«Αρση του καμποτάζ για τον κλάδο της κρουαζιέρας»

Υπέρ της άρσης των περιορισμών του καμποτάζ και της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει σήμερα τον κλάδο της κρουαζιέρας τάχθηκε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ.Σπηλιωτόπουλος μιλώντας σε εκπροσώπους της διεθνούς κρουαζιέρας στο συνέδριο «CruiseinGreece» που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και ο οργανισμός SeaΤrade με τη συνεργασία του ΕΟΤ. Ο υπουργός χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη δημιουργίας κομβικών …

«Αρση του καμποτάζ για τον κλάδο της κρουαζιέρας» | tovima.gr

Υπέρ της άρσης των περιορισμών του καμποτάζ και της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου που διέπει σήμερα τον κλάδο της κρουαζιέρας τάχθηκε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρ.Σπηλιωτόπουλος μιλώντας σε εκπροσώπους της διεθνούς κρουαζιέρας στο συνέδριο «CruiseinGreece» που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ) και ο οργανισμός SeaΤrade με τη συνεργασία του ΕΟΤ. Ο υπουργός χαρακτήρισε «επιτακτική» την ανάγκη δημιουργίας κομβικών λιμανιών στη Μεσόγειο και την ανάπτυξη της κρουαζιέρας στη χώρα, που προϋποθέτει την άρση των περιορισμών που εμποδίζουν τις εταιρείες με ξένες σημαίες να κάνουν κρουαζιέρες από και προς την Ελλάδα αν δεν πληρούν τις ελληνικές προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα τα πλοία να πρέπει να αποβιβάζουν και επιβιβάζουν στο εξωτερικό.

Αν και η κρουαζιέρα ήταν ως σήμερα ένα «παραμελημένο» τουριστικό είδος, ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι ο κλάδος εντάσσεται πλήρως στη νέα στρατηγική εξειδίκευσης, αφού αποτελεί «προορισμό σε κίνηση» προσβάσιμο σε άλλους προορισμούς, ενώ αναφέρθηκε στην αποδοτικότητά του ως «δύναμης για την ανάπτυξη» της χώρας και μίλησε για «θηριώδη οικονομία με τεράστια αξία», που μπορεί σε λίγα χρόνια να φέρει ως και πέντε εκατομμύρια τουρίστες, παράλληλα με την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας και επενδύσεων σε κρουαζιερόπλοια. Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου το γεγονός ότι οι παραγγελίες των 23 νέων κρουαζιερόπλοιων με παράδοση από το 2008 ως το 2010 ανέρχονται σε 17,5 δισ. δολάρια, ενώ οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν και τη μεγαλύτερη πηγή προέλευσης με 9 εκατομμύρια πελάτες στο σύνολο των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων που επιλέγουν το είδος αυτό παγκοσμίως. Τη δημιουργία ενός οργανισμούφορέα διαχείρισης για τα λιμάνια πρότεινε με τη σειρά του στη διάρκεια του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Γ. Ευαγγέλου, ενώ συζητώντας τις προοπτικές του κλάδου στη χώρα σημείωσε και την ανάγκη προβολής των ίδιων των επί μέρους προορισμών, αλλά και την ενημέρωση που πρέπει να παρέχουν στους διοργανωτές κρουαζιερών για τις δυνατότητες των ελληνικών λιμανιών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk