Π ρώτη φορά παγκοσμίως θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη 29 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το έργο των Γιαν Φαμπρκαι Βόλφγκανγκ Ριμ«Ι am a mistake». Οπως τονίστηκε χθες στη συνέντευξη Τύπου που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής, το «Είμαι ένα λάθος» γεννήθηκε από ένα πρωτότυπο κείμενο του Γιαν Φαμπρ αφιερωμένο σε δύο εμβληματικούς οραματιστές του σουρεαλισμού, τον Λουίς Μπουνιουέλ και τον Αντονέν Αρτό, κείμενο που αποφάσισε να μεταφέρει ο ίδιος ο Φαμπρ στη σκηνή. Το κείμενο είναι ένας παραληρηματικός μονόλογος που εξελίσσεται εν τέλει σε αντικομφορμιστικό μανιφέστο του δικαιώματος στο σφάλμα μέσα από εξομολογήσεις και διαμαρτυρίες: «Είμαι πιστός στην απόλαυση που προσπαθεί να με σκοτώσει» δηλώνει ο Γιαν Φαμπρ περιφερόμενος επάνω στη σκηνή χωρίς ενοχές με ένα τσιγάρο στο χέρι και οδεύοντας αμετανόητος προς την αυτοκαταστροφή. «Είμαι ένα λάθος» συνεχίζει «γιατί διαμορφώνω τη ζωή και τη δουλειά μου οργανικά, κατά την προσωπική κρίση μου, δίχως να νοιάζομαι τι πρέπει να κάνει ή να λέει κανείς».

Πρόκειται για σύνθετο θέαμα μουσικής, χορού και εικόνας, όπου ο διάσημος φλαμανδός καλλιτέχνης υπογράφει τα κείμενα, τη χορογραφία, τα σκηνικά και τη σκηνοθεσία, ενώ τη μουσική ο Βόλφγκανγκ Ριμ και τα φιλμ η Σαντάλ Ακερμαν. Την παράσταση έχει παραγάγει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ΕCΗΟ), με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Culture 2000), του Μουσικού Ιδρύματος Εrnst von Siemens και της Ηet Concertgebouw του Αμστερνταμ. Ηαθηναϊκή παρουσίαση του έργου σηματοδοτεί ταυτόχρονα την έναρξη της πανευρωπαϊκής περιοδείας του, τους δύο επόμενους μήνες, στη Βιέννη, στο Αμστερνταμ, στο Μπέρμιγχαμ, στο Λουξεμβούργο, στις Βρυξέλλες, στην Κολωνία και στο Παρίσι.

Την επομένη της παράστασης θα εγκαινιαστεί ατομική έκθεση του Φαμπρ στην αίθουσα τέχνης Α.Δ. Πρόκειται για την τρίτη του έκθεση (έχει εκθέσει ξανά στον ίδιο χώρο το 2000 και το 2004-05), η οποία περιλαμβάνει περίπου σαράντα σχέδια από τη σειρά «Βody liquid drawings» και τρία γλυπτά, ένα εκ των οποίων παρουσιάζεται για πρώτη φορά διεθνώς. Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 19 Ιανουαρίου 2008.

Πολυσχιδής και παραγωγικός
Γεννημένος στην Αμβέρσα το 1958, ο Γιαν Φαμπρ είναι ένας από τους πιο πολυσχιδείς και παραγωγικούς καλλιτέχνες της εποχής μας. Ο ίδιος έχει συνοψίσει τις διάφορες πλευρές του έργου του με τη φράση: «Ζω (σ)το θέατρό μου και πεθαίνω (σ)τα σχέδιά μου». Εχει παρουσιάσει σχέδια, γλυπτά, κατασκευές και εγκαταστάσεις σε εκθέσεις στην Αμβέρσα, στο Στρασβούργο, στο Παρίσι, στη Ρώμη, στη Γένοβα, στο Μόναχο, στο Ντύσελντορφ, στη Βιέννη, στη Ζυρίχη, στο Μπρίστολ, στο Μπαθ, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη και αλλού. Εχει επίσης εργαστεί ως χορογράφος, σκηνογράφος και σκηνοθέτης για το θέατρο και την όπερα, έχει γράψει θεατρικά έργα και έχει σκηνοθετήσει ταινίες. Εχει συμμετάσχει σε πολλές σημαντικές διεθνείς διοργανώσεις, όπως η Μπιενάλε της Βενετίας (εθνική συμμετοχή του Βελγίου το 1984 και ομαδικές εκθέσεις το 1990 και το 1997), η Μπιενάλε του Σάο Πάολο (1991), η Documenta 9 του Κάσελ (1992), η Μπιενάλε της Φλωρεντίας (1996), η Μπιενάλε της Λυών (2000), η Μπιενάλε της Βαλένθια (2001), η Μπιενάλε της Κωνσταντινούπολης (2001), Οutlook (2003-04) κ.ά.