NOIR

NOIR Οι ληστές της συμφοράς ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥ Ο Νικολό Αμανίτι (Ρώμη, 1966) έδειξε την αφηγηματική του δεξιοτεχνία, μα και τη διάθεση διακωμώδησης των ανθρώπινων παθών, στο νουάρ διήγημα «Είσαι ο θησαυρός μου» που περιλαμβάνεται στον τόμο Εγκλήματα με διηγήματα των σημαντικότερων σύγχρονων ιταλών συγγραφέων της αστυνομικής λογοτεχνίας. Στο μυθιστόρημά του Με τις ευλογίες του Θεού – έχει τιμηθεί με


Ο Νικολό Αμανίτι (Ρώμη, 1966) έδειξε την αφηγηματική του δεξιοτεχνία, μα και τη διάθεση διακωμώδησης των ανθρώπινων παθών, στο νουάρ διήγημα «Είσαι ο θησαυρός μου» που περιλαμβάνεται στον τόμο Εγκλήματα με διηγήματα των σημαντικότερων σύγχρονων ιταλών συγγραφέων της αστυνομικής λογοτεχνίας. Στο μυθιστόρημά του Με τις ευλογίες του Θεού – έχει τιμηθεί με το βραβείο Στρέγκα – επανέρχεται ούτως ειπείν στο συγκεκριμένο είδος, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά ως ήρωες ανθρώπους που επιβιώνουν στο περιθώριο της κοινωνίας. Χώρος δράσης το Βαράνο, μια επαρχιακή κωμόπολη σε παρακμή. Εκεί, ανάμεσα στις παράγκες και τα παλιά εργοστάσια – γύρω υπάρχει το δάσος και το ποτάμι -, ζουν τρεις προβληματικοί άνδρες, ο Ρίνο Τζένα με τον 13χρονο γιο του, τον Κριστιάνο, ο Κοράντο Ρούμιτς ή αλλιώς Τέσσερα Τυριά και ο Ντανίλο Απρέα, οι οποίοι θέλοντας να αλλάξουν τη μίζερη ζωή τους αποφασίζουν να ληστέψουν μια τράπεζα, να κλέψουν ένα ΑΤΜ. Το σχέδιο προβλέπει τη χρήση ενός τρακτέρ, όχημα κατάλληλο για τέτοια επιχείρηση. Τα πάντα όμως ανατρέπονται μια σκοτεινή νύχτα καταιγίδας, όταν μια κακομαθημένη κοπέλα, συμμαθήτρια του Κριστιάνο, η Φαμπιάνα Ποντιτσέλι, πέφτει στον δρόμο του Τέσσερα Τυριά, ο οποίος μέσα στην πνευματική του σύγχυση την εκλαμβάνει ως πορνοστάρ αμερικανικής ταινίας.


Ο Αμανίτι σκιαγραφεί τους εξαθλιωμένους χαρακτήρες της ιστορίας του με ζοφερά χρώματα. Ο Ρίνο Τζένα είναι άνεργος, νεοναζιστής, αλκοολικός, με ξυρισμένο κεφάλι, κυκλοφορεί με ένα πιστόλι, παρακολουθεί βλακώδη σίριαλ στην τηλεόραση και θέλει να περιπλανηθεί στον κόσμο των εγκληματιών αλλά φοβάται πως αν το κάνει θα χάσει τον Κριστιάνο. Τα ίχνη του ακολουθεί και ο γιος του, θαυμαστής του Χίτλερ επίσης, που πυροβολεί και σκοτώνει έναν σκύλο για εκδίκηση (ο ιδιοκτήτης του ζώου απέλυσε τον πατέρα του από τη δουλειά), και σχίζει τα λάστιχα μιας μηχανής για τον ίδιο λόγο (ο κάτοχός του, ο νεαρός γόης εύπορης οικογένειας κάνει θραύση στις κοπέλες). Αμφότεροι κοιμούνται σε στρώματα στο πάτωμα και κάθε τόσο τους επισκέπτεται ο κοινωνικός λειτουργός που φροντίζει τον μικρό. Ο Τέσσερα Τυριά, πιθανώς νόθος γιος ενός συμβολαιογράφου, έχει παράξενη κοψιά, είναι σχεδόν ανάπηρος, εκτρέφει θαλάσσιες χελώνες και διαθέτει μια φάτνη φτιαγμένη με κουκλάκια που μάζεψε από τα σκουπίδια. Ο Ντανίλο Απρέα, αλκοολικός και πιο λογικός από τους τρεις, έχει μείνει μόνος μετά τη φυγή της γυναίκας του και θέλει να ανοίξει μια μπουτίκ με εσώρουχα για να της τη χαρίσει, ώστε να γυρίσει κοντά του· αυτός είναι ο εγκέφαλος που σχεδιάζει την αρπαγή του ΑΤΜ.


Δίπλα σε αυτούς τους φτωχοδιάβολους με τη μίζερη ζωή (μεθούν, αυνανίζονται και κάνουν τρελά όνειρα), ξεδιπλώνεται η Ιταλία με τους νεόπλουτους που ξοδεύουν τα χρήματά τους στις χαρτοπαικτικές λέσχες, τους επιχειρηματίες που χρησιμοποιούν παράνομους μετανάστες στις δουλειές τους, τους μαύρους που πουλάνε την πραμάτεια τους στους δρόμους, τους εφήβους που παίρνουν ναρκωτικά, τους θρησκόληπτους που αποβλέπουν στα θαύματα της Παναγίας, τους μαϊντανούς στην τηλεόραση, τις άπιστες συζύγους και τους ανάξιους φίλους. Ο Αμανίτι νοιάζεται για την πατρίδα του και λυπάται τους ήρωές του· ωστόσο, τους αφήνει στη μοίρα τους που είναι οικτρή και ανελέητη. Διότι, παρά το χιούμορ με το οποίο διανθίζει την αφήγηση, το βιβλίο του καταλήγει σε τραγωδία με έναν σωρό νεκρούς.


Ο κ. Φίλιππος Φιλίππου είναι συγγραφέας.

Βιβλία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk