Απειλούν με πρόστιμα για την «ανταρσία» στη διατίμηση των καυσίμων

Τις νέες τιμές στις οποίες ορίζεται το πλαφόν των καυσίμων σε 11 νησιωτικούς νομούς της χώρας ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να αντιμετωπίσει την απειθαρχία κάποιων πρατηριούχων σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με απειλές για επιβολή προστίμων ως και 2% του ετήσιου τζίρου τους και πίεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για επίσπευση των πορισμάτων της για την αγορά πετρελαιοειδών. Η υποχώρηση των τιμών της αμόλυβδης βενζίνης κατά 0,67%, …

Τις νέες τιμές στις οποίες ορίζεται το πλαφόν των καυσίμων σε 11 νησιωτικούς νομούς της χώρας ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ την ίδια στιγμή επιχειρεί να αντιμετωπίσει την απειθαρχία κάποιων πρατηριούχων σε περιοχές όπως η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με απειλές για επιβολή προστίμων ως και 2% του ετήσιου τζίρου τους και πίεση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για επίσπευση των πορισμάτων της για την αγορά πετρελαιοειδών.

Η υποχώρηση των τιμών της αμόλυβδης βενζίνης κατά 0,67%, στα 1,192 ευρώ το λίτρο, που κατέδειξε η τελευταία τιμοληψία του, αναγκάζει το υπουργείο να αναπροσαρμόσει το ανώτατο όριο στην τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων που επέβαλε μόλις την περασμένη Πέμπτη. Ετσι, το πλαφόν ορίζεται στα 1,241 ευρώ το λίτρο για την αμόλυβδη βενζίνη, 1,438 ευρώ για τη σούπερ αμόλυβδη, 1,320 για τη βενζίνη σούπερ και 1,362 για το πετρέλαιο ντίζελ. Σε νησιά όπου τα πρατήρια είναι ως δύο οι τιμές διαμορφώνονται λίγο υψηλότερα, στα 1,251 ευρώ για την αμόλυβδη, 1,448 για τη σούπερ αμόλυβδη, 1,330 για τη βενζίνη σούπερ και 1,372 για το πετρέλαιο ντίζελ. Οι νέες τιμές ισχύουν ήδη από χθες το βράδυ στους νομούς Δωδεκανήσου, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λασιθίου, Λέσβου, Λευκάδας, Ρεθύμνης, Χανίων και Χίου.

Η εφαρμογή του μέτρου κατά τη διάρκεια του Δεκαπενταύγουστου έγινε με δυσκολίες και εν μέσω αντιδράσεων των ενώσεων βενζινοπωλών, οι οποίοι ζητούν εφαρμογή του μέτρου και στα άλλα στάδια της αγοράς, αλλά και φαινομένων απειθαρχίας, με τους πρατηριούχους να δικαιολογούνται ότι δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για την επιβολή του πλαφόν. Η ευθύνη για την εφαρμογή του μέτρου ανήκει στις κατά τόπους νομαρχίες, οι οποίες ωστόσο εν μέσω Αυγούστου δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό ώστε να ελέγξουν αποτελεσματικά την αγορά. Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλιας είχε την Κυριακή σειρά υπηρεσιακών συναντήσεων με στελέχη του υπουργείου ώστε να διασφαλίσει την έγκαιρη αποστολή σχετικών οδηγιών στις νομαρχίες, ιδιαίτερα καθώς αναμενόταν η αναπροσαρμογή του πλαφόν με βάση τη νέα τιμοληψία, μαζί με συστάσεις για την άμεση επιβολή προστίμων, τα οποία ορίζονται στο 2% του ετήσιου τζίρου των πρατηριούχων και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερα από 5.000 ευρώ.

Μετά τις αντιδράσεις, μάλιστα, το υπουργείο εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «η ελεύθερη αγορά προϋποθέτει σεβασμό στους κανόνες και σχέσεις εμπιστοσύνης με τον καταναλωτή… διαφορετικά η αγορά γίνεται ασύδοτη και είναι θεσμική υποχρέωσή μας να μην επιτρέψουμε κάτι τέτοιο». Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κ. Μουσουρούλης εκτίμησε ότι η εφαρμογή του πλαφόν εφαρμόζεται επιτυχώς. Οπως δήλωσε, «είμαστε σε διαρκή συνεργασία με τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή του μέτρου». Ο λόγος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού
Αναγνωρίζοντας πάντως ότι το μέτρο της επιβολής του πλαφόν είναι προσωρινό, ο κ. Φώλιας πρόκειται να ζητήσει σήμερα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού επίσπευση του πορίσματός της για την υπόθεση ΒΡ- Shell. Κατά την έκτακτη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής κ. Σπ.Ζησιμόπουλο, ο κ. Φώλιας θα ενημερωθεί επίσης για τα συμπεράσματα της διαβούλευσης με παράγοντες της αγοράς, στη βάση του πορίσματος που συνέταξε η Επιτροπή για την αγορά των καυσίμων. Από το υπουργείο Ανάπτυξης διαμηνύουν μάλιστα ότι σύντομα θα πρέπει να αναμένονται εξελίξεις στην αγορά διύλισης και χονδρικής εμπορίας των καυσίμων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk