ΤΕΧΝΗΕΝΤΩΣ

«Ως σήμερα » λέει η συλλέκτρια Πατρίτσια Σαντρέτο Ρε Ρεμπαουντένγκο «δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι χάνω τον καιρό μου ασχολούμενη με τον κόσμο της τέχνης.Οι αληθινές δυσκολίες είναι η γραφειοκρατία και οι αργοί ρυθμοί της». Προφανώς δεν έχει φτάσει στο σημείο να σκεφτεί ότι η γραφειοκρατία αρκεί για να την κάνει να αισθανθεί ότι χάνει τον καιρό της ασχολούμενη με τον κόσμο της τέχνης. Αλλά, πάλι, δεν έχει τίποτε να κάνει με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού… …

Γραφειοκρατίες
«Ως σήμερα » λέει η συλλέκτρια Πατρίτσια Σαντρέτο Ρε Ρεμπαουντένγκο «δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι χάνω τον καιρό μου ασχολούμενη με τον κόσμο της τέχνης.Οι αληθινές δυσκολίες είναι η γραφειοκρατία και οι αργοί ρυθμοί της».

Προφανώς δεν έχει φτάσει στο σημείο να σκεφτεί ότι η γραφειοκρατία αρκεί για να την κάνει να αισθανθεί ότι χάνει τον καιρό της ασχολούμενη με τον κόσμο της τέχνης. Αλλά, πάλι, δεν έχει τίποτε να κάνει με το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού…

Συλλογές
Ο λόγος για τη Συλλογή Σαντρέτο Ρε Ρεμπαουντένγκο καθώς έχουμε την ευκαιρία να δούμε κάποια σημαντικά δείγματά της στην έκθεση που τιτλοφορείται «Σύγχρονα Μνημεία 1981-2008» στο Νέο Κτίριο του Μουσείου Μπενάκη. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, «τα συμπαγή αυτά γλυπτά,δημιουργημένα από ετερόκλητα υλικά,θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δική μας θέαση για την πραγματικότητα, αναπαριστώντας συμβολικά τον παρόντα χρόνο.Εργα που μνημειώνονται, που αφηγούνται τις κοινωνικές μεταβολές,όπως ο αυτόχειρας σκίουρος του Μαουρίτσιο Κατελάν και το αντιπολεμικό μνημείο του Τόμας Χίρσχορν (στη φωτογραφία) ,συναντούν την εκλεπτυσμένη αναστοχαστική φόρμα των βάζων του Τομπίας Ρέμπεργκερ.Τα ανάλαφρα γλυπτά του νεαρού Μπόγιαν Σαρτσέβιτς συνδιαλέγονται με την ειρωνική αναπαράσταση της σεξουαλικότητας της Σάρα Λούκας και με την περιγραφή του παραλόγου των κοινωνικών στερεοτύπων όπως αυτά αποτυπώνονται στα μανεκέν του Γίνκα Σονινμπάρε ». Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 30 Ιουλίου.

Βιβλιογραφίες
Η ελληνική βιβλιογραφία για τη θεωρία της σύγχρονης τέχνης είναι σίγουρα ελλιπής ως ανύπαρκτη. Στις λιγοστές δυνατότητες έρχεται να προστεθεί η έκδοση «Το πολιτικό στη σύγχρονη τέχνη» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Εκκρεμές. Οι επιμελητές της έκδοσης, Γιάννης Σταυρακάκης και Κωστής Σταφυλάκης, έχουν δημιουργήσει μια ανθολογία κομβικών κειμένων από ορισμένους από τους πιο καίριους στοχαστές που έχουν επηρεάσει ένα σημαντικό μέρος του λόγου περί σύγχρονης τέχνης, όπως οι Χαλ Φόστερ, Ζακ Ρανσιέρ , Ερνέστο Λακλάου και Σαντάλ Μουφ.

Δεν είναι ακριβώς για να το πάρετε μαζί σας στην παραλία, από την άλλη κάνει σίγουρα εντύπωση… Σκεφτείτε το.

Μουσείο Μπενάκη: Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου, τηλ.

210 3453.111.

zenakos@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk