Το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος απένειμε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας στον Θανάση Βέγγο (αριστερά στο στιγμιότυπο από τη βράβευση), τον ηθοποιό « που αναπαράστησε στη μεγάλη οθόνη καλύτερα από κάθε άλλον ομότεχνό του τον Ελληνα της εποχής του,τον Ελληνα του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα ». Στην ίδια τελετή τιμητικές διακρίσεις έλαβαν επίσης γνωστές προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό, τον πνευματικό, τον δημοσιογραφικό, τον αθλητικό και άλλους χώρους, όπως οι σκιτσογράφοι κκ. Κώστας Μητρόπουλος και Βασίλης Χριστοδούλου, ο γλύπτης κ. Ιωάννης Αβραμίδης, η ηθοποιός κυρία Βέρα Ζαβιτσιάνου , ο παλαίμαχος φωτογράφος του Πολυτεχνείου κ. Αριστοτέλης Σαρρηκώστας, η αρχαιολόγος κυρία Αγγελική Κοτταρίδου, ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Δημήτρης Γλάρος. Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν επίσης και απλοί άνθρωποι, οι ήρωες της καθημερινότητας, όπως ο παραδοσιακός τεχνίτης πέτρας κ. Γεώργιος Στρατσιάνης , ο τεχνίτης μαρμάρου κ. Νικόλαος Σκαρής και η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης κυρία Σύλβια Αποστολίδου-Ιωαννίδου. εντός

Π ούλησε κιόλας 10.000 αντίτυπα το «10», η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου (φωτογραφία) για τη σειρά του Αlpha που έφερε στα σπίτια μας το υπέροχο μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση, και το γιορτάζουν με ανοιχτή για το κοινό εκδήλωση στον Ιανό. Αύριο, Τετάρτη 28 Μαΐου οι ήχοι θα ξεκινήσουν από τα τανγκό του έρωτα και θα καταλήξουν στα ταξίμια του λιμανιού. Η συνθέτρια στο πιάνο και εκλεκτοί μουσικοί στο όμποε ( Βαγγέλης Χριστόπουλος ), στο κλαρίνο ( Νίκος Γκίνος ), στο φλάουτο ( Στέλλα Γαδέδη ), στο μπουζούκι και στο μαντολίνο ( Σπύρος Γκούμας ), στο βιολί, στο ακορντεόν, στην κιθάρα, στο κοντραμπάσο…

Από τα Ανώγεια της Κρήτης καταφθάνει στην πρωτεύουσα ο κρητικός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς για να συναντήσει τον Γεράσιμο Ανδρεάτο (φωτογραφία) στο Θέατρο Βράχων, στον Βύρωνα. Συνυπογράφουν ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει υλικό από τις τελευταίες δισκογραφικές δουλειές τους «Ασπρο μαντίλι ανέμιζε» και «Εδώ μένω», αλλά και άλλα αγαπημένα λαϊκά και έντεχνα τραγούδια. Στις 3 Ιουνίου, στις 21.30.

O ι Επτανήσιοι βρέθηκαν πολλές φορές αντιμέτωποι με την πρόκληση της μουσικής παρέμβασης στον στίχο του Διονυσίου Σολωμού (πορτρέτο). Αυτή την πρόκληση συνοψίζει η ιδιαίτερη έκδοση για ανήσυχους μουσικά ακροατές. Η κασετίνα «Σολωμός- Ιόνια- Μουσικός» πραγματοποιήθηκε από «Τους Φίλους του Μουσείου Σολωμού και επιφανών Ζακυνθίων» και περιλαμβάνει σε τρία CD πλούσια ανθολογία επτανησιακής μελοποίησης σολωμικών στίχων, λαϊκής και έντεχνης, από τις αρχές του 19ου αιώνα ως σήμερα. Η κατάταξη του υλικού έχει γίνει κατά τόπο, προέλευση και κατά χρονολογία σύνθεσης.

Μ ελωδίες ελληνικές και ινδικές καθώς και φωνητικούς αυτοσχεδιασμούς θα παρουσιάσουν οι Εleusis, δηλαδή η Φένια Παπαδόδημα (φωτογραφία) και ο Γιώργος Παλαμιώτης, μέσα από τη μουσική παράσταση που έχει τίτλο «Μνημοσύνη». Μαζί τους οι μόνιμοι συνεργάτες τους Μoussa Ηema, Οusmane Κeita, Αγγελος Πολυχρόνου και Γιάννης Αγγελόπουλος , αλλά και ο Νίκος Ζιώγαλας σε μια έκτακτη συμμετοχή. Στην Αυλαία, στον Βοτανικό, στις 2 Ιουνίου.

Ε να οικολογικό παραμύθι του Σωτήρη Χατζάκη (φωτογραφία) «Το ταξίδι του Ευωδιά» επέλεξε για να συμμετάσχει η ομάδα χορού Ιασις στο 7ο Φεστιβάλ Ελλήνων Χορογράφων. Η Ρεγγίνα Αλεξοπούλου υπογράφει τη χορογραφία και υπογραμμίζει την απόσταση που χωρίζει τον σύγχρονο άνθρωπο από τη φύση. Γενεσιουργός αιτία η δουλική προσήλωση όλων στα υλικά αγαθά. Μέσα σε έναν κόσμο όπου όλοι θαμπώνονται από την υπερκατανάλωση και την απληστία τα πνεύματα της φύσης αναζητούν με τη βοήθεια ενός μικρού ξωτικού εκείνον που δεν έχει ακόμη μαγευτεί. Στο θέατρο Αργώ, στο Μεταξουργείο, από τις 30 Μαΐου ως τις 2 Ιουνίου.

εκτός

Τζορτζ Κλούνεϊ (φωτογραφία), αμερικανός ηθοποιός, σεναριογράφος, παραγωγός και σκηνοθέτης, 47 ετών. Πήρε και αυτός μια θέση στο μουσείο που είναι αφιερωμένο στη θεία του, ηθοποιό και τραγουδίστρια, Ρόζμαρι Κλούνεϊ. Οι υπεύθυνοι του μουσείου ζήτησαν και έλαβαν για να εκθέσουν τη στολή αμερικανικού φούτμπολ που ο Κλούνεϊ φορούσε στην ταινία «Leatherheads». Ευελπιστούν μάλιστα, από εδώ και στο εξής, να παίρνουν και μια στολή από κάθε νέα ταινία του Τζορτζ και να την προσθέτουν στα εκθέματά τους.

Τζάκι Τσαν (φωτογραφία), κινέζος ηθοποιός και σκηνοθέτης, 54 ετών. Σχεδιάζει να γυρίσει μια ταινία για τον σεισμό 7,9 Ρίχτερ που συγκλόνισε την επαρχία Σετσουάν της Κίνας με σκοπό να συγκεντρώσει χρήματα για τους πληγέντες. « Υπάρχουν πολλές συγκινητικές ιστορίες. Κάθε κανάλι μεταδίδει διαφορετικές ιστορίες και κάθε ιστορία με κάνει να κλαίω » δήλωσε. Προς το παρόν ο σταρ των πολεμικών τεχνών αναζητεί σεναριογράφο και σκηνοθέτη για να υλοποιήσει το σχέδιό του. Επιπλέον, επισκέφθηκε την περιοχή και δώρισε 890.000 ευρώ με σκοπό να διατεθούν σε όσους τα έχουν ανάγκη.

Χάρισον Φορντ (φωτογραφία), αμερικανός ηθοποιός, 66 ετών. Ο αειθαλής αρχαιολόγος Ιντιάνα Τζόουνς τον οποίο υποδύεται από το 1981… βρήκε χρυσό. Για την ακρίβεια, η τελευταία ταινία της σειράς «Το βασίλειο του κρυστάλλινου κρανίου» βρέθηκε στην κορυφή του αμερικανικού box office. Η ταινία απέφερε συνολικά 80,04 εκατ. ευρώ τις τέσσερις πρώτες ημέρες που προβλήθηκε στις αίθουσες. Παρά τα χρονάκια του μάλιστα ο Ιντι κατόρθωσε να ξεπεράσει ακόμη και τον δημοφιλή υπερήρωα «Ιron Μan».