ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τέχνη στο κύμα

Αν, όπως λέει η διάσημη γλύπτρια Λουίζ Μπουρζουά, « η τέχνη διασφαλίζει την πνευματική υγεία », τότε ο ήλιος, η θάλασσα και οι άλλες τερπνές απολαύσεις στα ελληνικά νησιά ίσως δεν αρκούν για να μας χαλαρώσουν ολοκληρωτικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών. Ορισμένοι θέλουν να βάλουν και λίγη τέχνη στη ζωή τους… Επτά από τα πιο δημοφιλή νησιά προνοούν σταθερά για αυτή την «ανάγκη», χωρίς φυσικά να είναι τα μοναδικά ούτε και εκείνα που αναντίρρητα την καλύπτουν με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο.

Αν, όπως λέει η διάσημη γλύπτρια Λουίζ Μπουρζουά, « η τέχνη διασφαλίζει την πνευματική υγεία », τότε ο ήλιος, η θάλασσα και οι άλλες τερπνές απολαύσεις στα ελληνικά νησιά ίσως δεν αρκούν για να μας χαλαρώσουν ολοκληρωτικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μας διακοπών. Ορισμένοι θέλουν να βάλουν και λίγη τέχνη στη ζωή τους… Επτά από τα πιο δημοφιλή νησιά προνοούν σταθερά για αυτή την «ανάγκη», χωρίς φυσικά να είναι τα μοναδικά ούτε και εκείνα που αναντίρρητα την καλύπτουν με τον πιο ικανοποιητικό τρόπο. Αλλά είναι οπωσδήποτε «ασφαλείς» προτάσεις και αν τύχει να βρεθεί στον δρόμο σας ένα από αυτά τα ιδρύματα ή μια από τις παραπλεύρως αναφερόμενες αίθουσες τέχνης, επισκεφθείτε τις εκθέσεις τους.

ΑΝΔΡΟΣ
Ιδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή,Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ανδρος, Χώρα Ανδρου 84500, & Ιδρυμα Π.& Μ.Κυδωνιέως
Ελαιογραφίες, σχέδια και γλυπτά παρουσιάζονται στην έκθεση «Ι. Μόραλης. Μια ανίχνευση», την οποία διοργανώνει το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή στην Ανδρο (Χώρα Ανδρου 845.00, τηλ.: 22820 224.44). Τα έργα (από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές) επιλέχθηκαν από τον ίδιο τον ζωγράφο, ώστε να αντιπροσωπεύουν την αιχμή του δόρατος στη μακρόπνοη πορεία του. Ο θεατής θα μπορέσει να διακρίνει τα κύρια χαρακτηριστικά της τεχνικής του Ι. Μόραλη, έτσι όπως ωρίμασαν στον χρόνο: την πλαστικότητα, την εννοιολογική πυκνότητα, την αφαιρετική σχηματοποίηση που τείνει προς μια γεωμετρική λογική… Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης δημιουργήθηκε ταυτόχρονα με το ίδρυμα, το 1979, με σκοπό την ενίσχυση των εικαστικών τεχνών. Κάθε καλοκαίρι ανταγωνίζεται επάξια την Αθήνα στις εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών του 20ού αιώνα: Λοτρέκ, Σαγκάλ, Ντε Κίρικο, Τζιακομέτι. Από το 2000, πρόεδρος του ιδρύματος είναι η ανιψιά της Ελίζας Γουλανδρή, η Φλορέτ Π. Καραδόντη. Στο νησί παρουσιάζεται ακόμα μία ενδιαφέρουσα έκθεση με τίτλο «Μήκος Κύματος» των Σαράντη Καραβούζη και Δημήτρη Γέρου στο Ιδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως. Παρ΄ ότι ο πρώτος εμπνέεται από τη Μεταφυσική και ο δεύτερος από τον Υπερρεαλισμό, το ίδρυμα ανιχνεύει την αισθητική σύγκλιση και τον πνευματικό «διάλογο» ανάμεσά τους.

ΤΗΝΟΣ
Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού,Τήνος 84200,τηλ.22830 29070

Το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού στο λιμάνι της Τήνου φιλοξενεί μόνιμη έκθεση με έργα του Γιαννούλη Χαλεπά και άλλες περιοδικές εκθέσεις

Η Τήνος φημίζεται και για την πυκνή καλλιτεχνική της δράση, εκτός από την εικόνα της Μεγαλόχαρης. Για να αναδείξει την ιστορία της και να τη διατηρήσει στο μέλλον, ιδρύθηκε το 2002 το κοινωφελές Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, που δεσπόζει στο νεοκλασικό μέγαρο στο λιμάνι της Τήνου. Η μόνιμη έκθεση του ιδρύματος απαρτίζεται από ένα σημαντικό σύνολο γλυπτών και σχεδίων του Γιαννούλη Χαλεπά (1851 -1938), του πρωτοπόρου νεοέλληνα γλύπτη από τον Πύργο της Τήνου. Ο χρωματισμός του εκθεσιακού χώρου με τα γήινα χρώματα του πηλού, ήταν πρόταση του ζωγράφου Πέρη Ιερεμιάδη, που είχε μελετήσει το έργο του γλύπτη. Οσο για τις περιοδικές παρουσιάσεις του ιδρύματος, στις 13 Ιουλίου έληξε η έκθεση «Συναντώντας τον Μπάμπη Ρετζεπόπουλο (1940-2002), Ζωγραφική- Χαρακτική» και έδωσε τη θέση της στο αφιέρωμα «Λάζαρος Λαμέρας: Αφηγήσεις του μοντερνισμού στην Ελλάδα» (ως τις 20 Οκτωβρίου). Η Τήνος εφέτος δίνει την ευκαιρία στο κοινό να μελετήσει και τη θηλυκή πλευρά της γλυπτικής με την έκθεση «Αιγαίο» στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας (Πύργος 84201, Πάνορμος Τήνου, τηλ. 22830 31290). Περιλαμβάνει έργα της σημαντικότατης γλύπτριας Αλεξ Μυλωνά από την περίοδο 1960 ως 1997 (μερικά από τα οποία έχουν παρουσιαστεί και στις Μπιενάλε της Βενετίας και του Μόντρεαλ). Το Μουσείο, που εγκαινιάστηκε πρόσφατα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, αναδεικνύει την πολιτισμική ταυτότητα του νησιού δίνοντας έμφαση στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο.

ΠΟΡΟΣ
Γκαλερί Citronne,Παραλία,Πόρος 18020,τηλ.22980 22401

«Χωρίς τίτλο»,2006,του Μιχάλη Μανουσάκη,από την έκθεση στον Πόρο

Εδώ και τρία χρόνια, η γκαλερί Citronne με διευθύντρια την ιστορικό τέχνης Τατιάνα Σπινάρη, προσελκύει τακτικά επισκέπτες από την Αθήνα και τον Αργοσαρωνικό. Στο παραδοσιακό οίκημα νησιώτικης αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα, έχει φιλοξενήσει έργα ξεχωριστών ελλήνων και ξένων δημιουργών. Μετά την ομαδική έκθεση «Θάλασσα: Τέσσερις Καλλιτέχνες – Τέσσερις Προσεγγίσεις: Μαρία Φιλοπούλου, Τάσος Μαντζαβίνος, Κώστας Παπανικολάου, Νανά Βέττα», παρουσιάζεται η ατομική του αισθαντικού κρητικού ζωγράφου Μιχάλη Μανουσάκη ως τις 6 Αυγούστου. Ειρήσθω εν παρόδω, το όνομά της γκαλερί παραπέμπει στο Λεμονοδάσος, σημείο αναφοράς του νησιού, και στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Κοσμά Πολίτη.

ΡΟΔΟΣ
Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης – Πινακοθήκη,Νέα Πινακοθήκη, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης

Οψη του εσωτερικού του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης στη Ρόδο

Μαλέας, Παρθένης, Κόντογλου, Θεόφιλος, Βασιλείου, Εγγονόπουλος, Τσαρούχης, Γουναρόπουλος, Γκίκας, Μόραλης, Μπουζιάνης, Φασιανός, Μυταράς, Τσόκλης… Την ολοκληρωμένη ιστορία της ελληνικής τέχνης από το 1900 ως σήμερα καλύπτει η πλούσια συλλογή του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ροδίων με τις δύο ενότητες γλυπτικής και ζωγραφικής. Εκτός από τη μόνιμη συλλογή, παρουσιάζει σταθερά το έργο επιφανών ελλήνων δημιουργών (Θεοφυλακτόπουλου, Κούκου, Μπότσογλου, Ψυχοπαίδη, μεταξύ άλλων). Το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1964 και ο εμπλουτισμός της συλλογής του οφείλεται στη δραστηριοποίηση του τότε νομάρχη, λογοτέχνη και διακεκριμένου μελετητή της νεοελληνικής τέχνης Ανδρέα Ιωάννου. Τα τελευταία 12 χρόνια, επεκτάθηκε κτιριακά και σήμερα αποτελείται από την Πινακοθήκη (Πλατεία Σύμης 2, 22410 23766), τη Νέα Πινακοθήκη (Νεστορίδειο Μέλαθρο, πλατεία Γ. Χαρίτου, 100 Χουρμαδιές, 22410 43780) και από το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης (Παλιό Συσσίτιο, Σωκράτους 179, 22410 77071). Στις 27 Αυγούστου, στο Νεστορίδειο Μέλαθρο θα εγκαινιαστεί η 1η Τriennale Χαρακτικής της Μεσογείου. Ιδρύεται ταυτόχρονα Εργαστήρι Χαρακτικής. Και οι δύο δράσεις αποσκοπούν στην ανάδειξη της καλλιτεχνικής πολυμορφίας που χαρακτηρίζει τις χώρες της Μεσογείου: στην αισθητική τους αντίληψη, τόσο κοντά και τόσο μακριά. ΣΥΡΟΣ
Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ερμούπολης,Μελίνας Μερκούρη 1, Ερμούπολη Σύρου

Εργο του Σπύρου Λύτρα από την έκθεση του καλλιτέχνη στη Σύρο

Σε μια γοητευτική παραμόρφωση του πραγματικού κόσμου και σε μια άλλη ερμηνεία του μάς οδηγεί «Ο μαγικός υπερρεαλισμός του Σπύρου Λύτρα». Ετσι ονομάζεται η έκθεση που φιλοξενεί το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ερμούπολης, στην αίθουσα τέχνης «Ερμούπολη», στο πλαίσιο των εφετινών εκδηλώσεων «Ερμουπόλεια 2008». Το κτίριο του Κέντρου χτίστηκε το 1862 από τον ιταλό αρχιτέκτονα Πιέτρο Σάμπο για να στεγάσει μια τυπική λέσχη, από αυτές που δημιουργούσαν οι κοσμοπολίτες έμποροι του νησιού με γνώμονα τα αγγλικά κλαμπ. Το Πνευματικό Κέντρο ιδρύθηκε το 1975 και εκτός από την «Ερμούπολη» διαχειρίζεται ακόμα δύο χώρους φιλοξενίας εκθέσεων: την Αίθουσα Εμμ. Ροΐδη και την Πινακοθήκη Κυκλάδων. Ολο το καλοκαίρι παρουσιάζονται εκεί διαδοχικές εικαστικές εκθέσεις.

ΤΖΙΑ
Μarina Κeas Gallery, Βουρκάρι Κέας
Ο 42χρονος ζωγράφος Γιώργος Χαδούλης, στη νέα σειρά έργων που παρουσιάζει στη Μarina Κeas Gallery (Βουρκάρι Κέας, 22880 219.02) απορροφά στο τελάρο του τη μεσογειακή ενέργεια. Απόφοιτος της Εcole Νationale Sup rieure des Βeaux-Αrts και εκπαιδευόμενος στο εργαστήριο του Αntonio Segui, ο Χαδούλης ανέδειξε σχετικά σύντομα το προσωπικό του στίγμα όταν επέστρεψε στην Αθήνα. Η Μarina Κeas Gallery ιδρύθηκε το 2006 και δραστηριοποιείται στον χώρο της σύγχρονης ελληνικής δημιουργίας. Στην πρώτη ομαδική έκθεση που διοργάνωσε σύστησε στο κοινό της τους ζωγράφους της Κέας. Μεταξύ άλλων, ο Σπεράντζας και ο Φασιανός.

ΝΑΞΟΣ
Πύργος Μπαζαίου,12ο χλμ.Χώρας Νάξου- Αγιασσού, τηλ. 22850 31402

Εργο του γερμανού εικαστικού Κλάους Φάιφερ από την έκθεση στη Νάξο

Η σχέση της τέχνης με τα όρια της τρέλας αναπαρίσταται στην έκθεση «Ρsychotopia, Παραστάσεις και αναπαραστάσεις της εσωτερικής σκηνής» που παρουσιάζεται στον Πύργο Μπαζαίου (19 Ιουλίου ως 4 Σεπτεμβρίου) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Νάξου. Από το αποδιδόμενο στον Αριστοτέλη «Μελαγχολία και Ιδιοφυΐα», το ερώτημα «γιατί οι εξαιρετικοί άνθρωποι είναι μελαγχολικοί», δεν έχει ακόμη απαντηθεί. Δίπλα στα γλυπτά του Χαλεπά τοποθετούνται τα «τρελά έργα» του γερμανού καλλιτέχνη Κλάους Φάιφερ, ο οποίος ζει και εργάζεται στη Νάξο, καθώς και πολλών άλλων ελλήνων και ξένων δημιουργών. Παράλληλα, το βίντεο της ιστορικού τέχνης Κατερίνας Κοσκινά από το ατελιέ Μaison Βlanche στο Παρίσι αποκαλύπτει τα ενδότερα της καλλιτεχνικής πράξης. Και όλα αυτά παρουσιάζονται μέσα στη μυστικιστική ατμόσφαιρα ενός γνήσιου μεσαιωνικού πύργου που λειτούργησε αρχικά ως μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού ώσπου τον 19ο αιώνα αγοράστηκε από την οικογένεια Μπαζαίου. Σε απογόνους της ανήκει και σήμερα που λειτουργεί ως χώρος υλοποίησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Ως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk