Ηεικόνα της Παναγίας με το σπάνιο και μοναδικό όνομα «της Ομορφιάς» που φυλάσσεται στα Λεύκαρα της Κύπρου ήταν η πηγή έμπνευσης του ζωγράφου Λευτέρη Ολύμπιου για μια σειρά έργων που παρουσιάζονται στην γκαλερί Αστρολάβος (Ξανθίππου 11).
Πρόκειται κυρίως για 12 γυναικεία πορτρέτα είτε πολύ γνωστών γυναικών στον ελληνικό κόσμο είτε γυναικών από το περιβάλλον του καλλιτέχνη που αποδίδονται μνημειακά, παραπέμποντας μάλιστα σε παλαιότερα είδη προσωπογραφίας για ανθρώπους από την υψηλή ή άρχουσα τάξη. Στην έκθεση όμως περιλαμβάνονται και φωτογραφίες του καλλιτέχνη από τους τόπους της έμπνευσής του. «Η Παναγία της Ομορφιάς είναι ένα από τα 12 παρεκκλήσια που επέλεξα για να φωτογραφίσω και να δουλέψω σ΄ αυτά,ανάμεσα στα πάμπολλα που βρίσκονται διάσπαρτα μέσα και γύρω από το χωριό» λέει ο ίδιος.
Από τη βυζαντινή εποχή, την εποχή της Φραγκοκρατίας που ακολούθησε και την Τουρκοκρατία προέρχονται τα παρεκκλήσια, ταπεινά και απλά, που χτίστηκαν στα Λεύκαρα ως δορυφόροι της μεγαλοπρεπούς εκκλησίας του Τιμίου Σταυρού που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού. Σε αυτή την εκκλησία μάλιστα φυλάσσεται ο περίφημος Σταυρός των Λευκάρων, ο οποίος διασώζει τεμάχιο από τον Τίμιο Σταυρό. Στην Κύπρο άλλωστε συναντιούνται και άλλα ωραία επίθετα της Παναγίας, όπως Χρυσαλινιώτισσα, Γαλόκτιστη, Μαχαιριώτισσα, Χρυσογαλακτούσα, Χρυσοκουρδαλιώτισσα, αλλά και Παναγία της Αγάπης.
«Το παρεκκλήσι,που είναι ένας λιτός χώ ρος, και η σκεπασμένη με λευκαρίτικο κέντημα εικόνα της Παναγιάς υπήρξαν η αφετηρία γι΄ αυτά τα πορτρέτα,τα οποία βλέπω ως ένα μνημείο για τη γυναίκα. Την καταπιεσμένη γυναίκα,τη γυναίκα με όραμα,την επιτυχημένη,τη γυναίκα της δουλειάς και την προδομένη γυναίκα» λέει ο Λευτέρης Ολύμπιος. Ο καλλιτέχνης ζει και εργάζεται στην Κύπρο και στην Ολλανδία και η προβληματική του κινείται γύρω από πτυχές του κυπριακού πολιτισμού όπως διαμορφώθηκαν μέσα από τη βυζαντινή παράδοση και το μεσογειακό κλίμα. «Οι Παναγίες της ομορφιάς του Λευτέρη Ολύμπιου κατορθώνουν να ξεφεύγουν από την όποια τυποποίησή τους σε στερεότυπα της γυναικείας απεικόνισης και να συνδιαλέγονται ισότιμα με τον παρατηρητή σε μια αμφίδρομη διαδικασία θέασης» γράφει ο λέκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου δρ Αντώνης Δανός. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 10 Μαΐου.