Παρουσιάστηκαν οι εκδηλώσεις που συνεχίζονται και εφέτος στο Μέγαρο Μουσικής, όπως και οι καθιερωμένες στην Αργολίδα

Γιορτάζουν πολιτισμός και τουρισμός

Μετά την περυσινή, επιτυχημένη θεατρική «παρένθεση», η μουσική επανακάμπτει ως ο μεγάλος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης «Αίθριες Νύχτες» που θα διεξαχθεί εφέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, από τις 2 ως τις 22 Σεπτεμβρίου στο «Αίθριο των Μουσών». Πρόκειται για τη συνέχεια της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού. Η λογική και η φιλοσοφία των εφετινών εκδηλώσεων- την καλλιτεχνική επιμέλεια των οποίων υπογράφει η κυρία Αννα Νταλάρα – παρουσιάστηκαν χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε παρουσία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ.

Μετά την περυσινή, επιτυχημένη θεατρική «παρένθεση», η μουσική επανακάμπτει ως ο μεγάλος πρωταγωνιστής της διοργάνωσης «Αίθριες Νύχτες» που θα διεξαχθεί εφέτος, για πέμπτη συνεχή χρονιά, από τις 2 ως τις 22 Σεπτεμβρίου στο «Αίθριο των Μουσών». Πρόκειται για τη συνέχεια της συνεργασίας του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο της προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού. Η λογική και η φιλοσοφία των εφετινών εκδηλώσεων- την καλλιτεχνική επιμέλεια των οποίων υπογράφει η κυρία Αννα Νταλάρα – παρουσιάστηκαν χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου η οποία δόθηκε παρουσία του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αρη Σπηλιωτόπουλου αλλά και αρκετών εκ των συμμετεχόντων καλλιτεχνών.

Παίρνοντας αρχικά τον λόγο ο πρόεδρος του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κ. Χρήστος Δ. Λαμπράκης εξέφρασε τις ευχαριστίες του Μεγάρου προς τον υπουργό Τουρισμού για τη στήριξη και τη συνεργασία, την οποία χαρακτήρισε επιτυχημένη και αποδοτική. «Οπως ξέρετε, τους καλοκαιρινούς μήνες- και στην ουσία ο Σεπτέμβριος είναι καλοκαιρινός μήνας στην Ελλάδα- η Αθήνα είναι προορισμός που αποφεύγουν οι περιηγητές.Και ο μόνος τρόπος να τους προσεγγίσεις είναι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αλλά τον Σεπτέμβριο δεν υπάρχουν πια θεσμοθετημένες εκδηλώσεις, καθώς το Φεστιβάλ Αθηνών τελειώνει πολύ νωρίτερα» είπε συγκεκριμένα ο κ. Λαμπράκης. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, από την πλευρά του, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ότι το υπουργείο του οποίου ηγείται και ο ΕΟΤ στηρίζουν τις «Αίθριες Νύχτες» του Μεγάρου Μουσικής. «Δεν υπάρχει αμφιβολία» είπε ο υπουργός «ότι ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι έννοιες αλληλένδετες, ιδιαίτερα για την Ελλάδα. Πρόκειται για δύο εξωστρεφείς και δυναμικούς κλάδους,που συνεισφέρουν στην αναγνωρισιμότητα και στη δημιουργία μιας θετικής εικόνας της χώρας μας».

Οπως ανέφερε λίγο παρακάτω ο κ. Σπηλιωτόπουλος, «είναι σημαντικό ότι οι “Αίθριες Νύχτες” δεν εμπλουτίζουν μόνο τις επιλογές του κατοίκου της Αθήνας αλλά και του ξένου επισκέπτη.Και μάλιστα του επισκέπτη με υψηλό μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο. Η προσέλκυση επισκεπτών που συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης συνεισφέρει πολλαπλασιαστικά στην τουριστική ανάπτυξη της πρωτεύουσας».

Οσον αφορά αυτό καθαυτό το πρόγραμμα, η αυλαία θα ανοίξει με τον Πάνο Κατσιμίχα , τον Γιάννη Κούτρα και τον Μάνο Ξυδού σε ένα πρόγραμμα με τραγούδια που αγαπήσαμε (2, 3 Σεπτεμβρίου). Τη σκυτάλη θα πάρει ο Φίλιππος Πλιάτσικας (5, 6 Σεπτεμβρίου) με μία συναυλία υπό τον τίτλο «Τα δανεικά και τα καινούργια». Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν με τη Γλυκερία και την Ορχήστρα Εστουδιαντίνα σε ένα πρόγραμμα με τίτλο «Του έρωτα και της ξενιτιάς», το οποίο θα παρουσιαστεί στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Στις 11 του μηνός ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου και η τραγουδίστρια Φωτεινή Δάρρα θα παρουσιάσουν μια μουσική παράσταση με τίτλο «Κεραυνός… εν Αιθρίω». Θα ακουστούν έργα των Κώστα Κανελλόπουλου , Τάσου Ρωσόπουλου , Χρυσόστομου Καραντωνίου και Σοφίας Καμαγιάννη, ενώ συμμετέχουν οι τραγουδιστές Γιώργος Φλωράκης, Αντρέας Σμυρνάκης και Νικόλας Στυλιανού.

Ενα αφιέρωμα στον Ζακ Μπρελ με τίτλο «Νe me quitte pas» παρουσιάζει η Σόνια Θεοδωρίδου στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου. Μαζί της ο Θόδωρος Κοτεπάνος υπογράφει την ενορχήστρωση και διευθύνει ένα μικρό μουσικό σύνολο. Ο Νίκος Μαστοράκης έχει τη σκηνοθετική επιμέλεια, ενώ συμμετέχει ο ηθοποιός Γιώργος Γλάστρας. Στις 20 Σεπτεμβρίου οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με την εμφάνιση του Διονύση Τσακνή , ο οποίος, στο πλαίσιο ενός μουσικού πάρτι, θα συνδυάσει αγαπημένα δικά του τραγούδια με επιτυχίες ελλήνων και ξένων τραγουδοποιών. «Από τα Βαλκάνια στον Κόσμο» είναι ο τίτλος της εκδήλωσης που θα γράψει τον επίλογο της διοργάνωσης στις 22 Σεπτεμβρίου. Ο Μιχάλης Τζουγανάκης, καλλιτέχνης πολυτάλαντος ο οποίος μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες του και την καλλιτεχνική του συνύπαρξη με μεγάλους λυράρηδες έχει αφήσει την προσωπική σφραγίδα του στη δισκογραφία, συναντά την Ελένη και τη Σουζάννα Βουγιουκλή . Πρόκειται για δύο καλλιτέχνιδες που από πολύ νωρίς ξεκίνησαν να πειραματίζονται με τις δυνατότητες τις οποίες μπορεί να προσφέρει η ανθρώπινη φωνή στο πλαίσιο ενός προγράμματος με την καλλιτεχνική σφραγίδα της Τατιάνας Λύγαρη.

Ο «άλλος» τουρισμός δυναμικό πεδίο περιφερειακής ανάπτυξης

Το Αγροτουριστικό Πανηγύρι της Επιδαύρου που άρχισε στις 27 του περασμένου Ιουνίου και θα συνεχιστεί ως τις 27 Ιουλίου (κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή), περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων, ήταν ένα ακόμη θέμα το οποίο παρουσιάστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου.

Παίρνοντας τον λόγο η κυρία Μπριγκίττα Παπασταύρου, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Αγροτουριστικής ΑΕ, συνέδεσε αρχικά το χθες με το σήμερα: «Πριν από δέκα χρόνια,στο παλιό λιμανάκι της Επιδαύρου, με την έμπνευση και πρωτοβουλία των Φίλων της Μουσικής δημιουργήθηκε ο θεσμός μιας γιορτής και γεννήθηκε η ιδέα του αγροτουρισμού.Μια ιδέα,μια έννοια,ένα τουριστικό προϊόν εν πολλοίς άγνωστο ακόμη τότε στη χώρα μας, αν και καθιερωμένο στην υπόλοιπη Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Παπασταύρου και συνέχισε:

«Το Πανηγύρι της Επιδαύρου έμελλε να γίνει ορμητήριο από το οποίο ο αγροτουρισμός αναδείχθηκε στο τουριστικό μας προσκήνιο και εξαπλώθηκε σταδιακά σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως μαρτυρούν οι αγροτουριστικές γιορτές σε κάθε νομό,οι σχετικές πρωτοβουλίες των δήμων και των τοπικών φορέων,η συνεχής αύξηση των επενδύσεων στον χώρο του εναλλακτικού τουρισμού, το έκδηλο ενδιαφέρον των τοπικών κοινωνιών. Μέσα στα δέκα αυτά χρόνια,με πρώτο σταθμό την Επίδαυρο, ο αγροτουρισμός καθιερώθηκε όχι απλώς ως ένα νέο τουριστικό προϊόν,αλλά και ως ένα δυναμικό πεδίο περιφερειακής ανάπτυξης,ως ένας αποφασιστικός μοχλός αναζωογόνησης των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών».

Στη συνέχεια η κυρία Παπασταύρου αναφέρθηκε στον ρόλο που έπαιξε η Αγροτουριστική ως προς την ανάδειξη και προβολή ενός σύγχρονου μοντέλου τουρισμού υπαίθρου, ικανού να επιμηκύνει την τουριστική περίοδο, να ενισχύσει το αγροτικό εισόδημα, να πυροδοτήσει μια αναπτυξιακή δυναμική στην περιφερειακή Ελλάδα με σεβασμό στο περιβάλλον, στον πολιτισμό και στην παράδοση. «Εχει βαρύνουσα σημασία η πρωτοβουλία του σημερινού υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης για τη μετεξέλιξη της Αγροτουριστικής σε οργανισμό δημοσίου συμφέροντος, σε ενιαίο φορέα με στόχο τη συντεταγμένη ανάπτυξη του “άλλου” τουρισμού και της “άλλης” Ελλάδας» τόνισε η κυρία Παπασταύρου και κατέληξε:

«Ο τουρισμός μας αποκτά έτσι το θεσμικό όργανο- ταυτόχρονα επιτελικό κέντρο και εκτελεστικό βραχίονα- που ήταν απαραίτητο για τον εμπλουτισμό και την αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, για την “επανίδρυση” του ελληνικού τουρισμού με πιο σύγχρονους όρους και ποιοτικότερες προδιαγραφές». Στη χθεσινή συνέντευξη, τέλος, παρέστη και πήρε τον λόγο και ο δήμαρχος Παλαιάς Επιδαύρου κ. Νίκος Γεώργας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk