Επαναπατρίζεται το «θραύσμα του Παλέρμο»

Με την επιστροφή του «θραύσματος του Παλέρμο» που βρίσκεται στη Σικελία και ανήκει στον ναό του Παρθενώνα επισφραγίζεται η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας- Ιταλίας στον τομέα του πολιτισμού, ιδίως στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών σε συνάντησή τους στη Ρώμη. «Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στον πολιτισμό με ανταλλαγές,κοινές δράσεις και υπογράφοντας ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα εξειδικεύει τις διάφορες δραστηριότητες.

Επαναπατρίζεται  το «θραύσμα του Παλέρμο» | tovima.gr

Με την επιστροφή του «θραύσματος του Παλέρμο» που βρίσκεται στη Σικελία και ανήκει στον ναό του Παρθενώνα επισφραγίζεται η ενίσχυση των σχέσεων Ελλάδας- Ιταλίας στον τομέα του πολιτισμού, ιδίως στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, στην οποία συμφώνησαν χθες οι υπουργοί Πολιτισμού των δύο χωρών σε συνάντησή τους στη Ρώμη. «Συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις στον πολιτισμό με ανταλλαγές,κοινές δράσεις και υπογράφοντας ένα μνημόνιο συνεργασίας που θα εξειδικεύει τις διάφορες δραστηριότητες.Θα συντονίσουμε τις προσπάθειές μας σε ένα κοινό μέτωπογια να προστατέψουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά.Με στόχο να επιστραφούν στη γενέτειρά τους όλα τα αρχαία αντικείμενα που έχουν κλαπεί από τους αρχαιοκαπήλους» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Μιχάλης Λιάπης. Oέλληνας υπουργός ανακοίνωσε επίσης την ίδρυση ελληνικής αρχαιολογικής σχολής στη Ρώμη, η οποία θα προχωρήσει σε ανασκαφές και θα στηρίξει την κοινή προσπάθεια για την προστασία των αρχαιοτήτων.

«Η συνεργασία μας θα αφορά τόσο τον τομέα της συντήρησης,της καταπολέμησης της αρχαιοκαπηλίας,όσο και άλλους τομείς,όπως η μόδα και η προβολή όλων των σύγχρονων καλλιτεχνών» δήλωσε από την πλευρά του ο ιταλός υπουργός Πολιτισμού Σάντρο Μπόντι, ο οποίος- έπειτα από πρόσκληση του κ. Λιάπη- πρόκειται να έλθει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για να συνοδεύσει τον ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο και να επισκεφθεί το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε ό,τι αφορά τον «σύγχρονο πολιτισμό», στον τομέα του θεάτρου, των εικαστικών και του κινηματογράφου.

Πριν από τη συνάντησή του με τον ιταλό ομόλογό του ο κ. Λιάπης επισκέφθηκε την έδρα του ειδικού σώματος των καραμπινιέρων για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας και ενημερώθηκε για τη δράση του. Πρόκειται για σώμα που συστάθηκε το 1969 και το απαρτίζουν σήμερα 300 καραμπινιέροι, οι οποίοι υπάγονται στο ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού. Από τη δημιουργία του ως σήμερα έχει προχωρήσει στην κατάσχεση 2.771.000 κλεμμένων ή παράνομα αποκτημένων έργων τέχνης και αρχαίων αντικειμένων. Τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει επίσκεψη ελλήνων ειδικών. Ενα επιπλέον βήμα θα είναι η δημιουργία μιας «κοινής ελληνοϊταλικής τράπεζας δεδομένων» για να μπορεί αυτόματα η μία χώρα να ενημερώνει την άλλη.

Χθες το βράδυ ο κ. Λιάπης θα παρίστατο στην τελετή απονομής του διεθνούς βραβείου «Ρώμη» στην Ειρήνη Παπά, στο αρχαίο θέατρο της Οστια Αντίκα, το πρώτο λιμάνι της Αιώνιας Πόλης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk