«Ενιαίος» Μαρκόπουλος στην Τέμενο

Αρχισε χθες για να ολοκληρωθεί αύριο η παγκόσμια πρώτη προβολή των ενοτήτων ΙΙΙ, ΙV, V του έργου «Ενιαίος» του ελληνικής καταγωγής αμερικανού πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Γκρέγκορι Τζ. Μαρκόπουλου (1928-1992), ενός από τους πλέον χαρακτηριστικούς και γνήσιους εκπροσώπους της πειραματικής έκφρασης. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην Τέμενο, κοντά στη Λυσσαρέα της Αρκαδίας, σε συνέχεια της πρεμιέρας των ενοτήτων Ι και ΙΙ, που πραγματοποιήθηκε στην ίδια τοποθεσία το 2004. …

Αρχισε χθες για να ολοκληρωθεί αύριο η παγκόσμια πρώτη προβολή των ενοτήτων ΙΙΙ, ΙV, V του έργου «Ενιαίος» του ελληνικής καταγωγής αμερικανού πρωτοπόρου κινηματογραφιστή Γκρέγκορι Τζ. Μαρκόπουλου (1928-1992), ενός από τους πλέον χαρακτηριστικούς και γνήσιους εκπροσώπους της πειραματικής έκφρασης. Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στην Τέμενο, κοντά στη Λυσσαρέα της Αρκαδίας, σε συνέχεια της πρεμιέρας των ενοτήτων Ι και ΙΙ, που πραγματοποιήθηκε στην ίδια τοποθεσία το 2004. Ο συγκεκριμένος χώρος αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και εκπλήρωσης του κινηματογραφικού οράματος του Μαρκόπουλου, ο οποίος το 1980 διοργάνωσε πρώτη φορά στην Ελλάδα την εκδήλωση «Τέμενος», πάντα στη Λυσσαρέα, τόπο καταγωγής του σκηνοθέτη. Ως και το 1986 η εκδήλωση γινόταν κάθε χρόνο, αν και η ενημέρωση από τον Τύπο ήταν μηδαμινή, με αποτέλεσμα το έργο του Μαρκόπουλου να μη γίνει ποτέ γνωστό στη χώρα μας.

Κάτι που ισχύει και για το εξωτερικό. Η απομόνωση και η εκρίζωση του ομοφυλόφιλου γιου αλλοδαπών στην πελώρια ενδοχώρα της Αμερικής (γεννήθηκε στο Οχάιο) υπήρξαν σημαντικές για την αισθητική εξέλιξη του Μαρκόπουλου, ο οποίος αντιλαμβανόταν τον κόσμο ως «στοίβα αποσπασμάτων» και διαισθανόταν τη ζωή ως «διηνεκή εξορία». Εχοντας αποσύρει τις ταινίες του από τις αμερικανικές ταινιοθήκες και τη διανομή (ενδεικτικοί τίτλοι «Ρsyche», «Du Sang, de la volupti, et de la mort», «Τhe Dead Οnes»), ο Μαρκόπουλος ως τον θάνατό του, το 1992, απομονώθηκε από τον κόσμο και ως αυθεντικός ανεξάρτητος δημιουργός αφοσιώθηκε μαζί με τονσκηνοθέτη- παραγωγό Ρόμπερτ Μπίβερς στη δημιουργία 22 κύκλων 100 ταινιών συνολικής διάρκειας 80 ωρών. Ετσι προέκυψε ο γενικός τίτλος «Ενιαίος».

Κάθε κύκλος αποτελεί επιλογή και σύνθεση ενοτήτων εικόνων, με συνάφεια μεταξύ τους, τόσο από το πρώιμο όσο και από το ύστερο έργο του σκηνοθέτη, σύμφωνα με τον οποίο «πρόκειται για αποκρυστάλλωση του χρόνου,μια αποκρυστάλλωση μέσα στον χρόνο».

Χάρη στην αποφασιστικότητα του Μπίβερς, κληρονόμου του έργου του Μαρκόπουλου, το όραμα του τελευταίου δεν έπαψε ποτέ να αναβιώνει. Είναι ιδιαιτέρως συγκινητικό το γεγονός ότι ο ίδιος ο Μαρκόπουλος δεν είδε ποτέ τον «Ενιαίο» στην ολοκληρωμένη (από τον Μπίβερς) μορφή του. Οι προβολές του «Ενιαίος» αρχίζουν με τη δύση του ηλίου γύρω στις 21.30-22.00 και συνεχίζονται κάτω από τον νυχτερινό ουρανό και την πορεία των αστερισμών στο στερέωμα περίπου ως τη 1.00 το πρωί. Η μετακίνηση μεταξύ του χώρου προβολής στη Λυσσαρέα και του χώρου διαμονής στα λουτρά Ηραίας πραγματοποιείται με ειδικά ναυλωμένα λεωφορεία της Νομαρχίας, τα οποία ξεκινούν στις 19.00.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk