Επιτροπή θα εκτιμήσει αρχαία κατασχεθέντα στην οδό Τριπόδων

Επιστημονική επιτροπή, η οποία ορίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα εκτιμήσει τα κατασχεθέντα αρχαία που βρέθηκαν στα χέρια του Κωνσταντίνου Καρρά, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για 134 αντικείμενα, εννέα νομίσματα και ένα δακτυλίδι με σφραγιδόλιθο, τα οποία κατέσχεσε το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αθηνών στις 7 και 8 Απριλίου, αντιστοίχως, μετά τη διενέργεια ελέγχου στην οικία του κ.

Επιτροπή θα εκτιμήσει αρχαία  κατασχεθέντα στην οδό Τριπόδων | tovima.gr

Επιστημονική επιτροπή, η οποία ορίστηκε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, θα εκτιμήσει τα κατασχεθέντα αρχαία που βρέθηκαν στα χέρια του Κωνσταντίνου Καρρά, προέδρου της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Πρόκειται για 134 αντικείμενα, εννέα νομίσματα και ένα δακτυλίδι με σφραγιδόλιθο, τα οποία κατέσχεσε το Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Ασφάλειας Αθηνών στις 7 και 8 Απριλίου, αντιστοίχως, μετά τη διενέργεια ελέγχου στην οικία του κ. Καρρά, αλλά και στο κτίριο της εταιρείας (Πρυτανείου 19 και Τριπόδων 28, αντιστοίχως) στην Πλάκα.

Συγκεκριμένα τα αντικείμενα είναι: μαρμάρινα τμήματα κρανοφόρου κεφαλής, κιονίσκου, ολόγλυφου αγάλματος, κιονοκράνων μεταξύ των οποίων και ενός ιωνικού, αρχιτεκτονικών μελών, ταφικού κιονίσκου με ανάγλυφη διακόσμηση, αναθηματικής ή επιτύμβιας στήλης, ιωνικού κίονα, κιονίσκου με ανάγλυφη φυτική διακόσμηση, αρχιτεκτονικό μέλος ανωδομής κτιρίου, ανωφλίου, ένα ιγδίο, λεκάνη κρήνης. Επίσης, τρία γλυπτά, ένα λίθινο αρχιτεκτονικό μέλος, τρεις εικόνες, δύο αντικείμενα μικροτεχνίας, ένα βιβλίο, ένα γυάλινο αγγείο, μία λήκυθος σωζόμενη ως τον λαιμό, ακέραιοι πήλινοι αρύβαλλοι με γραπτή διακόσμηση, αλλά και τμήματα αρυβάλλων, ένα πήλινο εξάλειπτρο με λαβή, πήλινο μελαμβαφές ληκύθιο και ένα τμήμα άλλου ληκυθίου, πήλινος λίχνος, μελαμβαφής πήλινη πυξίδα και, τέλος, 92 μαρμάρινα θραύσματα μερικά από τα οποία έχουν μεγάλο όγκο. Τα τρία από αυτά άλ λωστε παρέμειναν στην αυλή του κτιρίου, λόγω ακριβώς του όγκου τους.

Οπως έγινε γνωστό, η Α Δ Εφορεία Αρχαιοτήτων είχε πραγματοποιήσει ανασκαφή στο κτίριο της οδού Τριπόδων το 1984 και το 1989, όταν αποκαλύφθηκαν αναλημματικός τοίχος, δύο πήλινα πιθάρια, τμήμα της αρχαίας οδού Τριπόδων, η βάση χορηγικού μνημείου και δύο πρόχειρες κατασκευές της Βυζαντινής εποχής. Αυτά τα αρχαία, με απόφαση του ΥΠΠΟ, αναδείχθηκαν μέσα στο κτίριο. Οπως φαίνεται όμως υπήρξαν και άλλα 22 θραύσματα αρχαίων γλυπτών και αρχιτεκτονικών μελών τα οποία μεταφέρθηκαν στις αποθήκες της Εφορείας, ενώ ορισμένα(;) έμειναν στη θέση τους ύστερα από επιθυμία της Εταιρείας. Σχετικό αίτημα της Ελληνικής Εταιρείας για άδεια κατοχής αρχαίων δεν υπάρχει- ο κ. Καρράς είναι πάντως νόμιμος συλλέκτης εικόνων-, ενδέχεται όμως να υπήρχε προφορική συναίνεση για αυτά τα αντικείμενα. Από την άλλη, όπως λέει η Α΄ Εφορεία, στις ελάχιστες περιπτώσεις που παραμένουν σε ιδιώτες αρχαία, αυτά είναι πολύ λίγα και δεν φέρουν διάκοσμο. Ετσι, ο αριθμός των 92 θραυσμάτων θεωρείται υπερβολικός.

Ηδη πάντως τα έξι από τα νομίσματα που εμπίπτουν στις διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου και το δακτυλίδι εκτιμήθηκαν από το Νομισματικό Μουσείο στα 650 ευρώ. Για τα λοιπά θα κρίνει επιτροπή αποτελούμενη από τους αρχαιολόγους κ. Δημήτρη Κωνστάντιο, διευθυντή του Βυζαντινού Μουσείου, κυρία Σταματία Ελευθεράτου και την κυρία Ιωάννα Μέννενγκα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk