πρόσωπα & ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Αντί 50,75 εκατ. ευρώ πουλήθηκε ο εικονιζόμενος πίνακας του Κλοντ Μονέ «Le bassin aux nympheas» (1919) σε δημοπρασία του οίκου Christie΄s. Η τιμή αποτελεί ρεκόρ για τον καλλιτέχνη, καθώς ο προηγούμενος ακριβότερος πίνακάς του ήταν το «Le Ρont au Chemin de Fer a Αrgenteuil» («Η γέφυρα στον σιδηρόδρομο της Αρζεντέιγ») του 1873, που είχε πουληθεί τον περασμένο Μάιο αντί 26,66 εκατ. ευρώ. Η «μάχη» που δόθηκε στην αίθουσα του οίκου για την απόκτηση του πίνακα ήταν ιδιαιτέρως σκληρή και κατέληξε σε τρεις διεκδικητές, δύο μέσω τηλεφώνου και μια γυναίκα η οποία ήταν παρούσα.

Αντί 50,75 εκατ. ευρώ πουλήθηκε ο εικονιζόμενος πίνακας του Κλοντ Μονέ «Le bassin aux nympheas» (1919) σε δημοπρασία του οίκου Christie΄s. Η τιμή αποτελεί ρεκόρ για τον καλλιτέχνη, καθώς ο προηγούμενος ακριβότερος πίνακάς του ήταν το «Le Ρont au Chemin de Fer a Αrgenteuil» («Η γέφυρα στον σιδηρόδρομο της Αρζεντέιγ») του 1873, που είχε πουληθεί τον περασμένο Μάιο αντί 26,66 εκατ. ευρώ. Η «μάχη» που δόθηκε στην αίθουσα του οίκου για την απόκτηση του πίνακα ήταν ιδιαιτέρως σκληρή και κατέληξε σε τρεις διεκδικητές, δύο μέσω τηλεφώνου και μια γυναίκα η οποία ήταν παρούσα. Πρόκειται για τη σύμβουλο τέχνης Τάνια Μπάκρελ Πος, η οποία αρνήθηκε να αποκαλύψει ποιον εκπροσωπούσε, και ήταν αυτή τελικά που κατάφερε να αγοράσει τον πίνακα. Το έργο χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς το καλύτερο του Μονέ από την περίφημη σειρά με τα νούφαρα. Είναι ένα έργο μεγάλων διαστάσεων που ο καλλιτέχνης έκανε μετά το 1914 και οδήγησε στην περίφημη σειρά που εκτίθεται στο Μusee de l΄Οrangerie του Παρισιού. Ο Μονέ υπέγραψε το «Le bassin aux nympheas» και το πούλησε μαζί με τρεις ακόμη πίνακες της σειράς. Ο ένας βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ο άλλος είχε κοπεί στα δύο λίγο πριν από τον πόλεμο και ο τρίτος, ο οποίος πουλήθηκε τώρα, βρέθηκε σε μια ιδιωτική συλλογή.

εντός

O κόσμος της τηλεόρασης δεν του πήρε τελικά τα μυαλά, άλλωστε «παιδί» του ραδιοφώνου λογίζεται. Ο Νίκος Μουρατίδης (φωτογραφία) «έσκασε μύτη» στις προθήκες των βιβλιοπωλείων με ένα καινούργιο μυθιστόρημα που φέρει τον τίτλο «Αθήνα – Θεσσαλονίκη». Η ιστορία διαδραματίζεται γύρω από δύο ανθρώπους, παντρεμένους, που ένα λάθος τηλεφώνημα τούς φέρνει κοντά. Η μοναξιά τούς ενώνει και η γοητεία του απαγορευμένου αποδεικνύεται καταλυτική για τις ζωές τους. Μια ιστορία καθημερινή, που συμβαίνει δίπλα μας, γραμμένη με τρυφερότητα και επιδεξιότητα.

Η σχέση του Νικόλα Πιοβάνι (φωτογραφία) με την Ελλάδα μετράει χρόνια. Από το 1979 που ο Μάνος Χατζιδάκις παρουσίαζε τον νέο μαθητή του στο κοινό του Φεστιβάλ των Ανωγείων. Αργότερα τον σύστησε στον Φεντερίκο Φελίνι για να γράψει μουσική σε ταινία του και από τότε αποτελεί έναν από τους πλέον περιζήτητους συνθέτες μουσικής για τον κινηματογράφο στη χώρα του και στο εξωτερικό.

Ο βραβευμένος με Οσκαρ Ιταλός για τη μουσική του στην ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι «Η ζωή είναι ωραία» θα δώσει μία και μοναδική συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Υμηττού στις 17 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή του Χρήστου Θηβαίου . Πιανίστας, συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας, ο Πιοβάνι συνεργάστηκε με τους σημαντι κότερους ιταλούς- και όχι μόνοσκηνοθέτες, όπως τους αδελφούς Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι και τον Φελίνι. Στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη», στον Βύρωνα.

Σ ε αντίθεση με τον Λυκαβηττό, το Γήπεδο «Γ. Καραϊσκάκης» καμία ανησυχία δεν προκαλεί για τη στατικότητά του και έτσι ετοιμάζεται να ζήσει οσονούπω τις μουσικές νύχτες ροκ προσανατολισμού. Στις 15 και 16 Ιουλίου όλοι οι καλοί θα χωρέσουν, ανταποκρινόμενοι στο Fly Βeeyond Festival. Την πρώτη ημέρα οι Μassive Αttack (στη φωτογραφία ο 3D, κατά κόσμον Ρόμπερτ ντε Νάτζα ), Gogol Βordelo, Τhe Νational και οι Ελληνες Ιmam Βalldi και Cyanna, ενώ τη δεύτερη η σκηνή θα αντέξει τους Sex Ρistols, Νew Υork Dolls, Courteeners και τους Ελληνες 63 Ηigh που παίζουν σκα-πανκ.

Π ρώτος σταθμός της παράστασης «Τρωάδες» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου (φωτογραφία) και του Εθνικού Θεάτρου Αλβανίας είναι η αρχαιολογική τοποθεσία της Αλβανίας, το αρχαίο θέατρο του Βουθρωτού (17 Ιουλίου), ενώ λίγες ημέρες μετά το κείμενο του Ευριπίδη θα παιχτεί στην Αθήνα για μία και μοναδική φορά στην Ελλάδα. Στη διάρκεια των 70 χρόνων λειτουργίας του το θέατρο της γειτονικής χώρας μπορεί να ανέβασε πολλά κλασικά και σύγχρονα έργα, ποτέ όμως αρχαίο δράμα, τουλάχιστον ως σήμερα. Η επιλογή του έργου δεν είναι τυχαία, αφού ως κεντρικά θέματά του έχει τη βαρβαρότητα του πολέμου και την αγωνία της μετανάστευσης, καταστάσεις οικείες στους Αλβανούς, όπως άλλωστε και στους Ελληνες αλλά και σε όλους τους λαούς των Βαλκανίων. Μαζί με τον Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο προσκλήθηκαν και εργάζονται για τις «Τρωάδες» οι Αγγελος Μέντης, Ερμής Μαλκότσης, Βασίλης Καψούρος, Λαέρτης Βασιλείου. Τον ρόλο της Εκάβης κρατάει η μεγάλη κυρία του αλβανικού θεάτρου Μαργαρίτα Τζέπα . Στο Θέατρο Βράχων «Μελίνα Μερκούρη», στις 21 Ιουλίου.

εκτός

Αντονι Γκόρμλεϊ (φωτογραφία), βρετανός γλύπτης, 57 ετών. Επιλέχθηκε ως ο καλλιτέχνης που θα κοσμήσει το περίφημο τέταρτο βάθρο της πλατείας Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο, μια επιλογή που αναμένεται να προκαλέσει χάος. Ο λόγος είναι ότι ο γνωστός γλύπτης θα παρουσιάσει ένα γιγαντιαίο κουτί στο οποίο θα μπορεί ο καθένας να μπαίνει μέσα και να κάνει ό,τι θέλει. Το έργο με τίτλο «Οne and Οther» θα είναι ένα ελεύθερο βήμα, όπου οι περφόρμερ θα αλλάζουν κάθε μία ώρα. Οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέσω Διαδικτύου και οι διοργανωτές απλώς ευελπιστούν ότι δεν θα υπάρξουν ακρότητες.

Αντονι Χόπκινς (φωτογραφία), βρετανός ηθοποιός, 71 ετών. Θα υποδυθεί τον βασιλιά Λιρ σε μια κινηματογραφική μεταφορά της σαιξπηρικής τραγωδίας. Τις τρεις κόρες του, μάλιστα, θα υποδυθούν η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Ναόμι Γουότς και η Κίρα Νάιτλι, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση και άλλων «μεγάλων ονομάτων» στους υπόλοιπους ρόλους. Ο σκηνοθέτης Τζόσουα Μάικλ Στερν διατείνεται ότι η μεταφορά του δεν θα είναι ιδιαιτέρως μοντέρνα, καθώς θεωρεί ότι δεν πρέπει να παρέμβει σε μια τόσο σημαντική περίοδο της βρετανικής Ιστορίας. Ο Χόπκινς είχε υποδυθεί ξανά τον Λιρ σε μια παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου της Βρετανίας σε σκηνοθεσία Ντέιβιντ Χέιρ, το 1987.

Ντέιμ Σίρλεϊ Μπάσεϊ (φωτογραφία), βρετανή τραγουδίστρια, 71 ετών. Ανακοίνωσε ότι αναγκάζεται να ακυρώσει την εμφάνισή της στην περίφημη συναυλία για τα γενέθλια του Νέλσον Μαντέλα για λόγους υγείας. Τον περασμένο μήνα η ουαλλή ντίβα της σόουλ, γνωστή ευρέως από τις ερμηνείες κομματιών του «Τζέιμς Μποντ», υποβλήθηκε σε εγχείρηση στο στομάχι. Προς το παρόν βρίσκεται στο Μονακό όπου αναρρώνει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk