Αναθεωρεί προς τα κάτω ο ΟΡΕC τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση πετρελαίου

Ηχθεσινή έκρηξη των τιμών του αργού, κατά 4 δολάρια το βαρέλι, που κατέγραψε νέα ρεκόρ στα 147,27 δολάρια στις προθεσμιακές αγορές, προκλήθηκε προφανώς από τους φόβους για μελλοντικές ελλείψεις στην τροφοδοσία που μπορούν να προκαλέσουν κυρίως οι πολιτικές εξελίξεις (Ιράν, Νιγηρία, Βραζιλία). Ωστόσο, πέρα από τις συγκυριακές διακυμάνσεις στις αγορές αυτές, η αύξηση της τιμής του είναι πλέον μακροχρόνια, γι΄ αυτό και έχει και μακροχρόνιες επιπτώσεις. Ο ΟΡΕC, ο οργανισμός …

Ηχθεσινή έκρηξη των τιμών του αργού, κατά 4 δολάρια το βαρέλι, που κατέγραψε νέα ρεκόρ στα 147,27 δολάρια στις προθεσμιακές αγορές, προκλήθηκε προφανώς από τους φόβους για μελλοντικές ελλείψεις στην τροφοδοσία που μπορούν να προκαλέσουν κυρίως οι πολιτικές εξελίξεις (Ιράν, Νιγηρία, Βραζιλία). Ωστόσο, πέρα από τις συγκυριακές διακυμάνσεις στις αγορές αυτές, η αύξηση της τιμής του είναι πλέον μακροχρόνια, γι΄ αυτό και έχει και μακροχρόνιες επιπτώσεις.

Ο ΟΡΕC, ο οργανισμός των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών που προμηθεύει το 40% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, αναγκάστηκε να συμπεριλάβει τις επιπτώσεις αυτές στην καινούργια του έκθεση για την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου του 2008. Ετσι, αναθεώρησε τις μακροχρόνιες προβλέψεις του για τη ζήτηση, μειώνοντάς τις κατά 4,4% για το 2015 και ως και κατά 12% για το 2030. Η μείωση αυτή της προβλεπόμενης ζήτησης θα είναι προφανώς η επίπτωση τόσο της αύξησης της τιμής όσο, κατά δεύτερον αλλά ίσως όχι τόσο δευτερεύον, και των ανησυχιών για το περιβάλλον, με τις αντίστοιχες πολιτικές περιορισμού της κατανάλωσης και της ενίσχυσης νέων πηγών όπως τα βιοκαύσιμα.

Ωστόσο η αναθεώρηση αυτή δεν φθάνει ως του σημείου να αντιστρέψει τις τάσεις, ιδιαίτερα τη ζήτηση πετρελαίου που θα εξακολουθήσει να αυξάνεται και πολύ γρήγορα, έστω και εξαιτίας των νεοαναπτυγμένων χωρών, κυρίως της Ασίας (Κίνα). Ο οργανισμός προβλέπει, έτσι, το 2015 η ζήτηση πετρελαίου στις 13 χώρες που τον συγκροτούν να είναι γύρω στα 32,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως και το 2030 να έχει φθάσει στα 43,6 εκατ. βαρέλια, πράγμα που σημαίνει πως, ακόμη και με τις σημερινές εξελίξεις, η κατανάλωση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 50% μέσα σε δύο δεκαετίες!

Από την πλευρά της προσφοράς, αν η ζήτηση αργού που αναμένει ο ΟΡΕC για το 2020 σημαίνει κάπου 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως επιπλέον απ΄ ό,τι σήμερα, αυτό μεταφράζεται σε «ένα χάσμα αβεβαιότητας για τις πρόσθετες επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν από τις χώρεςμέλη του ΟΡΕC και οι οποίες είναι άνω των 300 δισ.δολαρίων» σύμφωνα με την έκθεση.

Γιατί, κατά τον οργανισμό, το κόστος όλων των προγραμμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης που είναι αναγκαία για να κρατήσουν τον κόσμο με αρκετές ποσότητες αργού ως το 2030 υπολογίζεται σε 2,8 τρισ. δολάρια.

Αν οι επενδύσεις έχουν καθυστερήσει, αυτό αποδίδεται από τον οργανισμό στις χαμηλές τιμές επί πολύ καιρό που τις καθιστούσαν αντιπαραγωγικές. « Οι χαμηλές τιμές ήταν κακό για την πετρελαϊκή βιομηχανία και μακροχρόνια κακό και για τους καταναλωτές » γράφει η έκθεση.

Η αύξηση των τιμών αλλάζει τα δεδομένα. Ετσι, τα 13 μέλη του, κατά τον ΟΡΕC, θα δαπανήσουν κάπου 160 δισ. δολάρια ως το 2012 σε προγράμματα επέκτασης της παραγωγικής τους ικανότητας. Αλλά το μέσο κόστος της αύξησης της παραγωγικής ικανότητας μιας πετρελαιοπηγής έχει ήδη αυξηθεί, κατά την έκθεση, από τα 10.200 δολάρια κάθε βαρέλι ημερήσιας παραγωγής στα 13.000!

Υπάρχουν, ασφαλώς, και οι χώρες εκτός ΟΡΕC, για τις οποίες οι υπολογισμοί του οργανισμού είναι ότι η παραγωγή τους θα φθάσει ως τα 60,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2030, ιδιαίτερα εξαιτίας των νέων πηγών στη Ρωσία και στην Κασπία θάλασσα, καθώς και των νέων εκμεταλλεύσεων στη Βόρεια και στη Νότια Αμερική- που θα αντισταθ μίσει εν μέρει τη μειούμενη παραγωγή της Δυτικής Ευρώπης και του Μεξικού.

Ωστόσο και η τάση αυτή δεν είναι ατελείωτη. Η μεγαλύτερη παραγωγός μετά τον ΟΡΕC, η Ρωσία, αναμένεται να αυξήσει την παραγωγή της αρκετά ως το 2012, φθάνοντας στα 11,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όμως κατόπιν οι προοπτικές επέκτασής της δεν θα είναι, κατά τον ΟΡΕC, τεράστιες. Ετσι εκτιμάει ότι το 2030 η Ρωσία θα έχει ελάχιστα αυξήσει την παραγωγής της και θα φθάνει στα 11,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk