Ακριβαίνει το πακέτο δανεισμού στα στεγαστικά δάνεια

Μ πορεί ο υψηλός ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών να βοηθάει στη διατήρηση ελκυστικών επιτοκίων στη στεγαστική πίστη, παρά την άνοδο του βασικού επιτοκίου του ευρώ και των διατραπεζικών επιτοκίων, ωστόσο το συνολικό κόστος αποπληρωμής στα δάνεια της κατηγορίας έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Τα πιστωτικά ιδρύματα, με επιβαρύνσεις που δεν είναι εμφανείς στους καταναλωτές «διά γυμνού οφθαλμού», στοχεύουν στο να «ρεφάρουν» από τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία διαθέτουν τα στεγαστικά τους δάνεια, τουλάχιστον για τα πρώτα τρία χρόνια εξόφλησης.

Ακριβαίνει το πακέτο δανεισμού στα στεγαστικά δάνεια | tovima.gr

Μ πορεί ο υψηλός ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών να βοηθάει στη διατήρηση ελκυστικών επιτοκίων στη στεγαστική πίστη, παρά την άνοδο του βασικού επιτοκίου του ευρώ και των διατραπεζικών επιτοκίων, ωστόσο το συνολικό κόστος αποπληρωμής στα δάνεια της κατηγορίας έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Τα πιστωτικά ιδρύματα, με επιβαρύνσεις που δεν είναι εμφανείς στους καταναλωτές «διά γυμνού οφθαλμού», στοχεύουν στο να «ρεφάρουν» από τα χαμηλά επιτόκια με τα οποία διαθέτουν τα στεγαστικά τους δάνεια, τουλάχιστον για τα πρώτα τρία χρόνια εξόφλησης. Συγκεκριμένα, επιβάλλουν έξοδα για τη χορήγηση των δανείων, ενώ αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους στα κυμαινόμενα επιτόκια που έχουν ως βάση υπολογισμού τους το Euribor ή το κεντρικά καθοριζόμενο από την ΕΚΤ ευρωεπιτόκιο. Επιπλέον, όταν χορηγούν δάνεια με πολύ χαμηλά σταθερά επιτόκια δεν επιτρέπουν στον πελάτη χωρίς την καταβολή ποινής να αποχωρήσει από την τράπεζα όταν μεταβεί στο κυμαινόμενο επιτόκιο, γεγονός που κάνει ασύμφορη τη μεταφορά του σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα τουλάχιστον για τα πρώτα πέντε χρόνια αποπληρωμής. Ετσι, όσους τόκους δεν εισπράττουν από την περίοδο χαμηλής εκκίνησης, τους εξασφαλίζουν στα επόμενα τρία με τέσσερα έτη, όπου το επιτόκιο με τα σημερινά δεδομένα διαμορφώνεται σε 5,50%-6,50%.

Η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείζουν με επιτόκια της τάξεως του 3%-4% και να δανείζονται οι ίδιες είτε μέσω των προθεσμιακών καταθέσεων ή στη διατραπεζική αγορά με 5% και 6%. Δεν γίνεται να επιδοτούν τα επιτόκια των δανείων επ΄ αόριστον και αναγκαστικά χρησιμοποιούν άλλες μεθόδους για να διατηρήσουν τα ίδια επίπεδα ή να αυξήσουν τα έσοδά τους. Συγχρόνως, όμως, έχουν γίνει πιο αυστηρές στη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων όσον αφορά τα κριτήρια εξέτασης της πιστοληπτικής ικανότητας του υποψήφιου δανειολήπτη, αλλά και το ποσοστό χρηματοδότησης, το οποίο πλέον σε αρκετές περιπτώσεις δεν ξεπερνάει το 60%. Προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να μειώσουν τον κίνδυνο αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων που χορηγούν. Εξάλλου, και λόγω της περιορισμένης ρευστότητας ελέω πιστωτικής κρίσης, δεν έχουν τη δυνατότητα να κινηθούν πιο επιθετικά σε σχέση με τα ποσά που χορηγούν όπως συνέβαινε στο πρόσφατο παρελθόν, όταν το μέσο ποσοστό χρηματοδότησης για αγορά ακινήτου ξεπερνούσε το 75%.

Ολα τα παραπάνω έχουν οδηγήσει στην επιβράδυνση των νέων πωλήσεων το 2008. Οπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τους πρώτους πέντε μήνες της εφετινής χρονιάς χορηγήθηκαν νέα στεγαστικά δάνεια ύψους 5,73 δισ. ευρώ έναντι 6,32 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2007, καταγράφοντας πτώση της τάξεως του 15%. Πρόκειται για μια λογική υποχώρηση, με δεδομένο ότι η οικοδομή παρουσιάζει καθίζηση ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες περιοχές κατοικίας στην Αττική, όπου πριν από λίγα χρόνια υπήρχε οργασμός ανοικοδόμησης. Παράλληλα έχουν μεταβληθεί οι προτιμήσεις των καταναλωτών, οι οποίοι πλέον αναζητούν πιο ασφαλείς λύσεις. Συγκεκριμένα, τόσο το 2007 όσο και το 2008 το 70% των χορηγήσεων γίνεται με σταθερό επιτόκιο δύο ή τριών ετών, το 15% με κυμαινόμενο επιτόκιο, ενώ το υπόλοιπο 15% αφορά δάνεια ελβετικού φράγκου, ποσοστό διόλου ευκαταφρόνητο.

Σε κάθε περίπτωση, τα αρμόδια επιτελεία όλων των τραπεζών βρίσκονται σε εγρήγορση, παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις που διαδραματίζονται στη στεγαστική πίστη και προετοιμάζονται κυρίως για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Είναι λογικό, ωστόσο, η πλειονότητα των τραπεζών στην παρούσα φάση να αναμένει τις κινήσεις των «μεγάλων» προτού προχωρήσει σε αλλαγές της τιμολογιακής πολιτικής. Βασικός στόχος της εκστρατείας που θα ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες αναμένεται να αποτελέσει η δημιουργία ενός αισθήματος ασφαλείας στα νοικοκυριά που θέλουν να δανειοδοτηθούν για την απόκτηση στέγης, καθώς η ψυχολογία τους βρίσκεται σήμερα στο ναδίρ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk