Αλλαγές στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων

Ε ισηγήσεις για σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων ετοιμάζονται προς το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική εισήγηση συνίσταται στο να μην αξιολογούνται σε πρώτη φάση οι αιτήσεις των μικρών επιχειρήσεων για χρηματοδότηση από τις τράπεζες αλλά απευθείας από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ). Η αρχική αξιολόγηση θα γίνεται μέσω του συστήματος ΤaxisΝet και με βάση τη φορολογική κατάσταση και ενημερότητα μιας μικρής επιχείρησης θα ξεκινά η διαδικασία.

Αλλαγές στη χρηματοδότηση μικρών επιχειρήσεων | tovima.gr

Ε ισηγήσεις για σημαντικές αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων ετοιμάζονται προς το υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η βασική εισήγηση συνίσταται στο να μην αξιολογούνται σε πρώτη φάση οι αιτήσεις των μικρών επιχειρήσεων για χρηματοδότηση από τις τράπεζες αλλά απευθείας από το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

Η αρχική αξιολόγηση θα γίνεται μέσω του συστήματος ΤaxisΝet και με βάση τη φορολογική κατάσταση και ενημερότητα μιας μικρής επιχείρησης θα ξεκινά η διαδικασία. Η δεύτερη εισήγηση αφορά το ποσοστό επιδότησης του επιτοκίου που σήμερα είναι 4% και προτείνεται να ανεβεί στο 6%. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν και θα ανακοινωθούν από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χρ.Φώλια.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας από τον Σεπτέμβριο του 2006 διαχειρίζεται και υλοποιεί τη Δράσεις του ΕΠΑΝ που αφορούν την επιδότηση του κόστους των εγγυημένων από το ΤΕΜΠΜΕ επενδυτικών δανείων και χρηματοδοτικών μισθώσεων (Leasing). Από την έναρξη της Δράσης, τέλος του 2007, το ΤΕΜΠΜΕ δέχτηκε για εγγυημένα και επιδοτούμενα δάνεια και χρηματοδοτικές μισθώσεις 2.856 αιτήσεις. Αποτέλεσμα της ζήτησης, όπως είπε ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Νίκος Δομένικος, είναι να απορροφηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός (20 εκατ. ευρώ) και να αποφασιστεί ο τριπλασιασμός του προϋπολογισμού ως το τέλος του 2008, ώστε από 20 εκατ. να φθάσει στα 56 εκατ. ευρώ. Ο κ. Δομένικος μίλησε για τον σημαντικό ρόλο των πολύ μικρών επιχειρήσεων της χώρας, αφού αποτελούν το 97% του συνόλου των επιχειρήσεων, ενώ στην ΕΕ κατέχουν παρόμοιο σχεδόν ποσοστό 93%. Το ΤΕΜΠΜΕ είναι Ανώνυμη Εταιρεία της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο (ύψους 240 εκατ. ευρώ) έχει συγχρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση (67%) και το ελληνικό Δημόσιο (33%).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk