Για δεύτερη χρονιά πραγματοποιείται στην Πάρο το «Νέο Συμπόσιο» που διοργανώνουν το Διεθνές Πρόγραμμα Συγγραφέων (Ιnternational Writing Ρrogram) του Πανεπιστημίου της Αϊόβας σε συνεργασία με το Ιδρυμα Fulbright στην Ελλάδα. Το συμπόσιο πραγματοποιείται με επιδότηση του τμήματος Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με το ΕΚΕΜΕΛ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου), την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και τον Δήμο της Πάρου. Το διευθύνουν ο γνωστός ποιητής και πεζογράφος Κρίστοφερ Μέριλ (το βιβλίο του Ταξίδι στον Αθω έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο), επικεφαλής του Διεθνούς Προγράμματος Συγγραφέων και η κυρία Αρτεμις Α.Ζενέτου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα.

Και τα δύο Ιδρύματα έχουν μακρά δημοκρατική παράδοση και οι δεσμοί τους με την Ελλάδα χρονολογούνται από ετών. Οι ακαδημαϊκοί δεσμοί πολλών ελλήνων επιστημόνων με το Ιδρυμα Fulbright, το οποίο εξακολουθεί ανελλιπώς να χορηγεί υποτροφίες σε έλληνες επιστήμονες για μεταπτυχιακές σπουδές στις ΗΠΑ, είναι ιδιαιτέρως στενοί, ενώ στο Διεθνές Πρόγραμμα Συγγραφέων του Πανεπιστημίου της Αϊόβας, γνωστό για τις δημοκρατικές και ριζοσπαστικές του παραδόσεις, έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς ορισμένοι από τους γνωστότερους έλληνες ποιητές και πεζογράφους. Οι δεσμοί του Διεθνούς Προγράμματος Συγγραφέων με την Ελλάδα από πέρυσι, που διεξήχθη το πρώτο συμπόσιο, έχουν γίνει στενότεροι, αφού για συμβολικούς- και όχι μόνο- λόγους μεταφέρεται στη χώρα μας ένα τμήμα της διεθνούς δραστηριότητάς του. Ο διεθνής χαρακτήρας του συμποσίου στοχεύει στην επικοινωνία ανάμεσα σε συγγραφείς και διανοούμενους από όλον τον κόσμο, στην ανταλλαγή πολιτιστικών και κοινωνικών εμπειριών σε πολλά και ποικίλα επίπεδα και στην αλληλεπίδραση ιδεών τόσο στο ατομικό όσο και στο συλλογικό επίπεδο. Κύρια γνωρίσματα και στόχοι αυτής της ετήσιας συνάντησης, που αντανακλά και το πνεύμα του Διεθνούς Προγράμματος Συγγραφέων, είναι η απλότητα, η ευρηματικότητα, η ανάπτυξη και η θεώρηση πεδίων της σκέψης και της ευαισθησίας μέσα από ποικίλα πολιτισμικά υπόβαθρα, όπως και η καλλιέργεια μακροχρόνιων ει δυνατόν πνευματικών δεσμών ανάμεσα στους συγγραφείς και στους διανοούμενους που συμμετέχουν. Ετσι, ενώ το θέμα του κάθε συμποσίου είναι συγκεκριμένο, ο κάθε ένας από τους συμμετέχοντες το αναπτύσσει με βάση το ατομικό του σκεπτικό και το κοινωνικό, πνευματικό και πολιτισμικό υπόβαθρο από το οποίο προέρχεται.

Το θέμα του εφετινού συμποσίου, που άρχισε χθες και διεξάγεται στο Σπίτι της Λογοτεχνίας στο χωριό Λεύκες, είναι η Δικαιοσύνη. Από τα ονόματα των συμμετεχόντων συμπεραίνει κανείς ότι επί πλέον στόχος είναι να συζητήσουν για ένα αγαθό που το στερούνται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, για τις επιπτώσεις που έχει η έλλειψή του στην παγκόσμια κοινωνία και στην κοινωνία των πολιτών, όχι μόνο στον Τρίτο αλλά και στον Πρώτο Κόσμο, ο οποίος έχει μεγάλες ευθύνες για τις αδικίες πάσης μορφής που ταλαιπωρούν τον υπόλοιπο πλανήτη. Και βέβαια να αναλυθούν τα ηθικά, αλλά και τα αισθητικά διλήμματα που τίθενται μπροστά στον συγγραφέα και στον σκεπτόμενο όταν μπορεί μεν ο ίδιος να μην αδικεί, αλλά έχει χρέος όχι μόνο να καταδικάσει, αλλά και να εμποδίσει στο μέτρο των δυνάμεών του την αδικία.