Αγώνας δρόμου για τον υπολογισμό του φόρου στα ακίνητα

«Αγώνα δρόμου» για να προλάβουν να αποστείλουν εντός του τρέχοντος έτους τα σημειώματα με το ποσό του φόρου που αναλογεί σε περίπου 2.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο επιβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, καθώς πολλά είναι τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Ενα από αυτά είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογιστούν οι νέοι φόροι σε ειδικές περιπτώσεις ιδιοκτησιών. Σύμφωνα …

«Αγώνα δρόμου» για να προλάβουν να αποστείλουν εντός του τρέχοντος έτους τα σημειώματα με το ποσό του φόρου που αναλογεί σε περίπου 2.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων δίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο επιβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων, καθώς πολλά είναι τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα για να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες. Ενα από αυτά είναι και ο τρόπος με τον οποίο θα υπολογιστούν οι νέοι φόροι σε ειδικές περιπτώσεις ιδιοκτησιών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, αρκετές εφορίες δεν έχουν ακόμη αποστείλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων τα έντυπα Ε9 που υποβλήθηκαν εφέτος από χιλιάδες φορολογουμένους, ενώ θα έπρεπε να το είχαν πράξει εδώ και αρκετό διάστημα, αφού η προθεσμία υποβολής των συγκεκριμένων εντύπων έχει λήξει από τις 18 Απριλίου και αυτό διότι ειδικά για εφέτος το Ε9 δεν συνυποβαλλόταν με τα υπόλοιπα έντυπα της Εφορίας.

Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν την καθυστέρηση αυτή στον μεγάλο φόρτο εργασίας που έχουν το διάστημα αυτό οι εφορίες λόγω των χιλιάδων φορολογικών δηλώσεων που παρέλαβαν, αλλά και στο γεγονός ότι αρκετοί πολίτες υπέβαλαν τελικά το έντυπο-«γρίφος» μαζί με τη φορολογική τους δήλωση σε ημερομηνίες μεταγενέστερες της 18ης Απριλίου, προσκομίζοντας πάσης φύσεως συμβολαιογραφικές πράξεις του 2007, αλλά και παλαιότερων ετών.

Παράλληλα, περισσότερες από 4.500 μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έχουν γυρίσει την πλάτη στο υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την υποβολή της δήλωσης ακινήτων, προκειμένου στη συνέχεια να πληρώσουν το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ), καθώς δεν προσήλθαν στις κατά τόπους εφορίες στο διάστημα που είχε οριστεί με πρόσφατη υπουργική απόφαση. Το γεγονός αυτό ανάγκασε το υπουργείο Οικονομικών να δώσει πρόσφατα και νέα παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής του εν λόγω εντύπου από τα νομικά πρόσωπα, προκειμένου να καταβάλουν τελικά τους φόρους που αναλογούν στα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους. Οι παραπάνω επιχειρήσεις έχουν εντοπιστεί από τις εφορίες ότι διαθέτουν ακίνητη περιουσία και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποφύγουν τη νέα φορολογία.

Τα προβλήματα για το υπουργείο Οικονομικών όμως δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί η υπουργική απόφαση βάσει της οποίας θα υπολογιστεί με ακρίβεια το Ενιαίο Τέλος Ακίνητων, το οποίο θα επιβαρύνει πολίτες που διαθέτουν κατά πλήρη κυριότητα ή κατά ποσοστό συνιδιοκτησίας δεύτερη ή εξοχική κατοικία, επαγγελματικά ακίνητα κτλ.

Πάντως, χθες το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να διευκρινίσει για τη φορολογία της πρώτης κατοικίας ότι « ο Νόμος 3634/2008 είναι σαφής ως προς την απαλλαγή της κύριας κατοικίας από το ΕΤΑΚ.Ειδικά για το 2008 προβλέπεται η αφαίρεση ποσού μέχρι 300.000 ευρώ από τη μεγαλύτερης αξίας κατοικία. Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας το αφορολόγητο ποσό θα εξαντλείται σε όλους τους συνιδιοκτήτες. Εγκύκλιος του υπουργείου θα καθορίζει τον μηχανισμό κατανομής του αφορολόγητου ποσού μεταξύ των συνιδιοκτητών ». Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών θα καθορίζει με παραδείγματα ποιες περιπτώσεις ιδιοκτησιών θα επιβαρυνθούν από τη νέα φορολογία και ποιες όχι, ενώ βάσει της συγκεκριμένης απόφασης η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα υπολογίσει εντός του καλοκαιριού και εφόσον φυσικά ολοκληρωθεί το περιουσιολόγιο, το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων που θα βαρύνει κυρίως τη δεύτερη και εξοχική κατοικία, καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk