Πριν από κάμποσα χρόνια, το 1995, εκδόθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα βιβλίο με τίτλο Mindhunter, Inside the FBI’s elite serial crime unit γραμμένο από δύο συγγραφείς: έναν ειδικό πράκτορα του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών, τον Τζον Ντάγκλας, και έναν μυθιστοριογράφο, τον Μαρκ Ολσέικερ. Ο πρώτος ήταν μυθικό πρόσωπο στη δίωξη του εγκλήματος λόγω της ικανότητάς του να φτάνει στα ίχνη των δολοφόνων συνδυάζοντας την ψυχολογία, την παρατήρηση και το κυνηγετικό ένστικτό του. Ο δεύτερος απλώς έβαλε σε τάξη τις αφηγήσεις του Ντάγκλας ώστε να μπορούν να εκδοθούν. Η επιτυχία του βιβλίου (κυκλοφόρησε στα ελληνικά ως Στο μυαλό των σίριαλ κίλερ) φαίνεται πως άνοιξε σε αμφότερους την όρεξη – η δόξα και το χρήμα αποτελούσαν δελεαστικά κίνητρα -, διότι λίγο αργότερα εμφανίστηκαν ως συγγραφείς του μυθιστορήματος Σπασμένα φτερά. Δημιούργησαν ένα ήρωα, τον ειδικό πράκτορα του FBI Τζέικ Ντόνοβαν, μέλος μιας ομάδας συνταξιούχων συναδέλφων του που αποκαλούνται Σπασμένα Φτερά – έχει και χρηματοδότρια – και τον έβαλαν να δρα στον χώρο του εγκλήματος και της πολιτικής, εξιχνιάζοντας σκοτεινές υποθέσεις που άπτονται της αμερικανικής πραγματικότητας.


Σύντομα ο Τζον Ντάγκλας (Νέα Υόρκη, 1945), ο οποίος έχει πάρει συνεντεύξεις, μεταξύ άλλων, από τον Τσαρλς Μάνσον, τον δολοφόνο της Σάρον Τέιτ – σύζυγο του σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι -, και από τον Σιρχάν Σιρχάν, δολοφόνο του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι, αποφάσισε να μη μοιράζεται πλέον τη δόξα και το χρήμα με άλλον· έμεινε λοιπόν μόνος του να γράφει μυθιστορήματα, βασισμένα στις εμπειρίες και στα βιώματά του. Στο Man Down ο ήρωάς του, ο Τζέικ Ντόνοβαν, χωρισμένος, με παιδιά, ενώ προσπαθεί να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τον άγνωστο δολοφόνο με το «Μαύρο Διαμάντι», πληροφορείται ότι έγινε τρομοκρατική επίθεση σε αεροπλάνο όπου επιβαίνει η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ. Ο Γενικός Εισαγγελέας αναθέτει την υπόθεση σε αυτόν και στην ομάδα του, αλλά στο μεταξύ εξαφανίζεται η αγαπημένη ανιψιά της χρηματοδότριας και κάποιοι προβαίνουν στην απαγωγή του γιου του. Η εμπλοκή του Ντόνοβαν σε μια υπόθεση που απειλεί την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών (υπάρχουν κάποιοι στην εξουσία που συνωμοτούν και ορισμένοι παραστρατιωτικοί που λατρεύουν τον Χίτλερ) είναι τώρα και προσωπική, οπότε πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.


Ο αναγνώστης ας μην έχει υπερβολικές απαιτήσεις από το στυλ γραφής του Τζον Ντάγκλας. Μπορεί να αφηγείται ενδιαφέρουσες ιστορίες από τη θητεία του στο Κουάντικο της Βιρτζίνια, την έδρα του FBI, με ήρωες πράκτορες, καλούς και κακούς, αλλά δεν κομίζει τίποτε περισσότερο στη λογοτεχνία και ασφαλώς δεν μπορεί να συγκριθεί με τον Τζέιμς Ελρόι, που καταπιάνεται με παρόμοια θέματα. Εξάλλου φαίνεται πως είναι συντηρητικός (από έναν πράκτορα δεν θα περιμέναμε κάτι το διαφορετικό): σε προηγούμενο βιβλίο του ισχυρίζεται – αυτός ο ειδικός στην αποκάλυψη των δολοφόνων – ότι ο Λι Χάρβεϊ Οσβαλντ ήταν ο μοναδικός δράστης στη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι, όταν οι νοήμονες σε κάθε γωνιά της υφηλίου έχουν υιοθετήσει την αντίθετη άποψη, και στο παρόν βιβλίο θεωρεί την Ουάσιγκτον πρωτεύουσα του «Ελεύθερου Κόσμου». Επιπλέον βάζει τον ήρωά του, τον Ντόνοβαν, που είναι ερωτευμένος με μια συνάδελφό του, την Κέιτι, να αισθάνεται ντροπή όταν συνευρίσκεται με την πρώην σύζυγό του, την Τόνι.


Ο κ. Φίλιππος Φιλίππου είναι συγγραφέας.