Ο Αλγερινός, πρώην στρατιωτικός, Μοχάμεντ Μουλεσεχούλ, γνωστός με το γυναικείο όνομα Γιασμίνα Χάντρα, ολοκληρώνει με τις Σειρήνες της Βαγδάτης την τριλογία του επάνω στο ζήτημα της αντιπαράθεσης Ανατολής και Δύσης. Το μυθιστόρημα διαδραματίζεται στο υπό αμερικανική κατοχή Ιράκ, όπου ο ήρωας, ένας νεαρός φιλήσυχος βεδουίνος, και ο δόκτωρ Τζαλάλ, υποστηρικτής της ισλαμικής Τζιχάντ και απολογητής του θρησκευτικού φανατισμού, εμπλέκονται σε μια οδυνηρή ιστορία εκδίκησης στη Βαγδάτη και στη Βηρυτό. Η ζωή του ήρωα στο χωριό Καφρ Καράμ, οι συνθήκες διαβίωσης, τα έθιμα και οι νοοτροπίες καταγράφονται από τον συγγραφέα με εντυπωσιακό τρόπο.


Οι οικογένειες ζουν ήρεμα ώσπου οι Αμερικανοί εισβάλλουν και ανατρέπουν τα πάντα. Καθοριστικός παράγοντας για τη μεταστροφή του νεαρού είναι η τερατώδης συμπεριφορά των εισβολέων που δεν σέβονται τις παραδόσεις της χώρας. Ασφαλώς ο Χάντρα είναι εχθρικός απέναντι στον Σαντάμ Χουσεΐν και το καθεστώς του: «Μια κουβέντα να ακουγόταν ύποπτη, κι όλη η οικογένεια εξοριζόταν· εκατόμβες και κρεμάλες έκαναν την εμφάνισή τους κάθε τρεις και λίγο». Ωστόσο με κανέναν τρόπο δεν επιχειρεί να δικαιολογήσει τα όσα τρομερά συμβαίνουν στο Ιράκ στο όνομα της απελευθέρωσής του από την τυραννία με την επίκληση των δυτικών αξιών.


Ενα εντελώς αταίριαστο ζευγάρι


Ο Τζορτζ Πελεκάνος εγκαταλείπει το θέμα της αντιπαράθεσης λευκών και μαύρων, καθώς και εκείνο του εγκλιματισμού των μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες, και καταπιάνεται με ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα: αυτό της εγκληματικότητας που ταλανίζει εδώ και χρόνια την αμερικανική κοινωνία. Το παρόν, όπως όλα τα μυθιστορήματα του συγγραφέα, διαδραματίζεται στην Ουάσιγκτον, στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της, τις άκρως επικίνδυνες για τους φιλήσυχους κατοίκους, εκεί όπου λευκοί και μαύροι αγωνίζονται για τη βιοπάλη, άτομα του κοινωνικού περιθωρίου, άνεργοι, αλκοολικοί, τοξικομανείς. Κεντρικοί ήρωες είναι δύο πρόσωπα, ο Λορέντζο Μπράουν, πρώην τρόφιμος των φυλακών, και η Ρέιτσελ Λόπες, αστυνομικίνα.


Εκείνος περιπολεί στους δρόμους της πόλης ως υπάλληλος ενός φιλοζωικού οργανισμού για να εντοπίσει κακοποιημένα σκυλιά και εκείνη ως επιτηρήτρια βοηθάει άτομα με βεβαρημένο ποινικό παρελθόν, όπως ο Λορέντζο, να εγκλιματιστούν στην κοινωνία. Η κοπέλα όμως έχει δύο πρόσωπα: την ημέρα είναι καλή Σαμαρείτισσα και τη νύχτα τριγυρίζει σε ύποπτα στέκια και μπαρ όπου καταναλώνει ποτά και ψάχνει για άντρες. Τελικά θα καταφέρουν να επιβιώσουν στην αμερικανική ζούγκλα; Τι τους επιφυλάσσει το μέλλον; Πρόκειται για ένα ενδιαφέρον μυθιστόρημα με πολλά στοιχεία νουάρ.


Το Εγκλημα και τιμωρία στο προσκήνιο. Ο Βρετανός Ρ. Ν. Μόρις χρησιμοποιεί ως ήρωα τον Πορφίρι Πετρόβιτς, τον ανακριτή που ανέλαβε την υπόθεση του φοιτητή Ρασκόλνικοφ, ο οποίος σκότωσε δύο ηλικιωμένες γυναίκες. Βρισκόμαστε στην Αγία Πετρούπολη τον χειμώνα του 1867, όταν σε ένα πάρκο ανακαλύπτονται δύο πτώματα. Το πρώτο, ενός νάνου, βρίσκεται σε μια βαλίτσα και έχει βαθιά πληγή στο κρανίο. Το δεύτερο είναι ενός χωρικού και κρέμεται από δέντρο. Ο Πετρόβιτς αναλαμβάνει την πρώτη του δολοφονία μετά τη γνωστή ιστορία του Ντοστογέφσκι και ασχολείται με την υπόθεση μιας νεαρής κοπέλας, της Λίλια, η οποία κατηγορείται ότι έκλεψε εκατό ρούβλια από κάποιον μεσόκοπο κύριο.


Ρ. Ν. Μόρις – Εγκλημα στην Αγία Πετρούπολη


Μετάφραση Εφη Φρυδά, Εκδόσεις Ψυχογιός, 2007, σελ. 440, τιμή 18,80 ευρώ


Τον Αύγουστο του 1968 έγινε στο Σικάγο το εθνικό συνέδριο των Δημοκρατικών, στο οποίο αναδείχθηκε υποψήφιος πρόεδρος ο Χάμφρεϊ, ο οποίος έμελλε να χάσει τις εκλογές από τον Νίξον των Ρεπουμπλικανών. Μέσα σε φορτισμένο κλίμα ο Μπίλι «Σμόκι» Ντάλτον, μαύρος ιδιωτικός ντετέκτιβ, ο οποίος βρισκόταν στο Μέμφις όταν δολοφονήθηκε ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, προσπαθεί να προστατεύσει τον δεκαετή Τζίμι που ήταν μάρτυρας του εγκλήματος. Ο Ντάλτον πιάνει δουλειά ως φύλακας στο ξενοδοχείο «Hilton», χώρο επικίνδυνο, αφού ο Ρόμπερτ Κένεντι είχε δολοφονηθεί από τον Σιρχάν Σιρχάν σε ένα παρόμοιο πολυτελές ξενοδοχείο, το «Ambassador».


Κρις Νέλσκοτ – Δωμάτια γεμάτα καπνό


Μετάφραση Αθανάσιος Ζάβαλος, Εκδόσεις Κέδρος, 2007, σελ. 432, τιμή 20 ευρώ


Η ιστορία αρχίζει με τη δραπέτευση ενός λιονταριού από ένα τσίρκο στο Μπουένος Αϊρες που αναστατώνει τους κατοίκους της πόλης. Κεντρικός ήρωας είναι ένα πορτοφολάς, τον οποίο προσεγγίζουν πράκτορες, πρώην οπαδοί του Στάλιν, βάζοντάς τον να κλέψει τα χαρτιά ενός περίεργου τύπου που αποδεικνύεται ναζιστής. Εδώ μπλέκονται αθώες και μη γυναίκες, καλοί και κακοί αστυνομικοί, καθώς και ένα ζευγάρι νεαρών αδελφών, οι οποίοι έχουν εντολή να ξεκαθαρίσουν την κοινωνία από τα παράσιτα αρχίζοντας από τους πορτοφολάδες. Στο μυθιστόρημα πρωταγωνιστούν η Ιστορία, η πολιτική, το τανγκό, η μουσική, ο έρωτας, μα κυρίως το Μπουένος Αϊρες, μια πόλη μεταναστών από κάθε χώρα της Ευρώπης.


Carlos Sampayo – Τη χρονιά που δραπέτευσε το λιοντάρι


Μετάφραση Αγγελική Βασιλάκου, Εκδόσεις Πόλις, 2007, σελ. 324, τιμή 16 ευρώ


Στο φανταστικό νησί Κομπ, στ’ ανοιχτά της Κορνουάλης, τόπο απομόνωσης και γαλήνης επώνυμων επιστημόνων και καλλιτεχνών, ο αστυνόμος Ανταμ Νταλγκλίς αναλαμβάνει την εξιχνίαση της δολοφονίας του διάσημου συγγραφέα Νέιθαν Ολιβερ. Γύρω από το θύμα κινούνται διάφορα πρόσωπα τα οποία έχουν πολλούς λόγους να επιθυμούν την εξόντωσή του. Υποπτοι είναι ο γιατρός, ο ιερέας, η χήρα, η γεροντοκόρη, ο μπάτλερ, η οικονόμος, αλλά και η κόρη του και ο γραμματέας του. Ποιος είναι ο δράστης; Η μεγάλη κυρία του αγγλικού αστυνομικού αφηγήματος, σε μεγάλα συγγραφικά κέφια, παρά την ηλικία της, έγραψε ένα έξοχο μυθιστόρημα που συγκρίνεται με τα καλύτερα δείγματα γραφής της Αγκαθα Κρίστι.


Π. Ντ. Τζέιμς – Ο φάρος


Μετάφραση Τούλα Τόλια, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2007, σελ. 480, τιμή 22 ευρώ


Ο Γουόλτερ Μόσλυ (Λος Αντζελες, 1952), αμερικανός συγγραφέας που κινείται στα χνάρια του Ρέιμοντ Τσάντλερ, γράφει νουάρ αφηγήματα. Ο ήρωάς του, ο Ιζυ Ρόουλινς, ένας μαύρος βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επίγονος του Φίλιπ Μάρλοου, όχι ιδιωτικός ντετέκτιβ αλλά απλός εργαζόμενος, εδώ πρωταγωνιστεί σε μια ιστορία που διαδραματίζεται το 1948 στην Πόλη των Αγγέλων. Του αναθέτουν να βρει μια εξαφανισμένη κοπέλα, τη Δάφνη, και μέχρι να το κατορθώσει οι νεκροί συσσωρεύονται γύρω του. Μνήμες από πολέμους και μάχες, ποίηση, δράση, σκοτεινιά, μοιραίες γυναίκες και κλοπές χρημάτων είναι τα στοιχεία που καθιστούν το παρόν ανάγνωσμα γοητευτικό.


Γουόλτερ Μόσλυ – Ο διάβολος με το γαλάζιο φόρεμα


Μετάφραση Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης, Εκδόσεις Πατάκη, 2007, σελ. 304, τιμή 16 ευρώ


Ο Ιαν Ράνκιν (1960) πιο επίκαιρος παρά ποτέ. Στο τελευταίο μυθιστόρημά του, τοποθετημένο, όπως πάντα, στο Εδιμβούργο, όπου είναι συγκεντρωμένοι οι ηγέτες της G8, της ομάδας των οκτώ ισχυρότερων κρατών, ο επιθεωρητής Τζον Ρέμπους, παραμερισμένος από τους ανωτέρους του, μπλέκει σε διάφορες υποθέσεις. Η πιο σημαντική είναι η αυτοκτονία ενός νεαρού πολιτικού από τα τείχη του περίφημου Κάστρου της πόλης. Μαζί με αυτήν ο Ρέμπους, κόντρα στην επιθυμία των αρχών, αναζητεί τα ίχνη ενός κατά συρροήν δολοφόνου που σκοτώνει αποφυλακισμένους βιαστές. Οι δύο υποθέσεις συγκλίνουν και ο συγγραφέας βρίσκει την ευκαιρία να ασχοληθεί με την πολιτική.


Ιαν Ράνκιν – Μνήμη νεκρών


Μετάφραση Αλεξάνδρα Κονταξάκη, Εκδόσεις Μεταίχμιο, 2007, σελ. 600, τιμή 25 ευρώ