πρόσωπα & ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

Σε άκρως καλοκαιρινό φόντο, επισκέπτρια της γκαλερί Citronne στην παραλία του Πόρου απαθανατίζει φίλη της μπροστά από πίνακα της Μαρίας Φιλοπούλου κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εγκαινίων της νέας έκθεσης που φιλοξενούν οι χώροι της. Ο λόγος για την ομαδική παρουσίαση της δουλειάς τεσσάρων καλλιτεχνών από την ίδια γενιά αλλά από άλλη προσέγγιση που συνδιαλέγονται γύρω από τον άξονα της θάλασσας. Η προρρηθείσα Μαρία Φιλοπούλου, ο Τάσος Μαντζαβίνος , ο Κώστας Παπανικολάου και …

Σε άκρως καλοκαιρινό φόντο, επισκέπτρια της γκαλερί Citronne στην παραλία του Πόρου απαθανατίζει φίλη της μπροστά από πίνακα της Μαρίας Φιλοπούλου κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εγκαινίων της νέας έκθεσης που φιλοξενούν οι χώροι της. Ο λόγος για την ομαδική παρουσίαση της δουλειάς τεσσάρων καλλιτεχνών από την ίδια γενιά αλλά από άλλη προσέγγιση που συνδιαλέγονται γύρω από τον άξονα της θάλασσας. Η προρρηθείσα Μαρία Φιλοπούλου, ο Τάσος Μαντζαβίνος , ο Κώστας Παπανικολάου και η Νανά Βέττα ζωγραφίζουν το αισθησιακό καλοκαίρι, τα αφιλόξενα νερά, το φανταστικό σύμπαν χρωματικών εννοιών, με αφετηρία την ιδέα ότι η θάλασσα προκαλεί ποικίλους και απεριόριστους συνειρμούς. «Θάλασσα» ως εκ τούτου είναι ο τίτλος της θεματικής παρουσίασης που ως τις 9 Ιουλίου θα φιλοξενείται στις αίθουσες της νησιωτικής γκαλερί. Ακολουθεί η έκθεση του Μιχάλη Μανουσάκη που θα διαρκέσει από τις 12 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου, ενώ η θερινή εικαστική σεζόν στη Citrone θα ολοκληρωθεί με έκθεση του Κρις Γιανάκου που αρχίζει στις 9 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 14 Σεπτεμβρίου.

εντός
Τ έσσερις γυναίκες πρωταγωνιστούν στο έργο της ομάδας χορού Αd Ηoc με τίτλο «…το βήμα της». Η φιγούρα της μιας αλληλεπιδρά στην άλλη και ο θεατής ταυτίζεται με τους ρόλους που η καθημερινότητα όρισε για εκείνες. Η τρυφερή αλλά ταυτόχρονα βασανιστική σχέση της μητέρας με την κόρη εκπέμπει απόλυτα τον εγκλωβισμό της μιας στο πρότυπο της άλλης, ώσπου στη ζωή τους εμφανίζεται μια τρίτη που αντιμετωπίζει τη ζωή με δύναμη και πάθος. Τα κόκκινα παπούτσια της και όσα αυτά συμβολίζουν εντυπωσιάζουν την κόρη που αναρωτιέται αν η απόκτησή τους θα τη βοηθήσει να βρει τον δρόμο της. Στο σημείο αυτό παρεμβαίνει η τέταρτη γυναικεία παρουσία, η οποία σαν από μηχανής θεός βοηθά τη νεαρή να αποκτήσει σύγχρονη σκέψη, το δικό της «ζευγάρι παπούτσια» και να τολμήσει το πρώτο της βήμα. Χορογραφία: Ελενα Βακαλοπούλου. Χορεύουν: Ιωάννα Αποστόλου, Αλεξία Κωστή , Κωνσταντίνα Μικρούτσικου , Ελισάβετ Πλιακοστάθη. Στο Θέατρο Δίπυλον, από αύριο ως τις 25 Ιουνίου.

Ως τις 31 Ιανουαρίου 2009 όλο και κάποιο ταξίδι θα κάνετε… Δώστε λοιπόν λίγο από τον χρόνο σας για να δείτε την έκθεση του Γιώργου Ζογγολόπουλου (φωτογραφία) στο Διεθνές Αεροδρόμιο στα Σπάτα. Στην έκθεση με τίτλο «Τιμητική αναφορά στο έργο του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου» γλυπτά και φωτογραφικό υλικό από τις δημιουργίες του κοσμούν τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του αεροδρομίου. Στο επίπεδο των αναχωρήσεων βρίσκονται πέντε πρωτότυπα γλυπτά, «CorΤen», «Ολυμπιακοί Κύκλοι», «Ποσειδώνας», «Ζάλογγο», αλλά και οι διάσημες «Ομπρέλες». Ο χώρος των αφίξεων εμπλουτίζεται με μια φωτογραφική αναδρομή γνωριμίας με τον δημιουργό που σημάδεψε την τέχνη της χώρας αλλά και της Ευρώπης.

Μόλις ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα της καινούργιας ταινίας του Κώστα Ζάπα (φωτογραφία) με τίτλο «Μικρές Ελευθερίες», που θα προβληθεί τον ερχόμενο χειμώνα στις ελληνικές αίθουσες με τον λογότυπο της Ζentropa, της εταιρείας παραγωγής του Λαρς φον Τρίερ. Κεντρικό πρόσωπο ένας αυταρχικός άνδρας ο οποίος εμπορεύεται μετανάστες και νεαρές πόρνες από τις βαλκανικές χώρες και ο οποίος δεν διστάζει να εκπορνεύσει την ανήλικη κόρη του. Σκληρές ιστορίες…

Ε ίναι ένας από τους αγαπημένους του συγγραφείς ο Εντεν φον Χόρβατ, γι΄ αυτό και ο Γιάννης Χουβαρδάς (φωτογραφία) επέλεξε το κλασικό αριστούργημά του «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης», που ανέβηκε για πρώτη φορά στο Βερολίνο το 1931, προκειμένου να υπογράψει την πρώτη σκηνοθεσία του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου. Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, ενώ η παραγωγή θα είναι η εναρκτήρια στην ανακαινισμένη Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου στο κτίριο Τσίλερ. Θέμα του η υφέρπουσα φασιστικοποίηση της καθημερινής μας ζωής, για μια κοινωνία που γίνεται όλο και σκληρότερη συνθλίβοντας τα πιο αδύναμα κομμάτια της. Η γλώσσα έχει πολύ χιούμορ και η μουσική, που εκτελείται ζωντανά από τους ηθοποιούς, πρωταγωνιστικό ρόλο. Παίζουν: Αλέκα Παΐζη, Νίκος Κουρής, Θέμις Μπαζάκα, Δημήτρης Ημελλος, Ακύλας Καραζήσης, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος κ.ά. Στην Πειραιώς 260 (Η), στις 27, 28, 29 και 30 Ιουνίου.

εκτός

Νικ Κέιβ (φωτογραφία), αυστραλός μουσικός, 51 ετών. Θα κυκλοφορήσει στις 8 Ιουλίου ένα ολόκληρο βιβλίο 40 σελίδων βασισμένο στο τραγούδι «Dig, Lazarus, Dig!» από το ομώνυμο τελευταίο άλμπουμ του με τους Βad Seeds. Η έκδοση θα περιλαμβάνει κάθε είδους σημειώσεις, φωτογραφίες, τα χειρόγραφα των στίχων και την ιστορία του τραγουδιού. «Θα είναι ένα παράδοξο που θα αφορά την προετοιμασία και την τελική, λαμπρή κυκλοφορία ενός σχεδίου που ξεκίνησε από το πίσω μέρος ενός φακέλου, ένα λογοτεχνικό “ρετάλι” μιας ιδέας που κατέληξε να γίνει ένα γνήσιο πολιτιστικό σύμβολο και ένα κλασικό τραγούδι της ροκ» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση που υπογράφει ο Κέιβ.

Μάριο Πούζο (φωτογραφία), αμερικανός συγγραφέας ιταλικής καταγωγής (1920-1999). Ο γιος του μήνυσε την Ρaramount Ρictures υποστηρίζοντας ότι δεν του κατέβαλε τα χρήματα που του αναλογούν από τα δικαιώματα ενός βιντεοπαιχνιδιού που κυκλοφόρησε το 2006 και ήταν βασισμένο στον «Νονό». Ο Αντονι Πούζο ζητεί αποζημίωση 1 εκατ. δολαρίων (646.000 ευρώ) για αθέτηση συμβολαίου. Η συμφωνία Ρaramount- Μάριο Πούζο είχε γίνει επτά χρόνια πριν από τον θάνατο του συγγραφέα και, όπως αναφέρει η μήνυση, το στούντιο αγόρασε τα δικαιώματα «σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή», καθώς ο Πούζο «ήταν ακόμη άγνωστος».

Λιλ Γουέιν (φωτογραφία), αμερικανός ράπερ, 26 ετών. Εγινε ο πρώτος καλλιτέχνης που κατάφερε να πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο άλμπουμ σε μία εβδομάδα, κάτι το οποίο είχε τρία χρόνια να συμβεί. Το «Carter ΙΙΙ» είναι το έκτο άλμπουμ του Ντουέιν Μάικλ Κάρτερ τζούνιορ , όπως είναι το αληθινό όνομα του ράπερ, και κατάφερε να «εκτοξευθεί» κατευθείαν στο Νο 1 του Βillboard.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk