ΛΕΥΚΩΜΑ

Οι χρυσοί oλυμπιονίκες της Ελλάδας

Συλλογικό έργο Οι Ελληνες του κόσμου, χρυσοί ολυμπιονίκες ελληνικά- αγγλικά, Επιμέλεια Χρήστος-Μιχαήλ Παπανδρόπουλος Εκδοση του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών «Αποψη», 2006, σελ. 424, τιμή 100 και 150 ευρώ Συλλογικό έργο Greeks Golden Winners at the Οlympic Games Εdited dy Cristos-Μichail Ρapandropoulos αγγλικά- κινεζικά, Εκδοση του Κέντρου Γραμμάτων και Τεχνών «Αποψη», 2008, σελ. 133 Τιμή: 40 ευρώ

Ο σο η ολυμπιακή φλόγα φωτίζει τη «Φωλιά του Πουλιού» στο Πεκίνο, ο τίτλος του ολυμπιονίκη αποκτά μεγαλύτερη αξία και γίνεται ακόμη πιο επίζηλος. Ειδικά εδώ στην Ελλάδα που γκρέμιζαν τα τείχη των πόλεων για να περάσουν και τους έγραφαν επινίκιες ωδές. Ας πούμε ότι κατά κάποιον τρόπο είναι μια σύγχρονη επινίκια ωδή το λεύκωμα Οι χρυσοί ολυμπιονίκες, που κυκλοφόρησε στα αγγλικά και στα κινεζικά το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών «Αποψη» (τηλ. 210 7227.009), το οποίο με ψυχή την κυρία Δήμητρα Τσούχλου μετρά ήδη 25 χρόνια πολιτιστικής προσφοράς. Οι χρυσοί ολυμπιονίκες είναι ένα από τα κεφάλαια του πολυτελούς (και συλλεκτικού) λευκώματος Οι Ελληνες του κόσμου- Οι χρυσοί ολυμπιονίκες, το οποίο κυκλοφόρησε το 2006 και στο οποίο καταγράφονται όλοι οι Ελληνες που με τις επιδόσεις τους και εκτός των αγωνιστικών χώρων, σε άλλους στίβους, πήραν «χρυσό μετάλλιο» και ύψωσαν την ελληνική σημαία στον πιο υψηλό ιστό.

Ο πρωθυπουργός κ. Κ.Καραμανλής γράφει στην αρχή του λευκώματος Οι Ελληνες του κόσμου- Οι χρυσοί ολυμπιονίκες:«Το εγχείρημα να συγκεντρωθούν και να παρουσιαστούν μέσα σε έναν τόμο οι Ελληνίδες και οι Ελληνες που ξεπέρασαν τα όρια της πατρίδας και αναδείχθηκαν πολίτες του κόσμουτον αιώνα που πέρασεείναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα φιλόδοξο.Το Κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών “Αποψη” κατάφερε να ανταποκριθεί σ΄ αυτή την πρόκληση με συνέπεια και ευαισθησία».

Και πράγματι αυτό το ογκώδες λεύκωμα μας μιλάει γλαφυρά σε πολλά επίπεδα. Δεν είναι μόνο η ευχαρίστηση να φυλλομετράς ένα ωραίο βιβλίο αλλά και η ικανοποίηση ότι η Ελλάδα δεν συμβάλλει στις τέχνες και στις επιστήμες μόνο με το παρελθόν της αλλά και με το παρόν της.

Ποιοι λοιπόν είναι αυτοί οι σπουδαίοι «Ελληνες του κόσμου»- αλλά και οι ομάδες Ελλήνων- που γνωρίζουμε μέσα από τις σελίδες του λευκώματος; Κ. Καστοριάδης, Κ. Καραθεοδωρής, Ν. Παπανικολάου, Φ. Πανάς, Κ. Δοξιάδης, Στρ. Ελευθεριάδης, Α. Ιόλας, Γ. Κουνέλλης, Κ. Καβάφης, Ο. Ελύτης, Γ. Ρίτσος, Γ. Σεφέρης, Κατίνα Παξινού, Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παππά, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Τέχνης, Θέατρο Αττις, Αμφι-Θέατρο, Η. Καζάν, Τζον Κασσαβέτης, Κ. Γαβράς, Γ. Χωραφάς, Ασπασία Παπαθανασίου, Μ. Χατζιδάκις, Δ. Μητρόπουλος, Μαρία Κάλλας, Νάνα Μούσχουρη, Ι. Ξενάκης, Αρ. Κωνσταντινίδης, Σπ. Λούης κ.ά.

Ο θρυλικός Σπύρος Λούης, νικητής του μαραθωνίου δρόμου των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ανοίγει το κεφάλαιο των χρυσών Ολυμπιονικών, στους οποίους περιλαμβάνονται οι Κ. Τσικλητήρας, Βούλα Πατουλίδου, Πύρρος Δήμας κ.ά. Ο φουστανελοφόρος ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης είναι πολύ γνωστός, δεν είναι όμως γνωστό το κίνητρό του να συμμετάσχει στους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 1896:

Το θαύμα του έρωτα

«Πριν ακόμα τον καλέσουν να υπηρετήσει τη θητεία του,ενδιαφερόταν για μια όμορφη κοπέλα του Αμαρουσίου,την Ελένη Κόντου,η οποία τον συμπαθούσε,αλλά η θετή μητέρα της δεν συμφωνούσε με κανέναν τρόπο στο να παντρευτεί έναν άσημο και φτωχό μεροκαματιάρη όπως ήταν ο Λούης εκείνη την εποχή.Ετσι,όταν ανακοινώθηκε η διοργάνωση των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων και η συμπερίληψη σε αυτούς του αγωνίσματος του μαραθωνίου,αρκετοί Μαρουσιώτες εκδήλωσαν την επιθυμία να συμμετάσχουν.Ο Λούης ήταν διστακτικός απέναντι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα και το συζητούσε απλώς στο καφενείο του χωριού του. Ενας συγχωριανός του,ο γυμναστής Κώστας Πιέτρης,όταν πληροφορήθηκε ότι ο Λούης αμφιταλαντεύεται στο αν πρέπει να δηλώσει συμμετοχή,τον πίεσε,σχεδόν φορτικά,για να το πράξει.Τελικά,αυτό που τον παρακίνησε να πάρει μέρος στους προκριματικούς ήταν η σκέψη πωςμια πιθανή επιτυχία θα τον βοηθούσε να κατακτήσει την εκλεκτή της καρδιάς του. (…) Στη διάρκεια του αγώνα και ενώ κάποιοι δρομείς είχαν εγκαταλείψει από την εξάντληση,ο Λούης είχε καταφέρει να περάσει επικεφαλής της κούρσας.Φτάνοντας στο ύψος της Αγίας Παρασκευής αντίκρισε στην αριστερή πλευρά του δρόμου την αγαπημένη του Ελένη συνοδευόμενη από τον πατέρα της.Ο Λούης τότε σταματά,παίρνει από τα χέρια του πατέρα της μια μπουκάλα κονιάκ,ενώ η Ελένη τού προσφέρει λίγο καθαρισμένο πορτοκάλι.Εκείνος ρουφάει απότομα μια γουλιά κονιάκ και με νέα ορμή και ενθουσιασμό ξεχύνεται ξανά προς τον τερματισμό.Πολλά χρόνια μετά είχε εξομολογηθεί στη νύφη του ότι μετά από αυτό το γεγονός δεν ένιωθε απολύτως τίποτα,ούτε ζέστη ούτε κούρασηούτε ιδρώτα,σαν να είχε γίνει κάποιο θαύμα».

Μία ακόμη, σχετικά άγνωστη, πτυχή της προσωπικότητας του Σπύρου Λούη καταγράφεται στο λεύκωμα: Ο Λούης, ο Χίτλερ και η ρετσίνα
«Το 1936,με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου, προσκαλείται να παραστεί επίσημα σε αυτούς.Στη συνάντησή του με τον Χίτλερ του παραδίδει ένα κλαδί αγριελιάςυπενθυμίζοντάς του με συμβολικό τρόπο την ανάγκη για ειρήνη και συνεργασία των λαών.Δυστυχώς η Ιστορία απέδειξε το αντίθετο.Στη Γερμανία βέβαια γνώρισε πρωτόφαντες τιμές και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι,όταν είχε προσκληθεί μαζί με άλλες προσωπικότητες σε γεύμα από τον Χίτλερ, ενώ υπήρχαν μπροστά του διάφορα ποτά,ο Λούης δεν έπινε τίποτε.Απορημένος ο Χίτλερ ρώτησε μέσω διερμηνέα γιατί συνέβαινε αυτό και,όταν πληροφορήθηκε ότι ο Λούης πίνει μόνο ρετσίνα,αμέσως ο Χίτλερ διακόπτει το γεύμα ανακοινώνοντας στους παρισταμένους ότι θα συνεχίσουν μόλις βρεθεί ρετσίνα για τον Λούη».

Ο ολυμπιονίκης βουλευτής
Ο Παντελής Καρασεβδάς δεν είναι τόσο γνωστός όσο ο Σπύρος Λούης, αλλά ήταν ένας από τους χρυσούς νικητές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων:

«Από τους πιο σημαντικούς αθλητές της σκοποβολής αγωνίστηκε στο πολεμικό όπλο από απόσταση 200 μ.και αναδείχθηκε πρώτος με 2.320 βαθμούς,ενώ έλαβεεπίσης μέρος στο πολεμικό όπλο από απόσταση 300 μ.και στο στρατιωτικό περίστροφο αποστάσεως 25 μ.Είχε γεννηθεί στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας,ήταν μέλος της Ακαδημαϊκής Λέσχης και η επαγγελματική του ιδιότητα ήταν δικηγόρος.Διετέλεσε και βουλευτής του Ελληνικού Κοινοβουλίου- είχε εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Φλογερός πατριώτης και τολμηρός πολεμιστής,τέθηκε επικεφαλής εθελοντικού εκστρατευτικού σώματος κατά τη διάρκεια βορειοηπειρωτικού αγώνα και πολέμησε ως εθελοντής στον Μακεδονικό Αγώνα.Επίσης συμμετείχε στην επανάσταση της Σάμου και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο,μετά τον οποίο έλαβε τον βαθμό του “ταγματάρχη του Γαλλικού Στρατού”».

Το λεύκωμα Οι Ελληνες του κόσμου- Οι χρυσοί ολυμπιονίκες κυκλοφόρησε σε 760 αντίτυπα (100 ευρώ) και 120 συλλεκτικά (150 ευρώ), αριθμημένα, στα οποία περιλαμβάνεται σε ειδική θήκη μια επίσης αριθμημένη και υπογεγραμμένη από τον δημιουργό της Γιάννη Γουρζή χαλκογραφία του πορτρέτου του ολυμπιονίκη Σπύρου Λούη και άλλα 120 λευκώματα με χαλκογραφία του πορτρέτου του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Πάσχα στο χωριό; Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, η κυρία Κοτανίδου εξέφρασε την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως να... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
  • Ταπεινά τσιπς αντί για χαβιάρι… Οι προμήθειες στη βίλα καταστράφηκαν από τις διακοπές ρεύματος και η snob, κακομαθημένη οικοδέσποινα αναγκάστηκε, για να χορτάσει την...
Helios Kiosk