Αγονος ο διαγωνισμός της ΕΒΖ για τη βιοαιθανόλη

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποφάσισε ομόφωνα ότι λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς βιοκαυσίμων η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, σύμφωνα με τους αρχικούς όρους στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, δεν εξυπηρετεί πλέον το συμφέρον της ΕΒΖ ως προς την επιδιωκόμενη επένδυση. Ειδικότερα, το ΔΣ αποφάσισε να μη συνεχίσει τη διερεύνηση …

Αγονος ο διαγωνισμός της ΕΒΖ για τη βιοαιθανόλη | tovima.gr

Το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) αποφάσισε ομόφωνα ότι λόγω των μεταβαλλόμενων συνθηκών της αγοράς βιοκαυσίμων η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων Λάρισας και Ξάνθης σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης, σύμφωνα με τους αρχικούς όρους στο πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, δεν εξυπηρετεί πλέον το συμφέρον της ΕΒΖ ως προς την επιδιωκόμενη επένδυση.

Ειδικότερα, το ΔΣ αποφάσισε να μη συνεχίσει τη διερεύνηση για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, σύμφωνα με τους αρχικούς όρους και το πλαίσιο της διαγωνιστικής διαδικασίας, αλλά «να προβεί πλέον σε απευθείας συζητήσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτέςώστε να εξετασθούν προτάσειςοι οποίες θα ανταποκρίνονται στις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί το πλέον επωφελές για την εταιρεία επενδυτικό σχήμα».

Στο πλαίσιο αυτό το ΔΣ ομόφωνα αποφάσισε την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων, κατά προτεραιότητα, με την κοινοπραξία Renew Εnergy και Cal West Εthanol. Οι αποφάσεις αυτές τελούν υπό τον όρο εγκρίσεώς τους από τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας, η οποία θα συγκληθεί εντός 20 ημερών. Υπενθυμίζεται ότι μόνο δύο υποψήφιοι στρατηγικοί επενδυτές είχαν υποβάλει δεσμευτικές προσφορές για τη μετατροπή των ζαχαρουργείων της ΕΒΖ σε Λάρισα και Ξάνθη σε μονάδες παραγωγής βιοαιθανόλης από τις εννέα επιχειρήσεις που είχαν συμπεριληφθεί στη short list. Πρόκειται για την αμερικανική Cal West Εthanol & Renew Εnergy και τη Μotor Οil.

Η ΕΒΖ, θυγατρική της Αγροτικής Τράπεζας σε ποσοστό 82,33%, αντιμετωπίζει δυσκολίες από τη μείωση της σποράς τεύτλων λόγω της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μειώσει κατά 36% την εγγυημένη τιμή της ζάχαρης τα επόμενα χρόνια.

Ετσι, με απόφαση της πολιτικής ηγεσίας η ΕΒΖ στρέφεται σε άλλες επενδύσεις με στόχο ορισμένα από τα εργοστάσιά να παράγουν βιοαιθανόλη ως καύσιμο κίνησης με πρώτη ύλη τεύτλα, σιτηρά και μελάσσα. Επελέγησαν να μετατραπούν οι μονάδες σε Λάρισα και Ξάνθη οι οποίες σε διαφορετική περίπτωση θα έκλειναν (η ΕΒΖ έχει συνολικά πέντε ζαχαρουργεία) ώστε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους και να μη χάσουν τη δουλειά τους περίπου 370 εργαζόμενοι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk