Ετοιμο σε πέντε μήνες το Νέο Μουσείο Νικόπολης

Δώδεκα χρόνια απαιτήθηκαν τελικά για να κατασκευαστεί το Νέο Μουσείο Νικόπολης, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο σε πέντε μήνες με το κόστος να ανέρχεται σε 1,4 εκατ. ευρώ. Η μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη. Το κτίριο του μουσείου βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης της Πρέβεζας, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο. Περιλαμβάνει δύο κύριους εκθεσιακούς χώρους εκ των οποίων ο καθένας έχει εμβαδόν 200 τ.

Ετοιμο σε πέντε μήνες  το Νέο Μουσείο Νικόπολης | tovima.gr

Δώδεκα χρόνια απαιτήθηκαν τελικά για να κατασκευαστεί το Νέο Μουσείο Νικόπολης, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο σε πέντε μήνες με το κόστος να ανέρχεται σε 1,4 εκατ. ευρώ. Η μουσειολογική-μουσειογραφική μελέτη εγκρίθηκε στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου την περασμένη Τρίτη. Το κτίριο του μουσείου βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πόλης της Πρέβεζας, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον αρχαιολογικό χώρο. Περιλαμβάνει δύο κύριους εκθεσιακούς χώρους εκ των οποίων ο καθένας έχει εμβαδόν 200 τ.μ., αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, χώρους διοίκησης, εργαστήρια συντήρησης, αποθηκευτικούς χώρους και χώρους εξυπηρέτησης κοινού. Το νέο μουσείο κτίστηκε σε αντικατάσταση του μικρού κτιρίου το οποίο βρίσκεται εντός του αρχαιολογικού χώρου και είχε κατασκευαστεί στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 από τον Σ. Δάκαρη, ενώ η έκθεση της συλλογής αποπερατώθηκε από την Ιουλία Βοκοτοπούλου το 1969.

Η υλοποίηση του Νέου Μουσείου άρχισε το 1996 με χρηματοδότηση από το Β΄ ΚΠΣ κατόπιν αρχιτεκτονικού διαγωνισμού. Κατά το διάστημα της διετίας 1999-2000 κατασκευάστηκε κτίριο συνολικής επιφανείας 2.150

τ.μ., το οποίο όμως εγκαταλείφθηκε το 2001 από την κατασκευάστρια εταιρεία. Υστερα από συμπληρωματικές οικοδομικές και ηλεκτρολογικές εργασίες το κτίριο παραδόθηκε το καλοκαίρι του 2006 στη νεοσύστατη ΛΓ΄ ΕΠΚΑ Αρτας- Πρέβεζας.

Σκοπός της σχεδιαζόμενης έκθεσης είναι να συνδέσει το μουσείο με τα μνημεία που σώζονται στον αρχαιολογικό χώρο, να προβάλει την εξέλιξη της πόλης στη διάρκεια του χρόνου καθώς και την πολύ σημαντική θέση της ανάμεσα σε δύο αυτοκρατορίες και δύο πρωτεύουσες (Ρώμη- Κωνσταντινούπολη).

Στο πλαίσιο αυτό στην πρώτη αίθουσα παρουσιάζεται η γένεση και η πορεία της πόλης στον χρόνο, στη δεύτερη η καθημερινότητα και προβάλλονται επί μέρους πτυχές της κοινωνίας. Η περιήγηση ολοκληρώνεται με αναφορές στην παρακμή της πόλης τη μεσαιωνική εποχή και στην εκ νέου ανακάλυψή της από ξένους περιηγητές (15ος-19ος αιώνας) και τις πρώτες προσπάθειες της αρχαιολογικής σκαπάνης στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk