Γαϊτανάκι ανακοινώσεων έπειτα από τη δικαστική απόφαση για κλείσιμο με αιτιολογία τη στατική ανεπάρκεια των κερκίδων

Λουκέτο στο θέατρο του Λυκαβηττού

Κ λειστό για άγνωστο χρονικό διάστημα θα παραμείνει το θέατρο του Λυκαβηττού με αποτέλεσμα μια σειρά ακυρώσεων συναυλιών, αρχής γενομένης από τις πολυαναμενόμενες εμφανίσεις του Τζέιμς Μπλαντ χθες και σήμερα. Ενα ντόμινο ασυνεννοησίας μεταξύ του Ελληνικού Φεστιβάλ, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και του Δήμου Αθηναίων είχε αποτέλεσμα το κλείσιμο του θεάτρου λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας και φυσικά την τεράστια ταλαιπωρία των κοινού που έμαθε για την ακύρωση στους πρόποδες του λόφου.

Κ λειστό για άγνωστο χρονικό διάστημα θα παραμείνει το θέατρο του Λυκαβηττού με αποτέλεσμα μια σειρά ακυρώσεων συναυλιών, αρχής γενομένης από τις πολυαναμενόμενες εμφανίσεις του Τζέιμς Μπλαντ χθες και σήμερα. Ενα ντόμινο ασυνεννοησίας μεταξύ του Ελληνικού Φεστιβάλ, της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και του Δήμου Αθηναίων είχε αποτέλεσμα το κλείσιμο του θεάτρου λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συναυλίας και φυσικά την τεράστια ταλαιπωρία των κοινού που έμαθε για την ακύρωση στους πρόποδες του λόφου. Οπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο σοβαρό ζήτημα στατικότητας και επομένως ασφαλείας των κερκίδων, ένα ζήτημα που προβληματίζει εδώ και μήνες τους παραπάνω εμπλεκομένους.

Η είδηση κοινοποιήθηκε από το Γραφείο του Φεστιβάλ Αθηνών, ενοικιαστή του θεάτρου του Λυκαβηττού, το οποίο σε ανακοίνωσή του θεωρεί υπεύθυνο για αυτή την «αιφνιδιαστική και αδικαιολόγητη», όπως ισχυρίζεται, ενέργεια τον Δήμο Αθηναίων που «αποφάσισε χθες το κλείσιμο του θεάτρου προφασιζόμενος λόγους ασφαλείας». Οι υπεύθυνοι της διοργανώτριας εταιρείας ΗotΒeez λένε με τη σειρά τους ότι απροειδοποίητα η δημοτική αστυνομία έκλεισε το θέατρο με εισαγγελική απόφαση, και μάλιστα χωρίς να τους δίνεται η δυνατότητα να πάρουν τον συναυλιακό εξοπλισμό προκειμένου να τον μεταφέρουν σε άλλον χώρο που αναζητούσαν ως αργά χθες το βράδυ. Η προσπάθεια της εταιρείας να βρεθεί άλλος χώρος που θα φιλοξενήσει το κοινό και από τις δύο συναυλίες κατέληξε άδοξα και έτσι τα εισιτήρια θα εξαργυρώνονται από τη Δευτέρα 23 Ιουνίου και για 40 ημέρες.

«Γιατί χθες;»

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟΣ Οι διοργανωτές δεν άφηναν χθες το κοινό να ανεβεί στον Λυκαβηττό και τους ενημέρωναν επί τόπου για την ακύρωση της χθεσινής συναυλίας του Τζέιμς Μπλαντ

Το ερώτημα που γεννάται βεβαίως είναι γιατί μπήκε χθες λουκέτο στον Λυκαβηττό, και μάλιστα μερικές μόνο ώρες πριν από την έναρξη της πρώτης συναυλίας του βρετανού τραγουδιστή. Το Ελληνικό Φεστιβάλ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει επίσης ότι έχει «έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται η έγκαιρη- από 15ης Ιανουαρίου 2008- ειδοποίηση προς την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ) περί ενάρξεως των εκδηλώσεών του στις 20 Μαΐου 2008.Η απόφαση του Δήμου Αθηναίων για τη σφράγιση του θεάτρου στηρίχθηκε σε έγγραφο της ΕΤΑ περί ανάγκης μελέτης ελέγχου για τη στατική επάρκεια των κερκίδων. Πλην όμως το έγγραφο τούτο ανακλήθηκε στη συνέχεια από την ίδια την ΕΤΑ με σχετική ειδοποίηση στον δήμο, στην οποία μάλιστα επιβεβαιώνεται ότι δεν συντρέχει κίνδυνος από τη λειτουργία του θεάτρου.Παρ΄ όλα αυτά ο δήμος επέμεινε ανεξήγητα στην απόφασή του».

Σύμφωνα όμως με τον δήμαρχο Νικήτα Κακλαμάνη, η Δημαρχιακή Επιτροπή αντιδρώντας άμεσα στο αρχικό αίτημα της ΕΤΑ της 5ης Ιουνίου αποφάσισε ομόφωνα τη σφράγιση του θεάτρου και το δικαστήριο βασίστηκε σε αυτή την απόφαση. «Ο δήμος είναι ένα εκτελεστικό όργανο,γι΄ αυτό και εκτελέσαμε κατ΄ αρχήν την εντολή του κ. Χάρη Κοκκώση,διευθύνοντος συμβούλου της ΕΤΑ, που έδωσε εντολή να σφραγιστεί το θέατρο, και κατά δεύτερον την εντολή του δικαστηρίου,το οποίο απέρριψε το αίτημα του κ.Λούκου να μη σφραγιστεί το θέατρο».

Σε ανακοίνωσή του προς τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Ελληνικού Φεστιβάλ κ. Γ. Λούκο ο κ. Κακλαμάνης αναφέρει: «Λυπάμαι για τις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γ. Λούκου,ενός ανθρώπου που,όπως πολύ καλά γνωρίζει,υπήρξα και εξακολουθώ να είμαι ένθερμος υποστηρικτής.Ο δήμος της Αθήνας ουδεμία σχέση έχει με το Φεστιβάλ Αθηνών ούτε με το θέατρο του Λυκαβηττού. Η εντολή για τον στατικό έλεγχο του θεάτρου εδόθη από τους πολιτικούς προϊσταμένους του ΕΟΤ,η αρχική πραγματογνωμοσύνη ουδέποτε ανακλήθηκε,προφανώς γιατί οι υπογράφοντες μηχανικοί αρνήθηκαν να το πράξουν,η εντολή για σφράγιση εδόθη πριν από 14 ημέρες από την ΕΤΑ και τέλος η ελληνική Δικαιοσύνη την επιβεβαίωσε μη ανακαλώντας την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του δήμου για την άμεση σφράγιση.Κατά τον κ.Λούκο οι υπηρεσίες του δήμου της Αθήνας θα έπρεπε να αγνοήσουν τη δικαστική απόφαση επειδή είχαν προπωληθεί εισιτήρια…» .

Σύμφωνα πάντα με ανακοίνωση του δήμου, η ΕΤΑ, ιδιοκτήτρια και υπεύθυνη για τη διαχείριση του θεάτρου του Λυκαβηττού, είχε επισημάνει την ανάγκη άμεσης διακοπής της λειτουργίας του θεάτρου σε επιστολή της στις 5 Ιουνίου 2008 προς το Ελληνικό Φεστιβάλ, η οποία κοινοποιήθηκε στον ΕΟΤ και στον Δήμο Αθηναίων. Η συγκεκριμένη επιστολή βασίστηκε σε έγγραφο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Η. Βάλβη, στο οποίο πρότεινε προς την ΕΤΑ την άμεση σύνταξη μελέτης και την αποκατάσταση των τυχόν βλαβών του θεάτρου, όπως είχε ήδη διαπιστωθεί από τους πολιτικούς μηχανικούς κκ. Γεώργιο Σιδηρόπουλο της ΕΤΑ και Νικόλαο Αλευρά του ΕΟΤ στην από 25.2.2008 τεχνική έκθεσή τους. Στη συνέχεια όμως το Ελληνικό Φεστιβάλ, σε μια προσπάθεια να ανατρέψει την πρώτη μελέτη της ΕΤΑ, ανέθεσε στον καθηγητή του ΕΜΠ κ. Π.Καρύδη μια νέα πραγματογνωμοσύνη-έκθεση αυτοψίας για την ασφάλεια του χώρου, η οποία εκπονήθηκε στις 15 Ιουνίου, όταν η Δημαρχιακή Επιτροπή είχε ήδη λάβει απόφαση για σφράγιση.

«Μόνη ελπίδα…»
Τελικώς ο Λυκαβηττός είναι άγνωστο πότε θα ανοίξει και πάλι, αφού ο πρόεδρος της ΕΤΑ Π.Αλιβιζάτος μιλώντας στο «Βήμα» δήλωσε ότι πλέον δεν εξαρτάται από τον ίδιο, ενώ ο δήμαρχος Αθηναίων από την πλευρά του ανέφερε ότι «μόνη ελπίδα να επαναλειτουργήσει το θέατρο είναι αν το Πρωτοδικείο πάρει στα σοβαρά τη γνωμάτευση του κ.Καρύδη». Σημειώνεται, τέλος, το παράδοξο ότι ενώ γίνονταν για αρκετό διάστημα αυτές οι συζητήσεις, ήδη έχουν πραγματοποιηθεί τον τελευταίο μήνα αρκετές συναυλίες στον Λυκαβηττό, όπως αυτές του Νικ Κέιβ, του Μαρκ Νόπφλερ και του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Αβέβαιο πια είναι το μέλλον και των συναυλιών που θα ακολουθήσουν, των Φίλιππου Πλιάτσικα, Ρink Μartini, Ορνέτ Κόλμαν, Φεντερίκο Αουμπέλε , Γιάννη Αγγελάκα, Λένι Κράβιτς και Γκάρι Μουρ. Η επιστροφή των χρημάτων στους κατόχους των εισιτηρίων συναυλιών του Τζέιμς Μπλαντ θα πραγματοποιηθεί από τη Δευτέρα 23 Ιουνίου ως τις 31 Ιουλίου στα γραφεία της Τicketnet (Κηφισιάς 46, Αμπελόκηποι, 115 26, τηλ. 211 1086.000), στα Virgin Μegastores και στο Ρublic (Καραγεώργη Σερβίας 1, πλατεία Συντάγματος, 105 63, Αθήνα, τηλ. 210 3246.210).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk