Ανοιχτό επάγγελμα οι ορκωτοί ελεγκτές για λόγους… ελπίδας

Μ ε πρόσχημα την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, η κυβέρνηση επιμένει στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος του ορκωτού ελεγκτή διά της υποβάθμισης των προσόντων που θα απαιτούνται στο μέλλον να συγκεντρώνει κάποιος που ασκεί ελεγκτικές δραστηριότητες σε επιχειρήσεις. Η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα απαιτείται στο εξής πτυχίο ΑΕΙ για να γίνει κάποιος ελεγκτής και θα αρκεί να είναι απόφοιτος λυκείου, η οποία συμπεριελήφθη σε…

Ανοιχτό επάγγελμα οι ορκωτοί ελεγκτές για λόγους… ελπίδας | tovima.gr

Μ ε πρόσχημα την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας στο εθνικό δίκαιο, η κυβέρνηση επιμένει στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος του ορκωτού ελεγκτή διά της υποβάθμισης των προσόντων που θα απαιτούνται στο μέλλον να συγκεντρώνει κάποιος που ασκεί ελεγκτικές δραστηριότητες σε επιχειρήσεις.

Η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία δεν θα απαιτείται στο εξής πτυχίο ΑΕΙ για να γίνει κάποιος ελεγκτής και θα αρκεί να είναι απόφοιτος λυκείου, η οποία συμπεριελήφθη σε σχετικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας το οποίο συζητείται σε Επιτροπή της Βουλής, συναντά την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης, όπως και τη διαφωνία του Οικονομικού Επιμελητηρίου, το οποίο απέστειλε διάβημα διαμαρτυρίας στον Πρωθυπουργό.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών (ΣΟΕΛ) κ. Χ.Αλαμάνος μίλησε για «αδιανόητη» ρύθμιση, επισημαίνοντας ότι από το 1920 που καθιερώθηκαν οι ελεγκτικοί θεσμοί απαραίτητο προσόν ήταν να είναι κάποιος πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ. Επίσης ο καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου κ. Κ.Καραμάνης μίλησε για «εσφαλμένο μήνυμα προς την αγορά και την εκπαίδευση», αν και εξέφρασε την άποψη ότι οι απόφοιτοι λυκείου δεν θα μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των ελεγκτικών εταιρειών, οι οποίες προσλαμβάνουν τους άριστους πτυχιούχους των μεγαλύτερων πανεπιστημίων.

Υπέρ της ρύθμισης ετάχθη ο πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ) κ. Π. Ζαφειρόπουλος, ο οποίος προήδρευσε και της Επιτροπής που προετοίμασε το νομοσχέδιο. Ο ίδιος έθεσε το ερώτημα: «Ακόμη κι αν είναι μικρός ο αριθμός των αποφοίτων λυκείου που θα ανταποκριθούν, γιατί να μην τους δώσουμε αυτή την ελπίδα;», για να λάβει από την πρώην υπουργό κυρία Βάσω Παπανδρέου την απάντηση: «Ε, τότε ας καταργήσουμε τα ΑΕΙ για να δώσουμε ελπίδα σε όλους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk