ΗΜΙΤΟΝΙΑ

«Φέρτε πίσω τον Αμπάντο και τον Μούτι . Οι δύο σπουδαίοι μαέστροι μας διευθύνουν τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Και η Σκάλα; Τι κάνει για να τους προσελκύσει;Τίποτε!Ντροπή!». Ηταν το περασμένο Σάββατο το βράδυ όταν, διαβάζω, φέιγ βολάν με το παραπάνω περιεχόμενο κατέκλυσαν την πλατεία του ιστορικού μιλανέζικου θεάτρου. Συγκεκριμένα, ήταν στο διάλειμμα της πουτσίνειας «La Βoheme», και δη της πρώτης παράστασης που δόθηκε ύστερα από τριήμερη απεργία η οποία κηρύχθηκε λόγω της αδυναμίας διοίκησης- εργαζομένων να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις νέες συμβάσεις εργασίας.

(Νέα) αναταραχή στη Σκάλα
«Φέρτε πίσω τον Αμπάντο και τον Μούτι . Οι δύο σπουδαίοι μαέστροι μας διευθύνουν τις μεγαλύτερες ορχήστρες του κόσμου. Και η Σκάλα; Τι κάνει για να τους προσελκύσει;Τίποτε!Ντροπή!». Ηταν το περασμένο Σάββατο το βράδυ όταν, διαβάζω, φέιγ βολάν με το παραπάνω περιεχόμενο κατέκλυσαν την πλατεία του ιστορικού μιλανέζικου θεάτρου. Συγκεκριμένα, ήταν στο διάλειμμα της πουτσίνειας «La Βoheme», και δη της πρώτης παράστασης που δόθηκε ύστερα από τριήμερη απεργία η οποία κηρύχθηκε λόγω της αδυναμίας διοίκησης- εργαζομένων να καταλήξουν σε συμφωνία ως προς τις νέες συμβάσεις εργασίας. Αποδέκτες των φέιγ βολάν που έπεσαν από μερίδα θεατών ήταν η δήμαρχος του Μιλάνου Λετίτσια Μοράτι, τα μέλη του ΔΣ της Σκάλας, ο γενικός διευθυντής Στεφάν Λισνέρ (απ΄ ό,τι φαίνεται αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα), η ορχήστρα και η χορωδία. Ολοι οι παραπάνω κλήθηκαν να πάνε σε… «σχολή μουσικής» αν δεν είναι σε θέση να καταλάβουν από μόνοι τους το κύρος που μπορούν να προσδώσουν στο θέατρο, αλλά και στην πόλη οι δύο σπουδαίοι αρχιμουσικοί.

Ο Λιβάιν σε περιπέτειες
Μια νέα περιπέτεια υγείας αντιμετωπίζει αυτόν τον καιρό ο Τζέιμς Λιβάιν (φωτογραφία). Ο διάσημος αμερικανός μαέστρος- μουσικός διευθυντής της Μητροπολιτικής Οπερας της Νέας Υόρκης και της Συμφωνικής Ορχήστρας της Βοστώνης- θα υποβληθεί άμεσα σε εγχείρηση αφαίρεσης νεφρού, γεγονός που τον υποχρεώνει σε αποχή από τα καθήκοντά του για τουλάχιστον έξι εβδομάδες. Ο 65χρονος Λιβάιν αναμένεται να επιστρέψει στην ενεργό δράση τον προσεχή Σεπτέμβριο με το «Ρέκβιεμ» του Βέρντι που θα παρουσιαστεί στη Μετροπόλιταν στις 18 του μηνός, πριν από την επίσημη πρεμιέρα του θεάτρου, προκειμένου να τιμήσει τη μνήμη του Λουτσιάνο Παβαρότι.

Περί της λειτουργίας της Λυρικής
«Αναταράξεων» συνέχεια στην Εθνική Λυρική Σκηνή. Την ανησυχία τους για την πορεία του θεάτρου, κυρίως λόγω του τρόπου διοίκησης που εφαρμόζει ο πρόεδρος του ΔΣ κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι πέντε σωματείων (χορωδών, χορευτών, συντελεστών, τεχνικού- βοηθητικού προσωπικού, διοικητικών υπαλλήλων). Στην εν λόγω ανακοίνωση εκφράζεται η αντίθεση στην προσπάθεια αλλαγής του ισχύοντος νόμου λειτουργίας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η στάση του προέδρου έχει φέρει ανησυχία σε όλους τους εργαζομένους στην ΕΛΣ και η πρακτική του συνεχίζει να μας γεννά πλήθος ερωτημάτων σχετικά με τους σκοπούς της παρουσίας του στο θέατρο».

itoyla@dolnet.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk