Λαμπερός Μούτι στο Ηρώδειο

Εντυπωσιακός και ευαίσθητος. Συγκινητικός και δυναμικός. Λαμπερός και νευρώδης. Με έναν λόγο, ένας κορυφαίος μαέστρος! Ο Ρικάρντο Μούτι μάγεψε κυριολεκτικά την περασμένη Τρίτη το βράδυ στο Ηρώδειο διευθύνοντας την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά θρησκευτικό – δύσκολο το χαρακτήρισαν κάποιοι -, αλλά σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον και υψηλών αξιώσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το θερμό χειροκρότημα και οι ιαχές ενθουσιασμού από πλευράς του κοινού, που είχε σχεδόν γεμίσει το ρωμαϊκό ωδείο παρά τις υψηλές θερμοκρασίες (και τον περιρρέοντα.

Εντυπωσιακός και ευαίσθητος. Συγκινητικός και δυναμικός. Λαμπερός και νευρώδης. Με έναν λόγο, ένας κορυφαίος μαέστρος! Ο Ρικάρντο Μούτι μάγεψε κυριολεκτικά την περασμένη Τρίτη το βράδυ στο Ηρώδειο διευθύνοντας την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου σε ένα πρόγραμμα αποκλειστικά θρησκευτικό – δύσκολο το χαρακτήρισαν κάποιοι -, αλλά σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρον και υψηλών αξιώσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, το θερμό χειροκρότημα και οι ιαχές ενθουσιασμού από πλευράς του κοινού, που είχε σχεδόν γεμίσει το ρωμαϊκό ωδείο παρά τις υψηλές θερμοκρασίες (και τον περιρρέοντα… πανικό εξ αυτών), ήρθε ως φυσικό επιστέγασμα ενός εν γένει άρτιου καλλιτεχνικού αποτελέσματος.

Το πρώτο μέρος της συναυλίας, η οποία δόθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και με την υποστήριξη του συλλόγου «Ελπίδα», περιελάμβανε το Stabat Μater και το Τe Deum από τα «Τέσσερα Ιερά Κομμάτια» (Quatro pezzi sacri) του Βέρντι . Πρόκειται για σύντομα έργα για χορωδία και ορχήστρα τα οποία γράφτηκαν περί το τέλος της ζωής του συνθέτη και η πρεμιέρα τους δόθηκε στο Παρίσι το 1898, τρία μόλις χρόνια πριν από τον θάνατο του Βέρντι. «Βαρύ πυροβολικό» ωστόσο της βραδιάς ήταν το γοητευτικό, πολυεπίπεδο και απαιτητικότατο ερμηνευτικά Stabat Μater του Τζοακίνο Ροσίνι , ενός συνθέτη που έμεινε στην Ιστορία χάρις στις κωμικές του κυρίως όπερες.

Πέρα από την Ορχήστρα και τη Χορωδία του Μουσικού Φλωρεντινού Μαΐου- ο Ρικάρντο Μούτι γιόρτασε εφέτος 40 χρόνια από την πρώτη συνεργασία του με το εν λόγω συγκρότημα- εν προκειμένω συνέπραξαν τέσσερις διεθνώς διακεκριμένοι σολίστ, η συμμετοχή και κυρίως η απόδοση των οποίων επέτεινε το συνολικό, κατά κοινή ομολογία θαυμάσιο, αποτέλεσμα: η διάσημη ρωσίδα μεσόφωνος Ολγα Μποροντινά, ο συμπατριώτης μας τενόρος Μάριο Τσεφίρι ( Γιάννης Μποτσαράκος επί το ελληνικότερον), ο βαθύφωνος Ιλντάρ Αμπντραζάκοφ και η υψίφωνος Ελέιν Αλβάρες.

Βαθύς γνώστης του ιταλικού ρεπερτορίου, ο Ρικάρντο Μούτι- στα προγράμματα του οποίου συχνά περιλαμβάνονται έργα θρησκευτικής μουσικής- oδήγησε σύνολα και σολίστες με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου που ξέρει καλά τη δουλειά του και ταυτόχρονα με την αισθαντικότητα και την ευαισθησία του αφοσιωμένου καλλιτέχνη. Υψηλό νόημα, λεπτό συναίσθημα, ρέουσα και εύληπτη μελωδία σε συνδυασμό με υψηλού επιπέδου ερμηνείες δικαίωσαν περίτρανα τον πολυαναμενόμενο χαρακτήρα της βραδιάς.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk