. Επίσης το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου από τα 1,5586 δολάρια ως τα 1,55 δολάρια.

Πλημμύρισαν τα βενζινάδικα στην Κίνα μία ημέρα πριν από την αύξηση κατά 18% στις τιμές λιανικής του πετρελαίου και της βενζίνης. Οι εκτιμήσεις ότι μετά την αύξηση αυτή θα μειωθούν οι ρυθμοί ζήτησης πετρελαίου από τους κινέζους καταναλωτές έριξαν την τιμή του αργού κατά 4,018 δολάρια το βαρέλι, στα 132,50 δολάρια

Ο κ. Κριτέντεν μιλώντας προς τους επενδυτές σε συνάντηση που διοργάνωσε η Deutsche Βank Securities προειδοποίησε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε σημαντικές διαγραφές το δεύτερο τρίμηνο. Ηδη η Citigroup έχει ανακοινώσει ζημιές ύψους 5,1 δισ. δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Οι προειδοποιήσεις αυτές είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την αμερικανική τράπεζα, διότι θα είναι το τρίτο κατά σειρά τρίμηνο διαγραφής ζημιών παρά τις τεράστιες προσπάθειες μείωσης του κόστους που έχει ξεκινήσει ο Βίκραμ Πάντιτ, διευθύνων σύμβουλος της Citigroup, από τον περασμένο Δεκέμβριο. Τις τρεις τελευταίες ημέρες οι πολύ απαισιόδοξες ενδείξεις για τις προοπτικές του παγκόσμιου τραπεζικού τομέα έχουν τρομάξει τους επενδυτές, που σπεύδουν για μία ακόμη φορά να ξεφορτωθούν τις μετοχές των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Ειδικότερα, η βουτιά κατά 57% στα τριμηνιαία κέρδη της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Μorgan Stanley και η συνεχιζόμενη κατά εννέα τρίμηνα πτώση στην κερδοφορία της Fifth Τhird Βancorp, με αποτέλεσμα η τράπεζα να ανακοινώσει ότι προγραμματίζει μείωση του μερίσματος και αύξηση κεφαλαίου, έχουν κατακόρυφα αυξήσει τους φόβους των επενδυτών ως προς τη δυνατότητα τoυ χρηματοπιστωτικού τομέα να παράγει κέρδη στο άμεσο μέλλον. Ακόμη και η Goldman Sachs, η οποία τα πήγε καλύτερα από όλους τους τραπεζικούς επενδυτικούς κολοσσούς της Wall Street στη subprime κρίση, ανακοίνωσε πτώση στα κέρδη της κατά 11% στα 2,09 δισ. δολάρια, ενώ οι αναλυτές της ισχυρίζονται ότι οι συνεχιζόμενες απώλειες και διαγραφές ζημιών θα εξαναγκάσουν τις αμερικανικές τράπεζες να αναζητήσουν νέα κεφάλαια ύψους έως και 65 δισ. δολαρίων.

Αλλά και από το οικονομικό μέτωπο των ΗΠΑ τα νέα δεν ήταν ευχάριστα. Σύμφωνα με τον βιομηχανικό δείκτη που καταρτίζει η κεντρική τράπεζα της Φιλαδέλφειας, η δραστηριότητα επιβραδύνθηκε με ταχύτερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς στην περιοχή της. Ο δείκτης έπεσε στο-17,1 τον Ιούνιο από-15,6 τον Μάιο, δηλαδή συνεχίζει να βρίσκεται σε συρρίκνωση η βιομηχανική παραγωγή στην ευρύτερη περιοχή της Πολιτείας της Φιλαδέλφειας. Χειρότερα ήταν τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο δείκτης leading indicators που καταρτίζει το έγκυρο Conference Βoard.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk