«Τ α Μουσεία του Βατικανού: ένα παράθυρο της Αγίας Εδρας στον κόσμο» είναι ο τίτλος της διάλεξης που έδωσε χθες ο Φραντσέσκο Μπουρανέλι , γραμματέας της Επιτροπής του Ποντίφικα για τη Διαχείριση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Μέγαρο Μουσικής. Η διάλεξη εντάσσεται στο πρόγραμμα εκδηλώσεων Μegaron Ρlus, εμφανίζοντας, σύμφωνα με τους διοργανωτές, «επίγνωση της προσφοράς του Βατικανού στον πολιτισμό».

Ο κ. Μπουρανέλι στη διάλεξή του ανέπτυξε την έννοια του μουσείου ως θεσμού, την ιστορία του και τη συνεισφορά της Καθολικής Εκκλησίας και των προϊσταμένων της στη διαμόρφωσή του σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Συγκεκριμένα εντόπισε την απαρχή των Μουσείων του Βατικανού- ως πρώιμων σχηματισμών τουλάχιστον- στο 1506, όταν ανακαλύφθηκε στην Ιταλία το περίφημο σύμπλεγμα του Λαοκόοντα. Εχοντας συνεπώς πρόσφατα γιορτάσει την επέτειο των 500 χρόνων από τη χρονολογία αυτή, ο κ. Μπουρανέλι αναφέρθηκε στον δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων και στη σημασία τους για τη διαμόρφωση των ανθρώπινων κοινοτήτων και της αίσθησης ταυτότητας που τις χαρακτηρίζει.

Εχοντας προσκληθεί στις αρχές του τρέχοντος έτους από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ΄ να αναλάβει τη θέση αυτή για την προστασία και τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καθολικής Εκκλησίας, ο κ. Μπουρανέλι διαθέτει ήδη μεγάλη πείρα: ήδη διοικούσε, από το 1996, τα Μουσεία του Βατικανού, που πλέον υποδέχονται 4,5 εκατ. επισκέπτες τον χρόνο, όντας ο πρώτος μη κληρικός που κατέλαβε αυτή τη θέση. Με σπουδές Αρχαιολογίας και Ετρουσκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, έχει επίσης γράψει πολλά βιβλία με αναφορές στην αρχαιολογία και στα Μουσεία του Βατικανού, ενώ έχει επιμεληθεί αμέτρητους καταλόγους εκθέσεων, με πιο πρόσφατο τον κατάλογο με τον τίτλο «Βetween God and Μan: Αngels in Ιtalian Αrt» («Ανάμεσα στον Θεό και τον Ανθρωπο: Αγγελοι στην Ιταλική Τέχνη») για το Μississippi Μuseum of Αrt το 2007.

Αξιοσημείωτη ήταν, τέλος, η απάντηση του κ. Μπουρανέλι σε ερώτηση μέλους του κοινού σχετικά με την άποψή του για την επιστροφή έργων ή αρχαιολογικών θησαυρών στις χώρες όπου αρχικά ανήκαν. Ο κ. Μπουρανέλι απάντησε ότι πιθανώς είναι καιρός να σκεφτούμε τέτοιους θησαυρούς περισσότερο ως παγκόσμια κληρονομιά και λιγότερο από την άποψη της ιδιοκτησίας. Εν τούτοις συμπλήρωσε ότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη όχι μόνο η εποχή της απομάκρυνσης και οι συγκεκριμένες συνθήκες αλλά και ποιο θα ήταν τώρα το καλύτερο πλαίσιο θέασης τέτοιων έργων.

Ο σχεδιασμός και η παρουσίαση της εκδήλωσης έγινε από τον επίκουρο καθηγητή Ιστορίας και Θεωρίας της Αρχιτεκτονικής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ Ανδρέα Γιακουμακάτο. Η διάλεξη του Φραντσέσκο Μπουρανέλι πραγματοποιήθηκε με τη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης.