Ο Τζέιμς Ελρόι, ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους αμερικανούς συγγραφείς, υπήρξε μαθητής του Ρέιμοντ Τσάντλερ. Αφού περιπλανήθηκε στον χώρο των περιθωριακών και των κατά συρροήν δολοφόνων, αποφάσισε να ασχοληθεί με την ιστορία της χώρας του και έγραψε την περίφημη νουάρ Τετραλογία του Λος Αντζελες, όπου περιγράφει τη μεταπολεμική Αμερική και τη δεκαετία του ’50 με τον μακαρθισμό και το «κυνήγι των μαγισσών». Στο Αμερικανικό ταμπλόιντ επιχείρησε να αναπλάσει τα παρασκήνια της δολοφονίας του Τζον Φ. Κένεντι, θεωρώντας ως δράστες όχι τον Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ, αλλά μια ομάδα κακοποιών, αστυνομικών και πρακτόρων. Εδώ, στο Αμερικανικό ταξίδι θανάτου, τη συνέχεια του προηγούμενου μυθιστορήματος, δεν αφηγείται τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Ντάλας του Τέξας στις 22 Νοεμβρίου 1963, αλλά όσα έγιναν κατόπιν στα παρασκήνια. Εμφανίζονται ξανά πρόσωπα υπαρκτά (ο Εντγκαρ Χούβερ, αρχηγός του FBI, o Χάουαρντ Χιουζ, μεγιστάνας επιχειρήσεων, ο Τζίμι Χόφα, διεφθαρμένος συνδικαλιστής, ο Τζακ Ρούμπι, ιδιοκτήτης στριπτιζάδικου, εκτελεστής του Οσβαλντ), καθώς και μερικά φανταστικά, όπως ο δικηγόρος Ουόρντ Λίτελ, ο επαγγελματίας δολοφόνος Ουέντελ Ντάρφι, ο υπαστυνόμος Ουέην Τέντροου, ο πατέρας του Ουέην Σίνιορ, αρχηγός μορμόνων κακοποιών, και μερικές γυναίκες.


Η αφήγηση αρχίζει την ημέρα της δολοφονίας, όταν ο Ουέην φθάνει στην πόλη με 6.000 δολάρια μετρητά για να σκοτώσει τον Ντάρφι. Οταν οι έρευνες της διορισμένης επιτροπής Ουόρεν θα επιτύχουν να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα, με το σκεπτικό ότι ο Οσβαλντ έδρασε χωρίς βοήθεια, το συνδικάτο του εγκλήματος που λειτουργεί με την ανοχή του FBI θα στρέψει το ενδιαφέρον του στο Βιετνάμ. Ηδη ο πρόεδρος Λίντον Μπ. Τζόνσον, ο αντικαταστάτης του Κένεντι, θα ενισχύσει την εκεί αμερικανική παρουσία στέλνοντας συμβούλους και στρατό. Οι μαφιόζοι εκμεταλλεύονται τις συνθήκες και ξεκινούν στη Σαϊγκόν μπίζνες με καλλιέργεια οπίου, ενώ επεκτείνονται και στο Λας Βέγκας, την πόλη των καζίνων, θέλοντας να το ελέγξουν.


Ο συγγραφέας ξεναγεί τον αναγνώστη σε πολλές πόλεις του κόσμου, όπου οι επαγγελματίες δολοφόνοι έχουν συμφέροντα ή εκτελούν αποστολές. Το χρήμα είναι η κινητήρια δύναμη που κατευθύνει αυτούς τους επικίνδυνους ανθρώπους, ενώ το σεξ, το αλκοόλ, τα ναρκωτικά έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Σε κάθε περίπτωση, αν το 1963 ήταν η χρονιά της σκοτεινής δολοφονίας του προέδρου Κένεντι, το 1968 είναι περισσότερο άγριο και βρώμικο, καθώς τότε πραγματοποιούνται – πάλι από το συνδικάτο του εγκλήματος – δύο καινούργιες: εκείνη του ηγέτη των μαύρων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στις 4 Απριλίου στο ξενοδοχείο «Λορέιν» του Μέμφις και η άλλη του γερουσιαστή Μπομπ Κένεντι, υποψήφιου και φαβορί για την προεδρία, στις 4 Ιουνίου στo ξενοδοχείο «Αμπάσαντορ» του Λος Αντζελες. Ο Κινγκ αγωνίζεται εναντίον των φυλετικών διακρίσεων, υπέρ των ελευθεριών των μαύρων, και είναι αντίθετος με τον πόλεμο στο Βιετνάμ, τον οποίο θεωρεί ιμπεριαλιστικό. Ο Μπομπ είναι αμείλικτος διώκτης του συνδικάτου του εγκλήματος και συμμερίζεται τις απόψεις του Κινγκ. Επομένως και οι δύο είναι εχθροί του προέδρου Τζόνσον, του Χούβερ, του Χιουζ και της μαφίας, οπότε η εξουδετέρωσή τους και η εξαφάνισή τους από το προσκήνιο είναι επιβεβλημένη.


Ο κ. Φίλιππος Φιλίππου είναι συγγραφέας