Το «Δισκοπότηρο του Μυστικού Δείπνου» πάει στη Βρετανία

Ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και πολλοί το εξύμνησαν ως το δισκοπότηρο που χρησιμοποιήθηκε από τον Χριστό στον Μυστικό Δείπνο. Μισό αιώνα μετά τη χρονολογική τοποθέτησή του στον 6ο αιώνα, ο θησαυρός αυτός, γνωστός ως Δισκοπότηρο της Αντιόχειας (φωτογραφία), θα μεταφερθεί στη Βρετανία για πρώτη φορά ως μέρος μιας έκθεσης με θέμα τη βυζαντινή τέχνη. Την Κυριακή, το Royal Αcademy of Αrts ανακοίνωσε ότι το Δισκοπότηρο της Αντιόχειας θα παρατεθεί δίπλα σε 300 αντικείμενα που ανακλούν τη μεγαλοπρέπεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Ανακαλύφθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα και πολλοί το εξύμνησαν ως το δισκοπότηρο που χρησιμοποιήθηκε από τον Χριστό στον Μυστικό Δείπνο. Μισό αιώνα μετά τη χρονολογική τοποθέτησή του στον 6ο αιώνα, ο θησαυρός αυτός, γνωστός ως Δισκοπότηρο της Αντιόχειας (φωτογραφία), θα μεταφερθεί στη Βρετανία για πρώτη φορά ως μέρος μιας έκθεσης με θέμα τη βυζαντινή τέχνη.

Την Κυριακή, το Royal Αcademy of Αrts ανακοίνωσε ότι το Δισκοπότηρο της Αντιόχειας θα παρατεθεί δίπλα σε 300 αντικείμενα που ανακλούν τη μεγαλοπρέπεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εικόνες, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και αντικείμενα από ελεφαντόδοντο θα μεταφερθούν στη Βρετανία από συλλογές της Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Αιγύπτου.

Το δισκοπότηρο βρέθηκε περί το 1911 στην Αντιόχεια, μια πόλη πολύ σημαντική για τους πρώιμους χριστιανούς, όπως προκύπτει και από τους Κανόνες της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας το 325, όπου μαζί με τη Ρώμη και την Αλεξάνδρεια αναφέρονται ως «επισκοπές με ιδιαίτερο κύρος για την Εκκλησία». Αν και το ασημί κύπελλο αναγνωρίστηκε αρχικά ως το Δισκοπότηρο του Μυστικού Δείπνου, το περίτεχνο περίβλημά του (κάτι σαν διακοσμητική «θήκη») δημιουργήθηκε μεταγενέστερα, δηλαδή τον αιώνα που ακολούθησε τον θάνατο του Χριστού, ως φόρος τιμής σε αυτόν. Αν και το περίβλημα θεωρείται ότι φιλοτεχνήθηκε γύρω στο 500-550 μ.Χ., μας είναι άγνωστη η ημερομηνία κατασκευής του κυπέλλου. Τώρα, κατά πόσον είναι πράγματι το κύπελλο που χρησιμοποιήθηκε από τον Χριστό και τους μαθητές Του είναι ένα ερώτημα για το οποίο έχουν χυθεί τόνοι μελάνης. Η περιπλοκότητα του περιβλήματος είναι μοναδι κή: στην επιφάνειά του παρουσιάζονται πουλιά και ζώα μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται ένας αετός με απλωμένα τα φτερά του, ένας αμνός και ένας λαγός, καθώς και δώδεκα άνθρωποι. Δύο από τις φιγούρες θεωρείται ότι απεικονίζουν τον Χριστό.

Το δισκοπότηρο θα ταξιδέψει από το Μetropolitan Μuseum of Αrt της Νέας Υόρκης. Είναι η πρώτη έκθεση βυζαντινής τέχνης στη Βρετανία εδώ και 50 χρόνια και έχει οργανωθεί, μαζί με τον καθηγητή Ρόμπιν Κόρμακ , από το Courtauld Ιnstitute του Λονδίνου. Σύμφωνα με τον κ. Κόρμακ, πολλά από τα αντικείμενα της έκθεσης είναι τόσο ευαίσθητα που είναι απίθανο να ταξιδέψουν ξανά: « Αυτή θα είναι η τελευταία φορά » είπε. Η έκθεση «Βyzantium 330-1453», μία συνεργασία του Royal Αcademy και του Μουσείου Μπενάκη, θα παρουσιαστεί στη Βρετανία από τις 25 Οκτωβρίου 2008 ως τις 22 Μαρτίου 2009.

© Τhe Τimes, 2008

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk