«Μαύρη απελπισία ο πολιτισμός»

«Δεν υπάρχει πολιτική για τον πολιτισμό» δήλωσε χθες το πρωί ο Σταύρος Ξαρχάκος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεμιστοκλέους 104 αναφορικά με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει από το υπουργείο Πολιτισμού η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχει ο ίδιος. «Ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι η πολιτική για τον πολιτισμό εξαντλείται στην ικανοποίηση προσωπικών αιτημάτων,στο μοίρασμα του δημοσίου κορβανά σε διαφόρους,απίθανουςσυχνάτύπους,που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό» συνέχισε, αναφερόμενος κυρίως στο ποσό χρηματοδότησης που δεν έχει ακόμη καταβληθεί από το ΥΠΠΟ στην ΚΟΕΜ.

«Δεν υπάρχει πολιτική για τον πολιτισμό» δήλωσε χθες το πρωί ο Σταύρος Ξαρχάκος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Θεμιστοκλέους 104 αναφορικά με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει από το υπουργείο Πολιτισμού η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής (ΚΟΕΜ), την καλλιτεχνική διεύθυνση της οποίας έχει ο ίδιος. «Ο εκάστοτε υπουργός Πολιτισμού θεωρεί ότι η πολιτική για τον πολιτισμό εξαντλείται στην ικανοποίηση προσωπικών αιτημάτων,στο μοίρασμα του δημοσίου κορβανά σε διαφόρους,απίθανουςσυχνάτύπους,που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό» συνέχισε, αναφερόμενος κυρίως στο ποσό χρηματοδότησης που δεν έχει ακόμη καταβληθεί από το ΥΠΠΟ στην ΚΟΕΜ. Ποσό που υπερβαίνει τα 3 εκατ. ευρώ και αφορά τα έτη 2005, 2006 και 2007 (η ΚΟΕΜ έχει κλείσει 13 χρόνια παρουσίας στην ελληνική σκηνή). Για το ίδιο θέμα την περασμένη Τρίτη είχε υποβάλει ερώτηση προς τον υπουργό Πολιτισμού η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Μαρία Δαμανάκη.

Πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της ΚΟΕΜ Γ.Παπαδάκη, τα μέλη του ΔΣ Μένη Κουμανταρέα και Ανταίο Χρυσοστομίδη και τον συνθέτη Θάνο Μικρούτσικο, ο κ. Ξαρχάκος επισήμανε ότι η Ελλάδα θυμίζει σατραπεία από απόψεως πολιτικού πολιτισμού, μίλησε για ισχυρή πελατειακή βούληση αντί πολιτικής πολιτισμού και ζήτησε από το κοινό να προσέξει ποιοι επιλέγονται για τη θέση του υπουργού Πολιτισμού. «Πόσοι άραγε από αυτούς,πλην εξαιρέσεων,έχουν να επιδείξουν στο βιογραφικό τους μια ελάχιστη έστω δραστηριότητα στον τομέα αυτόν;Μαύρη απελπισία» συνέχισε ο κ. Ξαρχάκος αναφέροντας τα ονόματα των κκ. Γιώργου Βουλγαράκη και Πέτρου Τατούλη, της κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και του κ. Μιχάλη Λιάπη, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «μουσολινικής μεγαλοπρέπειας» το βλέμμα και το χαμόγελο του τελευταίου στην άνευ αποτελέσματος συνάντηση που είχε μαζί του.

Αργότερα ο κ. Ξαρχάκος συνέκρινε τις καταστάσεις που ζει ως καλλιτεχνικός διευθυντής της ΚΟΕΜ με την εμπειρία του ως προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, χαρακτηρίζοντας τραγική και εξευτελιστική για τα μέλη του συμβουλίου τη συμπεριφορά του ΥΠΠΟ και του Μαξίμου. «Οταν ανέλαβε ο Πρωθυπουργός τη διακυβέρνηση της χώρας,δήλωσε με έμφαση ότι ο Πολιτισμός μαζί με την Παιδεία θα αποτελέσουν προνομιακό χώρο επένδυσης» είπε. «Κάλεσε κάποιους ανθρώπους στην αρχή,αλλά ως εκεί!..Δεν ζούμε,νομίζω,ούτε σε μια περσική σατραπεία ούτε στη Ζιμπάμπουε» κατέληξε. Στη συνέντευξη Τύπου παρίσταντο επίσης η Μαρία Φαραντούρη, η Αγνή Μπάλτσα, ο Μανόλης Μητσιάς, ο Λουκιανός Κηλαηδόνη ς και η κυρία Δαμανάκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk