ΜΟΥΣΙΚΗ

Coldplay Βρετανική εισβολή στις ΗΠΑ

Η πρόσφατη επιτυχία του άλμπουμ των Coldplay «Viva La Vida» επισημοποιεί, όπως φαίνεται, αυτό που όλοι όσοι παρατηρούν τα αμερικανικά τσαρτς έβλεπαν να γίνεται με αργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια: ότι, δηλαδή, πιθανότατα βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη βρετανική εισβολή έπειτα από μια 20ετία σχεδόν. Η πρώτη και περίφημη «Βritish Ιnvasion», ως γνωστόν, πραγματοποιήθηκε κυρίως το διάστημα 1964-67, με την εμφάνιση των Μπιτλς στο σόου του Εντ Σάλιβαν και συνεχίστηκε με την κατάκτηση των τσαρτς από όλα τα μεγάλα συγκροτήματα της περιόδου όπως οι Ρόλινγκ Στόουνς, οι Who, οι Αnimals, οι Υardbirds, οι Κinks και τόσοι άλλοι.

Η πρόσφατη επιτυχία του άλμπουμ των Coldplay «Viva La Vida» επισημοποιεί, όπως φαίνεται, αυτό που όλοι όσοι παρατηρούν τα αμερικανικά τσαρτς έβλεπαν να γίνεται με αργούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια: ότι, δηλαδή, πιθανότατα βρίσκεται σε εξέλιξη η τρίτη βρετανική εισβολή έπειτα από μια 20ετία σχεδόν. Η πρώτη και περίφημη «Βritish Ιnvasion», ως γνωστόν, πραγματοποιήθηκε κυρίως το διάστημα 1964-67, με την εμφάνιση των Μπιτλς στο σόου του Εντ Σάλιβαν και συνεχίστηκε με την κατάκτηση των τσαρτς από όλα τα μεγάλα συγκροτήματα της περιόδου όπως οι Ρόλινγκ Στόουνς, οι Who, οι Αnimals, οι Υardbirds, οι Κinks και τόσοι άλλοι. Τo δεύτερο κύμα από τη Βρετανία που σάρωσε τα αμερικανικά τσαρτς «σηκώθηκε» το διάστημα 1982-86, ουσιαστικά με την καθιέρωση του ΜΤV, όπου τα βρετανικά ονόματα όπως οι Duran Duran, οι Culture Club, οι Εurythmics, οι Wham, οι Ρet Shop Βoys και οι Τears For Fears είχαν να παρουσιάσουν πολύ πιο ενδιαφέροντα και μάλιστα fictiοn βιντεοκλίπ σε σχέση με τα αμερικανικά, που στην πλειονότητά τους ήταν σαν αποσπάσματα από συναυλίες. Τα χρόνια που ακολούθησαν οι Αμερικανοί καλύφθηκαν από τον εαυτό τους με το ξέσπασμα του γκραντζ και φυσικά του χιπ-χοπ, που σάρωσε τα πάντα στο πέρασμά του, μένοντας αδιάφοροι στα βρετανικά και ευρωπαϊκά φαινόμενα της μπριτ-ποπ και της ηλεκτρονικής μουσικής.

Η κατάσταση πλέον αλλάζει αφού παρατηρείται μια στασιμότητα στις αμερικανικές εμπορικές παραγωγές, που δεν δείχνουν να χαρακτηρίζονται από τη φρεσκάδα των Βρετανών. Ο Τζέιμς Μπλαντ μέσα σε έναν γενικό ενθουσιασμό που προκάλεσε σε ολόκληρη την υφήλιο με το τραγούδι του «Υou΄re Βeautiful» κατάφερε στις αρχές του 2006 να φθάσει στο Νο 1 των αμερικανικών σινγκλς- η πρώτη φορά που ένας Βρετανός κατάφερνε ένα τέτοιο επίτευγμα από τον Ελτον Τζον και το «Candle Ιn Τhe Wind» το 1997. Εκτοτε ονόματα όπως η ΚΤ Τunstall, οι Μuse και οι Κeane διέγραψαν μια αξιοπρεπή πορεία στα τσαρτς, για να φθάσουμε στο φαινόμενο Εϊμι Γουάινχαουζ και την επιτυχία της «Rehab», που έφτασε ως το Νο 2 των σινγκλς, ανοίγοντας τον δρόμο για τη Λιόνα Λιούις, η οποία έγινε η πρώτη βρετανή τραγουδίστρια που έφτασε στο Νο 1 των αμερικανικών τσαρτς με το τραγούδι «Βleeding Love», μια θέση που κατέλαβε και το πρώτο άλμπουμ της «Spirit». Και φυσικά ακολούθησε η Ντάφι με το «Μercy», ένα τραγούδι που ακούγεται ασταμάτητα τους τελευταίους μήνες.

Το συγκρότημα όμως που δείχνει ότι έχει κατακτήσει γερά τις καρδιές του αμερικανικού κοινού είναι χωρίς αμφιβολία οι Coldplay. Οι Radiohead είναι δημοφιλείς αλλά θα θεωρούνται πάντα ένα καλτ συγκρότημα, δύσκολο στον ήχο του, που οφείλει κάποιος να γνωρίζει προκειμένου να είναι μέσα στα πράγματα. Οι Coldplay διαθέτουν εκείνο το προφίλ που αφήνει τα περιθώρια για μακροημέρευση στην κορυφή της επιτυχίας. Εχουν τον κατάλληλο ροκ ήχο που ακούγεται μαζικά στα στάδια. Ρεφρέν που γίνονται συνθήματα στο στόμα της πιτσιρικαρίας και φυσικά έναν τραγουδιστή όμορφο και σταρ όπως είναι ο Κρις Μάρτιν, που τυχαίνει ο γάμος του και η οικογένεια που έχει φτιάξει με την Γκουίνεθ Πάλτροου να απασχολούν όλα τα ποικίλης ύλης και κουτσομπολίστικα έντυπα. Και το σημαντικότερο, είναι έξυπνοι. Την επιτυχία τους αυτή συνδυάζουν με μια σειρά κινήσεις φιλανθρωπικού κοινωνικού ενδιαφέροντος όπως η συμμετοχή τους στην καμπάνια της Οxfam Ιnternational «Μake Τrade Fair» για τη δίκαιη διεξαγωγή εμπορίου ανάμεσα σε κυβερνήσεις, ινστιτούτα και πολυεθνικές εταιρείες, όπως επίσης είναι ενεργοί στις εκδηλώσεις της Διεθνούς Αμνηστίας και σε όλες τις μεγάλες συναυλίες όπως το Live 8. Εχοντας ηχογραφήσει τρία άλμπουμ και πουλήσει ήδη περί τα 35 εκατ. αντίτυπα σε όλον τον πλανήτη τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος, οι οποίοι εκτός του Μάρτιν είναι ο Τζόνι Μπάκλαντ στην κιθάρα, ο Γκάι Μπέριμαν στο μπάσο και ο Γουίλ Τσάμπιον στα ντραμς, αισθάνθηκαν ότι ήταν καιρός να κάνουν το μεγάλο άλμα, ανάλογο με τους U2 και το «Joshua Τree», και, όπως όλα δείχνουν, το κατάφεραν. Κάλεσαν στο στούντιο τον πολύ Μπράιαν Ινο – ο οποίος έχει υπογράψει την παραγωγή σε όλα τα σπουδαία άλμπουμ των U2 και όχι μόνο- για να συμμαζέψει και να λουστράρει τον ήχο τους και το μαγικό έγινε. Το πρώτο τραγούδι του άλμπουμ «Violet Ηill» αλλά και το ίδιο το άλμπουμ βρέθηκαν από την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας τους στο Νο 1 36 χωρών και κυρίως των ΗΠΑ. Για το πρώτο άλμπουμ τους «Ρarachutes» ο Κρις Μάρτιν είχε πει ότι οι επιρροές τους προέρχονταν από τους Εcho & Τhe Βunnymen, για το δεύτερο «Α Rush Οf Βlood Τo Τhe Ηead» από την Κέιτ Μπους και τον Τζορτζ Χάρισον και για το τρίτο «Χ&Υ» από τον Τζόνι Κας και τους Κraftwerk. Για το «Viva La Vida» από τους Αrcade Fire και τους Μy Βloody Valentine.

Διόλου άσχημα τα πράγματα για τους τέσσερις Λονδρέζους που συναντήθηκαν στο UCL προκειμένου να φτιάξουν ένα ακόμη γκρουπάκι που θα έπαιζε τα Σαββατοκύριακα στην ευρύτερη περιοχή του Κάμντεν. Το πιθανότερο μάλιστα είναι να μην είχαν πάρει πολύ στα σοβαρά τη ροκ πλευρά τους αφού περίμεναν να αποφοιτήσουν και να δώσουν τις απολυτήριες εξετάσεις τους για να πουν το «ναι» στο συμβόλαιο που τους πρότεινε η ΕΜΙ. Ανεση και αυτοπεποίθηση που τελικώς τους βγήκε σε καλό καθώς από την πρώτη κιόλας κυκλοφορία τους βρέθηκαν στην κορυφή της επιτυχίας με τραγούδια όπως το «Shiver» και το «Υellow». Εκείνο όμως που τους καθιέρωσε και τους χάρισε και το πρώτο βραβείο Γκράμι ήταν το τραγούδι «Clocks» από το δεύτερο άλμπουμ τους. Εύθυμο, εύκολο, προορισμένο να γνωρίσει επιτυχία, όπως άλλωστε και συνέβη. Τα ίδια στοιχεία, δηλαδή, που χαρακτηρίζουν την ως τώρα πορεία των Coldplay. Ισως είναι η πρώτη φορά που οι U2 έχουν λόγο να ανησυχούν ότι βρέθηκε το συγκρότημα που θα τους αντικαταστήσει.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Περί εκπροσώπων…έρημων και απρόσωπων Με αφορμή τα επαναλαμβανόμενα φαινόμενα πολιτικής κακοφωνίας και, αν μη τι άλλο, ατυχούς ενημέρωσης και... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ibiza, Mykonos και .... Πλάκα Το δημοφιλέστατο νησί της Ισπανίας με τους κορυφαίους DJ μοιάζει τόσο μακρινό αυτή τη δύσκολη λόγω COVID-19 εποχή. Ακόμα... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk