«Σ΄ έναν κόσμο που επικρατεί σύγχυση,έχουμε πολλές ευκαιρίες να διαμορφώσουμε και να υποστηρίξουμε ριζοσπαστικές προτάσεις ». Την άποψη αυτή διατύπωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Fresh στην Αθήνα ο αιρετικός σλοβένος διανοούμενος Σλάβοϊ Ζίζεκ (φωτογραφία). Αλλά δεν ήταν η μόνη του παρατήρηση που είχε τη δύναμη του αφορισμού:

Για τη μαφία στις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού, και ιδιαίτερα στη Ρωσία, είπε πως είναι «η νέα ολιγαρχία και μια ερζάτς πραγματικότητα».

Για την Αμερική, ότι βρίσκεται σε παρακμή αφού σε αντίθεση με το δόγμα του σύγχρονου καπιταλισμού «να σκέφτεσαι παγκόσμια και να δρας επιτοπίως » η χώρα αυτή πράττει ακριβώς το αντίθετο.

Είπε ακόμη ότι όποιος φωνάζει, διακηρύττει με «πάθος» τον αντιρατσισμό του, στην πραγματικότητα είναι κομφορμιστής. Τόνισε ότι ο ίδιος είναι αριστερός και πως αριστερός σημαίνει σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη εποχή να αντιτάσσεται κανείς στον κομφορμισμό, στα στερεότυπα των νεοφιλελευθέρων, όπως τα περί ανεκτικότητας, πολιτικής ορθότητας και ατομικής περιχαράκωσης. Τέλος- και αυτό είναι ίσως το μόνο του κοινό με τον Νόαμ Τσόμσκι -, ότι πρέπει «να επιστρέψουμε στο αίτημα της δεκαετίας του ΄90 για επανασύσταση της ιδεολογίας».