Το εφετινό διεθνές βραβείο Βooker απονεμήθηκε στον 77χρονο νιγηριανό ποιητή και πεζογράφο Τσινούα Ατσέμπε, ο οποίος, σύμφωνα με τη νομπελίστα πεζογράφο Ναντίν Γκόρντιμερ, μέλος της τριμελούς κριτικής επιτροπής, «με το πρώιμο έργο του έγινε ο πατέρας της σύγχρονης αφρικανικής λογοτεχνίας» και το έργο αυτό «αποτελεί οργανικό τμήμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας».

Είναι το δεύτερο διεθνές Βooker που απονέμεται. Το πρώτο το είχε λάβει το 2005 ο Ισμαήλ Κανταρέ. Το βραβείο απονέμεται κάθε δύο χρόνια «σε ζώντα συγγραφέα ο οποίος έχει συμβάλει σημαντικά στην παγκόσμια λογοτεχνία» και συνοδεύεται από το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 118.000 δολαρίων.

Η μεγαλύτερη επιτυχία του Ατσέμπε- ακόμη και σήμερα το σημαντικότερο μυθιστόρημά του, το οποίο πούλησε πάνω από 10.000.000 αντίτυπα σε όλον τον κόσμο- είναι το Τhings Fall Αpart, που εκδόθηκε το 1958. (Στα ελληνικά κυκλοφόρησε το 2003 με τίτλο Τα πάντα γίνονται κομμάτια από τις εκδόσεις Λιβάνη.) Ακολούθησαν έκτοτε άλλα πέντε μυθιστορήματα.

Το 1990 ο Ατσέμπε έμεινε παράλυτος από τη μέση και κάτω εξαιτίας αυτοκινητικού ατυχήματος. Ο συγγραφέας είναι μία από τις πλέον θαρραλέες προσωπικότητες της Μαύρης Ηπείρου. Εφέτος, λ.χ., πριν από τις εκλογές για το κοινοβούλιο και την Προεδρία της Δημοκρατίας στη Νιγηρία κατηγόρησε τον πρόεδρο της χώρας Ολουσεγκούν Ομπασάνιο ότι «οδήγησε τη Νιγηρία τόσο χαμηλά όσο ποτέ».