χορός

Ο καλός, ο κακός και ο ενθουσιώδης

nadance@ath.forthnet.gr Το 6ο Φεστιβάλ Χορού του Δήμου Αθηναίων φιλοξένησε έργα που συμμετείχαν ή/και βραβεύθηκαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας του Ανόβερο τις χρονιές 2006 ως 2008. Μαζί με τους Daniel Ρroietto, Εric Gautier, Μirko Guido και Υossi Βerg εμφανίστηκαν την ίδια βραδιά (9/7) και δύο ελληνικές ομάδες χορού: η Smack Dance Co της Στέλλας Ζάννου και η Landscape της Ιωάννας Πάραλη. Κατ΄ αρχάς, μια βραδιά αρχαρίων ή μια βραδιά με βραβεία διαγωνισμού θα έπρεπε να είναι ανοιχτή, δηλαδή δωρεάν για το κοινό.

nadance@ath.forthnet.gr

Στιγμιότυπο από την παράσταση «Νeverland- Βlood on the dance floor» του Κωνσταντίνου Ρήγου

Το 6ο Φεστιβάλ Χορού του Δήμου Αθηναίων φιλοξένησε έργα που συμμετείχαν ή/και βραβεύθηκαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Χορογραφίας του Ανόβερο τις χρονιές 2006 ως 2008. Μαζί με τους Daniel Ρroietto, Εric Gautier, Μirko Guido και Υossi Βerg εμφανίστηκαν την ίδια βραδιά (9/7) και δύο ελληνικές ομάδες χορού: η Smack Dance Co της Στέλλας Ζάννου και η Landscape της Ιωάννας Πάραλη. Κατ΄ αρχάς, μια βραδιά αρχαρίων ή μια βραδιά με βραβεία διαγωνισμού θα έπρεπε να είναι ανοιχτή, δηλαδή δωρεάν για το κοινό. Τα έργα των ξένων συμμετεχόντων ήταν συμπαθητικά, δεν έπαυαν όμως να έχουν τη σφραγίδα του καλοδουλεμένου αρχάριου προϊόντος που δεν ήταν στο αναμενόμενο επίπεδο που να δικαιολογεί αντίτιμο εισιτηρίου. Ηταν αρκετός ο χρόνος που έδωσε ο κόσμος προκειμένου να βρεθεί στην Τεχνόπολη υπό συνθήκες αναψυκτηρίου. Κυριότερος λόγος όμως ήταν η κακή ποιότητα των ελληνικών ομάδων, οπότε η «ελεύθερη είσοδος» θα λειτουργούσε ως συγγνώμη στους θεατές. Σχεδόν όμοια τα έργα που παρουσίασαν Smack και Landscape, με μερικές κακοντυμένες και άνευ πειστικού λόγου οργισμένες χορεύτριες που «χτυπήθηκαν» ανηλεώς πάνω στη σκηνή σε χορογραφίες που θύμισαν «μια βραδιά στα μπουζούκια»- όχι στα πρώτης διαλογής, που πληρώνουν γνωστούς επαγγελματίες για να χορογραφήσουν το «πρώτο όνομα», αλλά στα «άλλα», τα περιφερειακά, όπου anything goes…

Μια και περί μπουζουκιών ο λόγος, ο Κωνσταντίνος Ρήγος με μέρος της Οκτάνας, δηλαδή την Ελενα Τοπαλίδου και τον Παναγιώτη Κοντονή, παρουσίασε το νέο του έργο στο πλαίσιο του ίδιου φεστιβάλ (14-15/7), το οποίο είχε τίτλο «Νeverland- Βlood on the dance floor». Εμπνευσμένο από τις τσακισμένες- κατά κύριο λόγο- ζωές των σουπερστάρ της μουσικής σκηνής, θύμισε τον παλιό, καλό του εαυτό σε αυτό το νοσταλγικό και μελαγχολικό ταξίδι στο παρελθόν των δύο χαρακτήρων του. Το έργο, πιο εσωτερικό και αυστηρό και λιγότερο κραυγαλέο και «μοδάτο» από τις αμέσως προηγούμενες παραγωγές, ήταν ευχάριστη έκπληξη. Είναι ακόμη λιγάκι βιαστικό, έχει επαναλήψεις γνωστών και παλιότερων σκηνών που κουράζουν, αλλά έχει πολύ καλές προδιαγραφές και ενθουσιασμό- στοιχεία που θα βοηθήσουν αν όντως πρόκειται να το παρουσιάσει στο άμεσο μέλλον πιο δουλεμένο. Το «Νeverland» έφερε λίγο στον νου το «Για πάντα» του Δ. Παπαϊωάννου, από την άποψη της αναμέτρησης της ζωής μιας γνωστής προσωπικότητας, μόνο που εκεί ο ήρωας ήταν ο ίδιος ο σκηνοθέτης/χορογράφος της παράστασης, ενώ στην περίπτωση της Οκτάνας κάποια άλλα πρόσωπα γενικότερου ενδιαφέροντος.

Μιλώντας περί χορογραφίας και εκτέλεσης δεν θα πρέπει να ξεχάσει κανείς την Ηellenic Dance Company- τυπικά νεοσύστατη αλλά με δράση κάποιων ετών ήδη στο ενεργητικό της ως Ομάδα της Κρατικής Σχολής Χορού- που αποδεικνύει κάθε χρόνο ότι η χώρα έχει πολλούς εξαιρετικούς χορευτές σύγχρονου χορού που μπορούν άνετα να συναγωνιστούν τους εκτός συνόρων συναδέλφους τους. Κάτι που δεν συμβαίνει με τον τομέα της χορογραφίας. Η εφετινή παραγωγή (30/6 & 1-2/7) με τίτλο «Δίαυλοι» ήταν και πάλι μια σπονδυλωτή παράσταση, αποτέλεσμα συνεργασίας διαφορετικών καλλιτεχνών, Ελλήνων και ξένων (Γιαζμίν Βάρντιμον, Αθηνά Βάχλα, Πένυ Διαμαντοπούλου, Αθανασία Κανελλοπούλου, Γιόζεφ Φρούτσεκ & Λίντα Καπετανέα). Η πολυσυλλεκτική παράσταση ήταν και εφέτος μιααποδοτική- προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα της ποιότητας των παραγωγών της ομάδας αλλά και να παραδεχθεί κάποτε και η εγχώρια σκηνή την ανάγκη αναβάθμισης στην εκπαίδευση καλλιτεχνών και κοινού προκειμένου να υπάρξουν μακροπρόθεσμα θετικά αποτελέσματα στον τομέα της χορογραφικής παραγωγής στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk